• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

1.6 otomobil satışları Ekim’de patladı

1.6 otomobil satışları Ekim’de patladı
'1.6 lt’ye de ÖTV gelir’ korkusuyla otomobil satışları Ekim’de patladı.

Vatandaş otomobile hücum etti

'1.6 lt’ye de ÖTV gelir’ korkusuyla otomobil satışları Ekim’de patladı.

Otomotivdeki vergi artışı sonrası ‘Ya 1.6 litre motor hacimli araçlarda da ÖTV yükselirse?’ korkusu yaşayan tüketicilerin alımını öne çekti. Otomobil satışları Ekim’de beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Eylül’e göre artış gösteren binek oto ve hafif ticari araç satışlarının 64 bin adede ulaşması bekleniyor. Pazarın büyümesinde ‘ÖTV bizden’ kampanyaları da etkili oldu.

Otomotivde 1.6 litrenin üzeri ve hafif ticari araçlara yapılan ÖTV artışına rağmen, Ekim ayında satışlar hedeflerin üzerine çıktı. Tüketicilerin ‘1.6 litreye de vergi gelir mi?’ korkusu ve şirketlerin ‘ÖTV bizden’ kampanyaları, otomotiv pazarının hareketlenmesine neden oldu. Ekim’de binek oto ve hafif ticari araç satışları yaklaşık 62-64 bin adetler seviyesinde gerçekleşti. Piyasanın toplam satış beklentisi 58-60 bin adetti. Eylül ayında ise satışlar geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5.99 gerileyerek, 59 bin 990 adet olmuştu.

ÖTV artışı nedeniyle şirketlerin kampanyalar başlattığını, birçok tüketicinin 1.6 litre veya üstü için showroomlara koştuğunu belirten Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “‘ÖTV artışı oldu, kampanyalar başladı, bu fırsatı kaçırmamayım’ diye. Tüketici için vergi algısı çok farklı. 1.6 litre motor hacimli otomobillerin ÖTV’si yükselse bile, tüketici kampanyalara ilgi gösteriyor. Ekim ayında 55-60 bin adetlik pazar beklerken, 60 binlerin üzerine çıkılacak” açıklaması yaptı.

Citroen Türkiye Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu da özellikle binek otoda hareket yaşandığını söyledi. Tataoğlu, şunları kaydetti: “Hafif ticari araç satışları şirketlerin ÖTV kampanyalarına rağmen yavaş seyretti. D segmentinde kampanyalar nedeniyle bir canlılık söz konusu. Bunun yanı sıra ‘Ya 1.6 lt’ye de vergi gelirse’ deyip, araç alımını öne alanlar var. Pazarı 60 bin adet olarak öngörüyorduk ama 64 bin adetler seviyesinde çıkacaktır.”

Şoku kampanyayla atlattı

Borusan Otomotiv de ÖTV şokunu kampanyayla aştı. 3.20 Serisi’nde vergi artışının tamamını karşılayan, 5.20 Serisi’nde ise indirim yapan Borusan Otomotiv, Ekim ayını az zararla atlattı. BMW Grup Satış ve Pazarlama Direktörü Ayhan Ölçer, yaptıkları kampayalarla Ekim’de showroomların hareketli geçtiğini belirtti. Ölçer, “Ancak ÖTV’yi karşılamasaydık Ekim’in ikinci yarısında satışlar çok düşerdi” diye konuştu.

1 gecede vergi değişiyor tüketiciler tedirgin oluyor

Ali Haydar Bozkurt, Ekim ayının Eylül’e göre hareketli geçtiğini belirterek, “Geçen ay 9 günlük Şeker Bayramı vardı, Ekim ayı tamdı. Satışlar Eylül’ün üzerinde çıkacak” dedi. Ekim ayı ortasında sabah kalktıkları zaman 1.6 litre ve hafif ticari araçta ÖTV artışının gerçekleştiğini hatırlatan Bozkurt, şöyle devam etti: “Bazı tüketiciler 1.6 litreye de yeni vergi gelir korkusuyla otomobil almıştır, buna şaşırmıyorum. Çünkü 1 gecede Türkiye’de vergi oranları değişebiliyor. Ancak olumsuzluklara rağmen Ekim ayında pazar hareketli geçti.”

Vatandaş 1.6 litreye hücum etti

HyundaI Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, lüks otomobillere yapılan vergi artışının 1.6 litreye de yansımasından korkan müşterilerin Ekim ayında alıma geçtiğini belirtti. Karaarslan, “Özellikle 1.6 motor hacimli otomobillerde bir hareketlilik yaşanıyor. Tabii hafif ticari araçlarda yüzde 5’lik ÖTV artışının şirketler tarafından üstlenilmesi, talebi öne çekti. Ekim’de öngörülerin üzerinde pazar çıkacak. Toplam pazar 62-63 bin adetler seviyesinde olur” dedi.

Range Rover müşterisi ÖTV zammına 2 saatte alıştı

ÖTV artışı, yeni Range Rover Evoque müşterisini korkutmadı. Yılbaşında 1.500 adet Evoque satmayı hedeflediklerini ancak kurun yükselmesiyle bu rakamı 1.000’e indirdiklerini belirten Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, “ÖTV artışı sonrası yeniden revizyon yaptık. Evoque’ta satış hedefimizi 750 adede indirdik. Land Rover markasıyla toplam 2 bin 650 adetlik satış planlarımızı 1.800-2 bin seviyelerine çektik. Yılbaşında 3 bin 400 adetlik satış öngörüyorduk” dedi.

Verginin yükselmesinden sonra tüketicilerin mağdur olmaması için ÖTV farkının yarısını 31 Ekim’e kadar karşıladıklarını ifade eden Biryıldız, böylece yaklaşık 4 bin 500 euroluk destek sağladıklarını kaydetti.

1 gecede % 12.4 zam

Biryıldız, şöyle devam etti: “ÖTV artışına kadar 300 adede ulaşmış olan siparişlerden pek iptal olmuyor. Diğer modellerimizde de ÖTV artışının getirdiği fiyat artışlarının bir kısmını yine biz karşılıyoruz. ÖTV artışının geldiği gün gelen Range Rover Sport siparişi sahibi bir müşterimiz showrooma gelerek konuştuktan sonra siparişini iptal etmiş. Ancak 2 saat kadar sonra arayıp ‘Ben iki saat içinde ÖTV artışına alıştım, siparişimi iptal etmeyin’ demiş. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bunun ardından biz Range Rover Sport modeline ÖTV artışını tamamen karşılamasa da siparişi olan müşterilerimiz için sübvansiyona karar verdik.”

ÖTV artışı öncesinde Range Rover Evoque’un fiyatı 63 bin-76 bin euro arasında değişiyordu. ÖTV artışı sonrasında 70 bin-85 bin euroya yükseldi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim