• BIST 9126.46
  • Altın 2324.175
  • Dolar 32.3577
  • Euro 35.0008
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

2012’de 34 milyon çelik için 32 milyon hurda kullanıldı

2012’de 34 milyon çelik için 32 milyon hurda kullanıldı
Çelik İhracatçıları Birliği’nin gerçekleştirdiği “Global Hurda Pazarı Değerlendirme” toplantısında Türk çelik sektörü ile ilgili rakamlar paylaşıldı.

Buna göre 2012 yılı verilerine göre 34,3 milyon ton çelik üretimi için 32,3 milyon ton hurda kullanıldı.

Çelik İhracatçıları Birliği’nin uluslararası yönetim ve danışmanlık şirketi A.T. Kearney’e hazırlattığı “Global Hurda Pazarı Değerlendirme Raporu” sektörün geleceği açısından önemli bir rehber olarak yorumlandı.

Hurdanın yerli kaynaklardan sağlanabilmesi için ‘geri dönüşüm’ önemli

Türk çelik sektörünün önümüzdeki dönemlerdeki gelişimine yol gösterecek “Global Hurda Pazarı Değerlendirme Raporu”; sektörün en önemli hammaddesi hurdanın önemini tekrar vurguluyor. Ülke ekonomisine sağladığı önemli değer ile çelik sektörünün hammadde ithalatının, cari açıktan ziyade yarattığı katma değeri tüm boyutları ile gözler önüne seriyor. Ancak ithalatın yanı sıra hurdanın yerli kaynaklardan sağlanabilmesi için geri dönüşümün önemine de dikkat çekiliyor.

22,4 milyon ton ithal edildi

Global Hurda Pazarı Değerlendirme Raporu’nun hazırlanması sırasında global hurda pazarının yanı sıra, enerji, kömür, cevher, yarı mamuller gibi pek çok dinamiğin verilerine ihtiyaç duyuldu. Söz konusu tüm verilere ulaşabilen 2012 yılı rakamlarına göre hazırlanan rapora göre; 2012 yılında Türkiye toplam 34,3 milyon tonluk nihai çelik üretimi için 32,2 milyon ton hurda kullanıldı. Bu hurda miktarının 22,4 milyon tonu 9,4 milyar dolar karşılığı yurt dışından ithal edilirken, 9,7 milyon tonu ise yurtiçinden sağlandı.

Çelik sektörü, gemi ve beyaz eşya gibi imalat kalemlerine katkı sağladı

Hurda ithalatı ile üretimini her yıl artıran ve önemli bir çelik ihracatçısı kimliğine kavuşan Türk çelik sektörü, aynı zamanda otomotiv, gemi, demiryolu, beyaz eşya ve makine imalatı gibi sektörlere hammadde tedariki ile bu sektörlerin ithalatını engelleyerek, ihracatlarına da dolaylı olarak önemli oranda katkı sağladı. 

35 bin kişiye istihdam

Çelik sektörünün istihdama katkısının dikkat çekildiği rapora göre; yine 2012 yılı verilerine göre Türk çelik üreticileri 35 bin kişiye direkt istihdam yaratırken, dolaylı istihdamın ise 200 bin kişiyi aştığı tahmin ediliyor. 

“Dünya çelik üretiminde dünya sekizinciliğine ulaştık”

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci toplantıda yaptığı konuşmada “Türk çelik sektörü olarak son yıllarda sürekli büyüme odaklı çalışıyoruz. Türkiye’yi toplam çelik üretimimizle dünya sekizinciliğine, toplam çelik ihracatımızla yedinciliğe ve inşaat demiri ihracatı ile birinciliğe taşıdık. Ancak en önemli girdilerimiz arasında yer alan ve hammadde olarak ark ocaklı tesislerimizde kullandığımız hurda konusu ile sürekli gündeme geliyoruz. Bu doğrultuda 2013 yılında uluslararası yönetim ve danışmalık şirketi A.T. Kearney ile ‘Global Hurda Pazarı Değerlendirmesi’ ile ilgili bir rapor çalışması yapmaya karar verdik ve bugün sizlerle bu raporu paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Raporun sektörün hurda ithalatı ile ilgili çarpıcı veriler içerdiğine dikkat çeken Namık Ekinci, “Hurda ithalatı ile cari açığa sebebiyet verdiğinden dem vurulan bir sektörüz ama rakamlar bunun tam tersini söylüyor” diyerek sözlerini bitirdi.

hurdaic1.jpg

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim