• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

1 milyar 26 milyon varil petrol sevk edildi

1 milyar 26 milyon varil petrol sevk edildi
BTC Ham Petrol Boru Hattından, ilk tanker yüklemesinin yapılmasından bu yana, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Deniz Terminalinden, sevk edilen ham petrol miktarının 1 milyar 26 milyon varile ulaştığı bildirildi.

BTC'den 1 milyar 26 milyon varil petrol sevk edildi

Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan ve ''Yüzyılın Enerji Projesi'' olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattından, ilk tanker yüklemesinin yapıldığı Haziran 2006'dan bu yana, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Deniz Terminalinden, sevk edilen ham petrol miktarının 1 milyar 26 milyon varile ulaştığı bildirildi.

BTC Türkiye Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte yaptığı açıklamada, hazar petrollerini 2 Haziran 2006 tarihinden itibaren Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan boru hattındaki çalışmaların başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade etti. BTC Ham Petrol Boru Hattından Ceyhan'daki Deniz Terminaline 14 Ekim 2010 tarihine kadar 1 milyar 26 milyon varil ham petrol geldiğini vurgulayan Lecompte, bunların 1306 tankerle sevkıyatının gerçekleştirildiğini bildirdi. Lecompte, BTC üzerinden gerçekleşen mevcut ham petrol ihracat oranının belli dönemlerde farklılık gösterdiğini, ekim ayı içerisinde hattan taşınan günlük varil sayısının 900-950 bin civarında olduğunu olduğunu belirtti. Boru hattında en yüksek akışın 21 Temmuz 2010 tarihinde günlük 1 milyon 60 bin varil ham petrol olarak kaydedildiğini anlatan Lecompte, ''BTC'nin daha önce günlük 1 milyon varil olan akış kapasitesi 2009'da günlük 1,2 milyon ham petrol varil seviyesine ulaşmıştır'' dedi.

TÜRKMEN VE KAZAK PETROLLERİNİN TAŞINMASI

Lecompte, hattan çoğunlukla Azerbaycan'daki Azeri-Çırak-Güneşli ve Şah Deniz sahalarından gelen petrolün taşındığını ifade ederek, temmuz ayında imzalanan yeni ham petrol taşıma anlaşması ile Türkmen petrolününden BTC Hattı üzerinden ihraç edilmesine başlandığını anımsattı. Bunun tamamen ticari bir anlaşma olduğunu anlatan Lecompte, taşınan Türkmen petrolünün, hattın toplam kapasitesine oranla küçük bir miktar olduğunu kaydetti.

Kazak petrolünün BTC'den taşınması konusunda hali hazırda anlaşmaların bulunduğunu belirten Lecompte, şöyle konuştu:

''Bilindiği gibi, Kazak petrolü uzunca bir süre BTC üzerinden ihraç edildi. Genelde bu petrol, hattın toplam taşıma miktarının yüzde 5'inden az bir rakamdı. Bu yılın başlarında ise durduruldu. Hattan bu yılın başlarında durdurulan Kazak petrolünün taşınması çalışmalarının önümüzdeki dönemlerde tekrar başlatılacağını düşünüyoruz. Burada karar TengizChevroil şirketinindir.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim