• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

16 elektrik lisansına iptal !

16 elektrik lisansına iptal !
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gerekli prosedürleri öngörülen takvim içinde tamamlayamayan 16 elektrik üretim projesinin lisansını iptal etti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gerekli prosedürleri öngörülen takvim içinde tamamlayamayan 16 elektrik üretim projesinin lisansını iptal etti. 

Enerji projelerinin hızlandırılması ve gerçek yatırımcıların önünü açmayı hedefl eyen yeni uygulama ilk sonuçlarını verdi. EPDK, süresi içinde gerekli iş ve işlemleri tamamlayamayan şirketlerden 16’sının lisansını iptal etti. Lisans iptaline konu projelerden 6’sini rüzgar, 9’unu ise hidroelektrik santrali oluşturuyor. Lisanslardan biri de Kartepe’ye kurulması planlanan biyogaza dayalı elektrik üretim tesisine ait. Lisansı iptal edilen 6 HES projesinin öngörülen kurulu gücü 244 MW olarak hesaplandı. 9 adet HES projesinin planlanan kurulu gücü ise yaklaşık 100 MW’yi buluyor. 

30 milyon lira teminat yandı 

İptal edilen lisanslar için daha önce yatırılmış teminatlar da yandı. Enerji Günlüğü’nün yaptığı hesaplamalara göre, söz konusu lisanslar için yatırılan teminat tutarı 30 milyon liranın üzerinde. Bazı lisans sahipleri, hukuki yollara başvurmaya hazırlanırken, kimi şirketlerin projelerden vazgeçeceği öğrenildi. 

TÜREB: Sektöre zarar verebilir 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, pek çok enerji yatırımcının elinde olmayan nedenlerle iptal riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. İlgili düzenlemenin gerçek yatırımcıları heveslendirmeyi hedefl ediğini anlatan Ataseven, “Gerçek yatırımcıyı iyi ayırt etmek, ona göre değerlendirme yapmak lazım. Yoksa bu iptaller devam ederse sektör için sıkıntı yaratacaktır” diye konuştu. Bu sorunun çözümü için Meclis’de Enerji Komisyonu’ndaki tasarının bir an önce yasalaştırılmasını isteyen Ataseven şöyle dedi: “Kâğıt üzerinde gerçekleşme yüzdesi küçük olup fiiliyatta gerçekleşme yüzdesi yüksek bazı projeler de var. Bazı izin süreçleri 8-10 ay zaman alıyor. Bir izin alıyorsunuz gerçekleşme yüzdeniz birden hızla yukarı çıkabiliyor. Bunu da değerlendirmede dikkate almak lazım.” 

Boydak’tan iptale itiraz 

Boydak Holding şirketi Boydak Enerji, sahibi olduğu Sibel RES’in lisansının iptaliyle ilgili bugüne kadar herhangi bir resmi bildirim almadığını duyurdu. Açıklamada “Tarafımızdan kaynaklanmayan ve bazı kamu kurumlarında yaşanan idari süreçlerdeki gecikmeler dolayısıyla projemiz arzu ettiğimiz hızda ilerleyememektedir” denildi. Boydak Enerji, projenin tamamlanarak enerji sektörüne kazandırılması için ilgili lisans iptalinin tebliğ edilmesinden sonra tüm idari ve yasal haklarını takip edeceğini bildirdi.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim