• BIST 9079.97
  • Altın 2308.11
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.0287
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

"1,5 Adana" TÜBİTAK'tan Ödül Aldı

"1,5 Adana" TÜBİTAK'tan Ödül Aldı
Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği'nde eğitim gören 12 öğrencinin geliştirdiği 1 TL'lik enerji ile 120 kilometre giden ‘1.5 Adana' isimli otomobile TÜBİTAK ödül verdi.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden 12 öğrenci tarafından tasarlanan ve Adana'yı çağrıştırsın diye ‘1,5 Adana' adı verilen elektrikli araç için Ar-Ge dahil 7 ay çalışma yapıldı.

Umutcan Olmuş, Durmuş Can Acer, Yunus Emre Güzelel, Hamdi Yalçın, İbrahim Aşçı, Fatih Can Arslan, Hakan Türkmen, Ferdi Besni, Metin Katrancı, Sercan Demirkıran, Volkan Akça ve Ferhat Arslan'ın geliştirdiği araç iki kişilik araca Prof. Dr. Hüseyin Akıllı ve Doç. Dr. Durmuş Ali Bircan da destek oldu.

Tübitak'tan Ödül Aldı

Öğrenciler Umutcan Olmuş ve Yunus Emre Güzelel, "1,5 Adana" adını verdikleri otomobilin çalışma sistemi ve özellikleri hakkında şu bilgiyi verdi: "Bir batarya sistemi ve elektrikli motordan oluşan basit bir düzenek kurduk ve bataryadan alınan enerjiyi doğrudan motora, motor aracılığıyla tek tekere aktarıyor, böylece tahrik (itme) sağlanarak hareket oluşuyor. Aracımız normal şartlarda 70 km hız yapıyor ve 1 TL'lik elektrik şarjı maliyetiyle 120 km yol kat edebiliyor. Bu özellikleri dolayısıyla TÜBİTAK'tan Kurumsal Ödül aldık.

"Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, sponsor desteği verdikleri projenin başarılı olmasından onur duyduğunu söyledi. Çetin, "TÜBİTAK'tan Jüri Özel Ödülü alan, 6-7 liralık şarj maliyetiyle Adana'dan Ankara'ya gidip gidebilen bir araç geliştirmek övüneceğimiz bir durumdur.

Akıl ve bilimle yola çıkanlar sebat ederlerse başarırlar, bize de destek olmak düşer" diye konuştu.

www.ulastirma.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim