• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

1 yılda 50 milyon yolcu taşıdı

1 yılda 50 milyon yolcu taşıdı
29 Ekim 2013 tarihinde hizmete giren Marmaray, açılışından bugüne kadar 100 bin sefer yaptı, 50 milyon yolcu taşıdı, 1.4 milyon kilometre yol kat etti.
Avrupa ve Asya kıtalarını denizin altından birbirine bağlayan Marmaray, birinci yaşını kutluyor. 
 
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünden (TCDD) yapılan yazılı açıklamaya göre, 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete giren Marmaray'ın, Ayrılık Çeşmesi-Kazlıçeşme kesiminin açılışından bugüne kadar 100 bin sefer yapıldı, 1,4 milyon kilometre yol kat edildi, 50 milyon yolcu taşındı. 
 
Boğazın altından geçişten sonra Avrupa yakasında ilk istasyon olan Sirkeci'de Kabataş-Bağcılar tramvay hattıyla, Avrupa yakasındaki son istasyonu olan Kazlıçeşme'de ise karayolu toplu taşıma araçlarıyla aktarmanın mümkün olduğu Marmaray'da 3 bin araçlık park yeri bulunuyor. 
 
Yolcularının yüzde 48'inin Anadolu, yüzde 52'sinin Avrupa yakasından geldiği Marmaray, Anadolu yakasında, Ayrılık Çeşmesi'nde Kadıköy- Kartal Metrosu'na, Üsküdar'da deniz ve karayolu toplu taşıma araçlarına bağlanıyor. 
 
Yenikapı İstasyonunda hem Taksim-Hacıosman metrosu ile hem de yakın gelecekte hizmete açılacak Atatürk Havalimanı-Başakşehir- Olimpiyat Stadı metro hattı ile entegrasyonu olan Marmaray'da, Gebze-Halkalı arasındaki banliyö sisteminin metro standardına yükseltilmesi ile günde 1 milyon yolcu hedefleniyor. 
 
Yüzyıllık tasarım ömrüne sahip olan Marmaray, 9 şiddetinde depreme dayanıklı ve 2 dakikalık tren işletme aralığına uygun dizayn edilmişti. 
 
Boğaz tüp geçişi 1,4 kilometrelik uzunlukta, deniz zeminine göre 55 metre derinlikte inşa edilen Marmaray, banliyö hatlarının iyileştirilmesi tamamlandığında Gebze ile Halkalı arasındaki 3'ü derin istasyon olmak üzere toplamda 42 adet istasyonun bulunacağı yaklaşık 76,5 kilometrelik parkur, 105 dakikada katedilecek. 
 
Avrupa-Asya aksındaki uluslararası demiryolu ulaşım koridoru üzerinde yer alan proje, YHT çekirdek ağı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleriyle de entegre olacak. 
 
Gebze-Ayrılık Çeşmesi ve Halkalı-Kazlıçeşme arasında yapımı devam eden ve Marmaray'la bağlanacak banliyö hatlarının iyileştirilmesi projesinin 2015 yılı içerisinde tamamlanması öngörülüyor. 
 
www.ulastirma.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim