• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

2013 yollarda ‘sıcak asfalt’ yılı olacak

2013 yollarda ‘sıcak asfalt’ yılı olacak
Binali Yıldırım, 2013’te Marmaray, Ankara-İstanbul YHT ve uzun süredir bitirilmesi planlanan Ankara Metrosu projelerinin tamamlanacağı müjdesini verirken, İstanbul’a 3. Havalimanı, 3. Köprü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin de başlayacağını bel

 

Yıldırım, “3 bin 844 kilometre ile 2013 sıcak asfalt yılı olacak” dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2013 yılında önceden başlatılan 434 projenin devam edeceğini, 102 projenin başlayacağını ve 111 projenin de tamamlanacağını açıkladı. Yıldırım, 2013 yılında MARMARAY, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve uzun süredir bitirilmesi planlanan Ankara Metrosu projelerinin tamamlanacağı müjdesini verirken, İstanbul’a 3. Havalimanı, 3. Köprü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin de başlayacağını belirtti. Yıldırım, Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaretinde 2013 hedeflerini anlattı.
 
Tüm yollar otoyol gibi
 
Binali Yıldırım, bölünmüş yol uzunluğunun 22 bin 200 kilometreyi geçtiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Sadece 2012 yılında bin kilometreye yakın yeni bölünmüş yol yaptık. Otoyolumuz 2 bin 236 kilometreye ulaştı. 2003- 2012 yılları arasında toplam 13 bin 834 kilometre sıcak kaplama asfalt yapımı ve onarımı gerçekleştirdik. 2013 yollarda sıcak asfalt yılı olacak, 3 bin 844 kilometre sıcak asfalt dökmeyi planlıyoruz. Tüm yollar otoyol gibi olacak. Yine 2012’de Türkiye’nin yıllardır beklediği Ovit, Cankurtaran, Kop, Salmankaş, Ilgaz Dağı gibi ülkemizin en uzun tünellerinin temellerini attık. Yollarımızı daha akıllı hale getirdik. KGS dönemini kapatacak olan Hızlı Geçiş Sistemini devreye aldık.”
 
Damadın YHT serzenişi
 
Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya YHT’lerinden övgüyle söz eden Binali Yıldırım, kendisini de güldüren yaşadığı ilginç bir anısını da şöyle anlattı: “YHT konusunda Ankaralı evli bir çift bana dert yandı. ‘Hayatım alt üst oldu. Eşimin anne-babası eskiden yılda bir kez bayramlarda geliyorlardı. Şimdi ‘Damat biz kahvaltıya geliyoruz. Hazırlanın’ diye arıyorlar. Sayın Bakanım niye açtın bu YHT’yi, diyerek esprili bir sitemde bulundu. Bu olayı hiç unutamam.”
 
15 il birbirine bağlanacak
 
Başkenti merkeze alarak oluşturdukları çekirdek ağla 2023 yılına kadar 15 ili birbirine yüksek hızlı trenle bağlayacaklarını anlatan Bakan Binali Yıldırım, “Bu iller Ankara, Konya, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir olacak.
2013’te tamamlanacaklar
 
İstanbul-Ankara YHT açılıyor
 
İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren’i (YHT) 29 Ekim 2013’te tamamlamayı hedefliyoruz. Ankara’dan İstanbul’a kesintisiz 3 saat içerisinde gidebilecek. YHT yokken Eskişehir-Ankara arasında seyahatlerin yüzde 8’i demiryolu ile yapılırken, şu an bu rakam yüzde 73 oranlarında. Demiryoluna olan ilgi, sevgi arttı. Diğer birçok ülkeye göre hızlı tren biz de kat kat ucuz ve demiryoluna rağbetin artmasını istiyoruz.
 
Marmaray bitiyor
 
Marmaray, 150 yıllık hayal. Ve bu gerçek oluyor. İstanbul toplu taşımacılığına nefes aldıracak çok özel bir proje. Tarihi İpek Yolu’nun halkasını tamamlayacak bir proje.
 
Ankara metrosu tamam
 
Devraldığımız Ankara Metrosu’nda çok büyük yol aldık. 2 yılda bitirilemez denilen ve sözle
2013’te başlayacak projelerşmeye göre 2014 yılının ikinci ayında bitirilecek olan Kızılay- Çayyolu ile Batıkent- Sincan hatlarını, 29 Ekim 2013 tarihinde açmayı planlıyoruz.
 
3. Köprünün temeli atılacak
 
İstanbul–İzmir Otoyolu’nun da yapımına her iki yönden devam ediyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında 3. Köprü projesini hayata geçirdik. 2013’te temelini atacağız.
 
3. Havalimanı İhalesi yapılacak
 
3. Havalimanı dünyanın ilk 4 büyük havalimanı arasında olacak. 2013 Yılında ihalesini yapacağız. 2017 yılında ilk kesim açılacak.
 
Yeni projelere devam
 
Salihli- Gölmarmara-Akhisar Yolu, Düzce-Zonguldak Yolu, Nurdağı-Islahiye-Cilvegözü Sınır Kapısı Yolu, Samsun-Sinop Yolu başta olmak üzere birçok önemli projemizi de 2013 yılında tamamlayacağız. Çandarlı Limanı’nın altyapı işlerini de 2013 yılında tamamlamayı ve üstyapı işlerine 2013 yılı içinde başlamayı planlıyoruz. Ülkemizin Karadeniz’e açılan kapısı Filyos Limanı’nın da 2013 içinde ihalesine çıkmayı planlıyoruz. İmar Planı onaylandı.
 
İddialar araştırılıyor
 
Bakan Yıldırım, Şile’de meydana gelen gemi kazasında yardıma giden Kıyı Emniyeti ekiplerinin hayatlarını kaybetmesi ve ekibe baskı yapıldığı iddialarına da cevap verdi. Yıldırım, “Denizde, havada evrensel bir kural vardır. Son söz kaptanındır. Risk, tehlike varsa kim ne derse desin kaptan son sözü söyler. Eğer tehlike görüyorsa, endişe duyuyorsa gitmemeli. Yaşam hakkı en kutsal haktır” dedi. Yıldırım, şöyle konuştu: “Batan geminin S.O.S sinyali vermeye bile zamanı olmamış. Radardan kaybolunca botun birisi farkedip, boğazdan Karadeniz’e çıkıp deniz üzerinden 5 kişiyi kurtarmış. Daha sonra kaza yerine Şile daha yakın, zaman kaybı olmasın diye bu bot gitmiş. Olayla ilgili hem adli hem idari soruşturma devam ediyor. Kaza İnceleme ve Araştırma Kurulumuz çalışıyor. Savcılık soruşturuyor. İstanbul Liman Başkanlığı idari soruşturma yapıyor. Bütün iddialar araştırılacak.”
 
Müteahhitlerin tozunu almak lazım
 
Bakan Binali Yıldırım, yolların yapımını üstlenen müteahhitlerle belirli aralıklarla toplantı yaptığı ve işlerini zamanında teslim etmeleri konusunda ciddi uyarılarda bulunduğu duyumlarının sorulması üzerine de, “Evet toplantı yapıyoruz. Takip ediyoruz. Projelerin zamanında bitmesini istiyoruz. Zaman zaman müteahhitlerin tozunu almak lazım” diyerek esprili bir yanıt verdi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim