• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

220 yapay, 20 antitrol resif denize bırakıldı

220 yapay, 20 antitrol resif denize bırakıldı
"Mersin'in Erdemli İlçesi'nde Yapay Resif Uygulaması ve Sosyal Kalkınma Projesi" hayata geçirildi. Proje kapsamında 220 yapay resif, 20 adet antitrol resif törenle denize bırakıldı.

220 yapay, 20 antitrol resif denize bırakıldı

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan Çukurova Kalkınma Ajansı'nın tarafından 2009 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "Mersin'in Erdemli İlçesi'nde Yapay Resif Uygulaması ve Sosyal Kalkınma Projesi" hayata geçirildi. Proje kapsamında 220 yapay resif, 20 adet antitrol resif törenle denize bırakıldı.

Düzenlenen törende konuşan Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Orhan Sarı, "Yapay resif, hassas ekosistemlerin korunması ve balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla kaynakların üretimini artırmak ve desteklemek için tasarlanıp zemine yerleştirilen sucul canlılara özel yapay barınaklardır. Deniz zemininin çok üretken olmadığı yerlere yapay resif yapılır. Yapay resif projemizle, kıyılarımıza özgü beton balık resifleri deniz dibi taramasını engelleyecek, balıklara doğal yumurta yatağı görevini de görecektir" dedi.

Yapay resifler sayesinde deniz dibindeki balık stokunun artacağını ifade eden Sarı, "Yapay resifler ile koruma alanları oluşacak, yeni balıkçılık alanları oluşacak, kaçak trol balıkçılığı engellenecek, sportif balıkçılık ve dalış turizmi gelişecektir. Bulunduğumuz körfezin dip yapısı dümdüz kumlu çamurlu tamamen balçık gibi bir deniz çölüdür. Bu çöle öncelikle resif blokları atarak, belli aralıklarla deniz vahaları oluşturulacak. Bu bahsettiğimiz vahalara yani yapay resif alanlarına dışarıdan değil, yine bu körfezde bulunan deniz canlıları yerleşecekler. Buralarda barınmak, korunmak, beslenmek ve üremek için birden çoğalacaklar; ama asla hemen üreyerek artmayacaklar. İşte bu yüzden öncelikle buradaki av baskısını azaltmalıyız. Çünkü buradaki yeni oluşacak, balık topluluğuna üreme şansını vermeden, bu canlıların sürdürülebilirliğini kazandırmadan yok etmeye çalışmayalım. Bu hassas bölgelerin ne denli hassas olduğunu, altını çizerek belirtmemizde fayda vardır" şeklinde konuştu.

Projenin bütçesi ile ilgili bilgilerde veren Sarı, "Projemizin 187 bin 170 TL'si Çukurova Kalkınma Ajansından, 33 bin 30 TL'si Odamız bütçesinden karşılandı. Toplam Bütçemiz ise 220 bin 200 TL'dir. Proje kapsamında 220 yapay resif, 20 adet antitrol resif atımı yapılacaktır. Çukurova Kalkınma Ajansı'nın TR62 (Adana-Mersin) bölgesine sağladığı katkıyı hiç kimse tartışamaz. Bölgeyi tanıyorlar, İllerimizin sosyal ekonomik ve jeopolitik durumunu çok iyi biliyorlar. Uygulanacak proje ile direkt iç içeler. Çukurova Kalkınma Ajansı ve değerli çalışanlarına, Tarım İl Müdürümüze, sonsuz teşekkür ve saygılarımı sunarım. Bu arada değerli çalışma arkadaşlarımızı unutmamam gerektiğini düşünüyorum. Buradan çıkaracağımız bir sonuç olmalı: Bu resif bölgelerini avcılık hususunda biz balıkçılar ve yöre halkı olarak korumalıyız. Asla unutmamamız gereken bir Kızılderili atasözü 'Son ağaç kesilince, son nehir kuruyunca ve son balık tutulunca paranın yenmeyeceğini anlayacağız'" şeklinde konuştu.

Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe ise, "60 kilometre sahili bulunan, 2 limanı olan, bunun yanında balıkçılar için, küçük tekneler için değişik korunakları olan bir ilçede, deniz ürünlerinden ekonomik anlamda istifade edemiyoruz. İlçemizde 50'ye yakın balıkçılıktan geçimini sağlayan arkadaşımız var. Bunların istihsaline baktığımızda senelik 50 tonu bulmamakta. Bir bu kadar da karides üretimi var. 50 ton ise ilçemizde biraz yukarılardaki köylerimizde orta büyüklükteki bir çiftliğin üreteceği bir kapasite kadar. İlçemizde temel geçim kaynağı tarım. Turizm ise yer yer gelişmekte. Denizimizin ekonomik bir geçim kaynağı olmasını artık temin etmemiz gerekiyor. İşte bu proje başlangıç olarak, bu yönde bir çaba olarak önemli. Gerek balık türlerinin yaşatılması, gerekse çoğaltılması bakımından kıyılarımız önemli, ekolojik denge bakımından önemli bir proje. Limanımız burada bitmek üzere. Kumkuyu limanımızın yap işlet devret modeliyle işletilmesi son aşamada. Bunlar da devreye girdiği zaman, bu tür projelere etkinlik kazandırıldığı zaman Erdemlimizin ekonomik yönden, hem balık üretimiyle hem turizmi ile hem de arzum odur ki deniz ulaşımıyla denizden istifadesi artacaktır. Çabamız bu yöndedir. Projede emeği geçen bütün herkesi kutluyorum" dedi. Konuşmaların ardından gemiye konulan resifler denize açılanarak, daha önceden belirlenen noktalara bırakıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim