• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

2023'ün dev hedefi: Yurt dışı enerji yatırımı!

2023'ün dev hedefi: Yurt dışı enerji yatırımı!
DEİK Başkanı Vardan:'Türkiye Avrupa'nın enerji arz güvenliği için vazgeçilmez bir ülkedir' ifadesinde bulundu.


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin, Avrupa'nın enerji arz güvenliği için vazgeçilmez bir ülke olduğunu söyledi.

Vardan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin fiziki olarak kritik bir bölgede yer aldığını, enerji üretim ve tüketim noktaları arasında tabii bir köprü olduğunu ifade etti. Vardan, "Dünya enerji kaynaklarının yüzde 70'i Türkiye'nin doğusunda, tüketim noktalarının yüzde 70'i ise Türkiye'nin batısında yer alıyor" dedi.

Avrupa'nın enerji arz güvenliği noktasında Türkiye'nin önemine dikkati çeken Vardan, şunları aktardı:

"Türkiye AB'nin enerji politikası için stratejik bir ortak. Aynı zamanda AB'ye aday ülke olarak bu alanda sorumluluklarımız var. Bu sorumluluğu başarıyla taşıyoruz. Herhangi bir teknik engel yokken ve her iki tarafın da kazancı olacakken, AB üyelik müzakerelerindeki enerji başlığının açılmamasını anlamak mümkün değil. Türkiye, güvenli ve istikrarlı yapısı ile enerji alanında AB'nin önemli bir ortağı olmayı sürdürmektedir. Ancak bunun müzakere sürecine de yansıması gerekir. Biz hala müzakerelerde 15 nolu enerji faslını açabilmiş değiliz. Türkiye, Avrupa'nın enerji arz güvenliği için vazgeçilmez bir ülkedir."

"Afrika'da 620 milyon kişinin elektriği yok"

Türk yatırımcıları ülke sınırları dışında bekleyen avantaj ve fırsatları değerlendiren Vardan, eskiden yurtdışı yatırımlarının sermaye kaçışı olarak görüldüğünü anlattı.

Vardan, Türkiye'nin küresel ölçekte oyun kurucu şirketlere sahip olabilmesi için yurtdışı yatırımların önemine dikkati çekerek, "Gelişmekte olan küresel oyuncu pozisyonundaki Türkiye, yurtdışındaki yatırımlarıyla parlayan bir yıldız oldu" ifadelerini kullandı.

Türk şirketlerinin yurtdışında 30 milyar dolar yatırımının olduğunu aktaran Vardan, "Yurtdışında sadece geçen yıl 7 milyar dolara yakın yatırım yaptık. Bu rakamların daha da artacağını net bir şekilde görüyoruz. Türk şirketleri için küresel pazarlarda, özellikle komşu coğrafyalarda, tarım, sanayi, perakende, turizm, hizmet, maden, enerji, altyapı konularında önemli fırsatlar var. Yatırımlar, küresel değer zincirinde daha ileri seviyelere çıkmak için ve cari açığın azaltılması için önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Vardan, Afrika'da artan enerji talebinin karşılanması için kamu, özel sektör koordinasyonunun önemli olduğunu aktararak, DEİK olarak bu konuda çözümler geliştirmek istediklerini söyledi.

Vardan, Uluslararası Enerji Ajansı'nın özel raporuna göre 2035 yılında dünyanın 48 trilyon dolar yatırıma ihtiyacının olduğunu ifade ederek, "Sadece komşumuz Irak 2035 yılına kadar 70 gigavat kurulu güç inşa etmek zorunda. Bunun için de her yıl petrol gelirinin yüzde 10'unda fazlasını ayırarak 530 milyar dolar harcamalı. Dünya nüfusunun yüzde 13'ünün Afrika'da hayat sürmesine rağmen bu kıta, dünya enerjisinin sadece yüzde 4'ünü kullanabiliyor. Bugün Afrika'da 620 milyon kişinin elektriğe ulaşımı yok" diye konuştu.

Dünyadaki fırsatları değerlendirmek için teknik bilgiye, finansman gücüne ve hükümet desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getiren Vardan, "DEİK Enerji İş Konseyimiz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Takımları iş birliği ile stratejik harita ve iş planı tasarlayacağız. Bu kapsamda, iş fırsatları, ülkemizin enerji açığının azaltılması ve şirketlerimizin uluslararasılaşması konusunda değerlendirilecek. Hedefimiz 2023 yılına kadar yurt dışında 25 milyar dolar enerji yatırımı yapmaktır" ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim