• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

100 bin işçi beklemede !

100 bin işçi beklemede !
Beyaz eşya, otomotiv gibi kritik sektörlerin yer aldığı metal iş kolunda görüşmeler başlıyor

 Beyaz eşya, otomotiv, demir çelik gibi kritik sektörlerde faaliyet gösteren 160 işyerinde yaklaşık 100 bin işçiyi kapsayacak toplu sözleşmeler başlıyor. Bu işkolunda örgütlü en büyük sendika Türk Metal, ana pazarlığı oluşturacak ücretler konusunda, birinci altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için enfl asyon oranında, üçüncü altı ay için enflasyon artı 2 puan ve dördüncü altı ay için enflasyon kadar zam isteyecek. 

Edinilen bilgilere göre Türk Metal, işveren sendikası MESS ile yürütülecek görüşmelerde sözleşme masasına iyileştirme zammı ve zam talebiyle oturacak. Sendika sözleşme sürecine ilişkin olarak, “Türk Metal Sendikası, bugüne kadar işçi hareketi tarihinde gerçekleştirilen en büyük katılımla MESS grup toplu iş sözleşme sürecini başlattı. 160 işyerinde çalışan metal işçilerini temsil eden 600’e yakın temsilcinin ortaklaşa görüş, öneri ve düşünceleri alınarak MESS’e toplu sözleşme önerisi sunuldu” denildi. MESS ile ilk toplu sözleşme görüşmesi 25 Ağustos’ta yapılacak. Teklifin toplam 101 maddeden oluştuğu belirtildi. 

İyileştirme zammı artı enflasyon 

Türk Metal'in sunduğu teklifte 1 Eylül 2014 ile 31 Ağustos 2016 arasındaki dönemde, birinci 6 ay için yüzde 14 zam talep edildi. Bu dönemin tahmini enfl asyonu yüzde 3.5 olarak belirlenmişti. Sözleşmenin, ikinci 6 ayında ücretlere enfl asyon oranında, üçüncü 6 ayında enfl asyon artı 2 puan, dördüncü 6 ayında ise yine enfl asyon oranında zam istendi. Türk Metal, sosyal yardımlar için birinci yılda yüzde 20 artış ve ikinci yılda enfl asyon oranında artış talep etti. Çocuk yardımı her iki yıl için 25 TL olarak istendi. İhbar süresi ve ihbar tazminatına ilişkin düzenleme yapılması da istendi. Yasadaki ihbar süresi ve tazminatı hükümlerinin ilerisinde bir sözleşme isteyen Türk Metal, yasal sürelerin 2’şer hafta fazlasının uygulanmasını, bu talebin de işten çıkarmayı caydırma amacı taşıdığını açıkladı. Buna göre, 6 aydan az çalışan bir işçi için, daha önce 2 hafta olarak uygulanan ihbar süresi yeni teklife göre 4 haftaya, 6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışan bir işçi için, daha önce 4 hafta olarak uygulanan ihbar müddeti yeni teklife göre 6 haftaya çıkıyor. Diğer yasal ihbar süreleri de aynı oranda artırılıyor. İşçi teklifinde, işe yeni giren bir işçinin Türk Metal’e üye olduğunda saat ücretine, birinci yıl için 70, ikinci yıl için ise 75 kuruş eklenmesi, eğer ulaşılan ücretin altında kalan işçi olursa onun ücretinin de bu seviyeye taşınması istendi. 

Cumhuriyet Bayramı’nda bir Ata Lira

 Teklifte, yeni uygulamaya giren bazı haklara ilişkin talepler de yer aldı. Buna göre Türk Metal tarafından anlaşma sağlanan bir bireysel emeklilik şirketiyle sözleşme yapan sendika üyesi işçiye, işverenin her ay 6 saatlik brüt çıplak ücreti tutarında prim yatırması talep edildi. Türk Metal, yıllık olarak işçilere Cumhuriyet Bayramı Hediyesi de istedi. Her Cumhuriyet Bayramı’nda, işverenin 1 Ata Lira’yı işçilere hediye olarak vermesi önerildi. İşverene, kaza yapılmayan her gün için bir kazasızlık ödülü niteliğinde prim ödemesi de önerildi.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim