• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

12 milyar dolarlık kömür rekabeti

12 milyar dolarlık kömür rekabeti
Uluslararası yatırımcılar Afşin-Elbistan termik santralinde inşa edilecek ünitenin işletmesi için kıyasaıya pazarlık sürüyor.


Uluslararası yatırımcılar Afşin-Elbistan termik santralinde inşa edilecek ilave ünitelerin işletmesini alabilmek için birbirleriyle kıyasıya yarışıyor. 

Yaklaşık 12 milyar dolarlık yatırımın beklendiği bölgede, başta Katarlı şirket olmak üzere, Güney Koreli ve Çinli şirketler de işletmede pay sahibi olmak için yoğun çaba sarf ediyor. 

Afşin-Elbistan'da inşa edilecek C, D ve E  üniteleri için Katarlı, Güney Koreli ve Çinli firmalar birbirleriyle kıyasıya rekabete girdi. Güney Koreli şirket pazartesi günü Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) İşletmesinde incelemelerde bulundu ve yetkililerden santralle ilgili bilgi aldı. Aynı gün, Çinli firmanın yetkilileri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında görüşmeler gerçekleştirdi. Ancak Katarlı firmanın ise işletmeyi alabilmek için gerekli şartları yerine getirdiği ve pazarlıkta rakiplerine göre bir adım daha önde olduğu öğrenildi. 

Şirketler, Afşin-Elbistan işletmesi için uluslararası anlaşma imzalamak amacıyla yaklaşık 1 yıldır Türkiye ile görüşmelerini sürdürüyor. Afşin-Elbistan için Güney Koreli firma ile ilk görüşme 3 yıl önce gerçekleşmiş fakat daha sonra proje Birleşik Arap Emirlikleri şirketi TAQA ile devam etmişti. Geçen yıl Mısır'da yaşanan gelişmeler nedeniyle Türkiye'ye yatırım yapmaktan vazgeçen TAQA projeden çekildiğini açıklamıştı.  

3 bin kişiye iş imkanı 

Yapılacak uluslararası anlaşmanın ardından bölgede yaklaşık 3 bin kişilik istihdamın oluşması bekleniyor. Santralin inşaatı için EÜAŞ ile anlaşmayı imzalayan taraf yeni bir proje şirketi kuracak. Santralden ise 8 bin megavat elektrik üretimi planlanıyor. Santrallerin inşaatında kullanılacak malzemenin yarıdan fazlası yerli şirketlerden temin edilecek. Böylece yerli sanayicilerin 6 milyar dolar gelir elde etmesi öngörülüyor. 

EÜAŞ'ın yaklaşık yüzde 35 ortak olması beklenen projenin bir kaç ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Herhangi bir şirketle uzlaşma sağlanamaz ise yıl sonuna kadar santralin kamu yatırımıyla inşa edileceği belirtiliyor. 

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim