• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

25 alanda yapısal dönüşüm reformu yapılacak

25 alanda yapısal dönüşüm reformu yapılacak
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 25 alanda yapısal dönüşüme ilişkin reform hazırladıklarını belirterek, "Eğer 2015 seçimlerini de şu andaki kamuoyu yoklamaları çerçevesinde güçlü bir destekle biz kazanabilirsek bu reform programını uygulayarak Türkiye'yi tekr

Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Ekonomi Konferansı'nda (UEK-TEK 2014) konuşan Bakan Şimşek,  uzun süredir reform programı üzerinde çalıştıklarını, 25 yapısal dönüşüm alanı tespit ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"25 yapısal dönüşüme ilişkin şu anda çok daha detaylı mikro düzeyde atılacak reform adımlarını nihai şekle getirdik. 25 alana ilişkin bin 200'ün üzerinde reformdan bahsediyoruz. Bu alanlar tabii ki hakikaten Türkiye'nin katma değer zincirinin yukarı çıkması için, Türkiye'nin tasarruflarının artırılması için, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltması için, eğitimde kaliteyi artırması için yani beşeri sermayenin kalitesinin artırılması için gibi birçok alanı kapsıyor. Tabii bu reformların bir kısmını seçimleri beklemeden uygulayabileceğimizi ben umut ediyorum. Ama esas itibarıyla 2015-2019 yılında Türkiye'de ümit ediyorum ki yeni bir seçim olmayacak. Eğer 2015 seçimlerini de şu andaki kamuoyu yoklamaları çerçevesinde güçlü bir destekle kazanabilirsek bu reform programını uygulayarak Türkiye'yi tekrar nispeten yüksek büyüme patikasına oturtabileceğiz."

"Tasarrufların artırılması lazım"

Türkiye'nin borcunun düşük olduğu, mali disiplin takıntısının nereden geldiği yönünde düşüncelerin oluşabileceğine işaret eden Şimşek, "Esas itibarıyla iki temel hedefimiz var. Bir tasarrufları artırmamız lazım yani cari açığı azaltmamız lazım. Kamu burada üstüne düşeni yapacak. İkinci olarak tabi ki Merkez Bankası'nı elimizden geldiğince desteklememiz lazım. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'nın elinin güçlü olması lazım" dedi. 
Birçok reform yapacaklarını ancak reformların da ucuz olmadığını dile getiren Şimşek, reformların maliyetinin bulunduğunu kaydetti. 
İki yıl önce vatandaşı tasarrufa teşvik etmek amacıyla özel sektör tasarruflarının artırılması yönünde çalışma yaptıklarını anlatan Şimşek, özel emeklilik fonlarına 100 liraya karşılık 25 liralık teşvik getirdiklerini hatırlattı. Vatandaşa "cömert bir teklif" sunduklarını söyleyen Şimşek, bu teşvikin bir maliyeti olduğunu ifade etti. Şimşek, bunun gelecek yıl maliyetinin 3 milyar lirayı aşacağını kaydetti. 
Şimşek, bazı reformların ciddi maliyet istediğini belirterek, bu nedenle mali disiplinin güçlü şekilde devam ettirilmesi gerektiğini bildirdi. 

Türkiye'nin borcunun gayri safi yurt dışı hasılanın oranının brüt olarak diğer ülkelerle karşılaştırıldığı zaman OECD ülkelerinin neredeyse 4'te biri düzeyinde, Avrupa ülkelerinin 3'te biri düzeyinde, gelişmekte olan ülkelerin de altında olduğunu vurgulayan Şimşek, birçok gelişmekte olan ülkenin doğal kaynak zengini olmasına rağmen Türkiye'nin durumunun çok iyi konumda olduğunu ifade etti. 
Net dış borç olarak Türkiye'nin farklı bir noktada olduğunu, ülke olarak borcu bulunduğunu belirten Şimşek, devlet olarak ise net anlamda uluslararası alanda katalizör düzeyine geldiğini, bunun sayesinde faizlerin düştüğünü anlattı.

Dövize ve değişken faize dikkat ediliyor

Kısa vadede Türkiye'nin özel sektörün döviz borcuna ilişkin kaygılarının gündeme geldiğine işaret eden Bakan Şimşek, "Döviz borçlusu olan şirketlerin büyük bir kısmının aynı zamanda döviz gelirleri var. Yani Türkiye'deki şirketlerin yüzde 63'ünün hiç döviz borcu yok, geriye kalan yani toplam yüzde 88'inin ya borcu yok ya da ciddi döviz geliri var" diye konuştu. 
Türk bankacılık sektörünün hala sağlam bir yapıya sahip olduğuna değinen Şimşek, hem kalite hem sermaye yeterlilik oranı hem de karlılık olarak Türk bankacılık sektörünün oldukça sağlam bir bünyeye sahip olduğunu belirtti. Hane halkı borcunun da hala makul düzeyde olduğunu ifade eden Şimşek, hane halkının dövizle değişken faizle borçlanmasına izin vermediklerini kaydetti. 
Kredi kartları üzerinde çalışmalar yaptıklarını, limitleri sınırlandırdıklarını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
"Makro ihtiyati bir mantıkla biz daha makul, daha sürdürülebilir bir patikada gitmeye çalışıyoruz ama yapacağımız reformlarla ben inanıyorum ki Türkiye tekrar yüzde 5-6'lar düzeyinde bir büyümeyi yakalayacak. Çünkü bu reformlar Türkiye'nin büyüme potansiyelini yükseltecek. Makro performansın artırılması için enflasyonun düşük, tek haneye inmesi lazım. Şu anda arzuladığımız noktada değiliz."
Şimşek, sağlıklı mali politikayı devam ettireceklerini, bankacılık sektörünün sağlıklı şekilde yoluna devam edeceğini ifade etti.

"Irak'taki şok yaşanmasaydı"

Cari açığın önemli bir problem olarak büyümenin önüne "hız limiti" şeklinde çıktığını dile getiren Şimşek, cari açığı son yıllarda azaltmaya başladıklarını kaydetti.
Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl Irak'taki şok yaşanmasaydı, Avrupa Birliği birazcık IMF'nin öngördüğü kadar büyüseydi, belki cari açığımız gayri safi hasıla olarak yüzde 5'in altında olabilirdi. Yüzde 5 de yüksek bir rakam ama kat ettiğimiz mesafeyi göstermesi açısından çok önemli. Tabi biz kamu maliyesini güçlü tutacağız. Bankacılık sektörünün sağlıklı şekilde yürümesini sağlayacağız, istihdamı artıracağız, iş gücüne katılım oranı zaten artıyor. Tüm bunların sonucunda yüksek sürdürülebilir büyüme olacak."
Sürdürülebilir büyümede kurumların kalitesinin de önemine işaret eden Şimşek, Avrupa Birliği sürecini yeniden canlandırdıklarını vurguladı. 34 faslın hemen hemen tamamında ilerleme kaydedildiğini söyleyen Şimşek, "Dünya ekonomik reformunun küresel rekabet endeksinde Türkiye bayağı hızlı şekilde ilerledi son yıllarda. 2005 yılında 117 ülke arasında 71'inci sıradayken bugün 144 ülke arasında 45'inci sıraya yükseldi. Bu iyi bir performans ama tabi daha katedeceğimiz mesafe var" dedi. 

Yolsuzluk algı endeksinde ise Türkiye'nin 2002 yılında 102 ülke arasında 65'inci sıradayken bugün 177 ülke arasında 53'üncü sırada yer aldığını belirten Şimşek, daha çok yolsuzlukla mücadele edilmesi ve reform yapılması gerektiğini kaydetti.

"Eğitimde kalitede sorunumuz var"

Beşeri sermayenin kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini vurgulayan Şimşek, beşeri sermayede en önemli konunun eğitim olduğunu ve şu anda bütçenin yüzde 18'inden fazlasını eğitime harcadıklarını söyledi. 
Bakan Şimşek, son 10 yıldaki harcamalarda eğitimin birinci sırada yer aldığını ve bunun gelecek yıl da devam edeceğini ifade ederek, 2015 yılında 87 milyar lira üzerindeki parayı eğitime harcayacaklarını bildirdi. Okullaşma oranında da ciddi bir artış olduğunun altını çizen Şimşek, şöyle konuştu:

"Eğitimde kalitede sorunumuz var. Arzu ettiğimiz noktada değiliz ama gerek bilim gerekse matematikte OECD ortalamasıyla Türkiye arasındaki fark azalıyor. Yani eğitimde kalite artıyor ama henüz arzuladığımız noktada değiliz. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde yakalarız." Şimşek, eğitimde önemli reformlar yaptıklarını ve bu reformlarla Türkiye'nin dünyanın en iyileri arasına gireceği ifade etti.

Türkiye'nin altyapıya da önem verdiğini anlatan Şimşek, bu konuda ciddi yatırımlar yapıldığını, sadece karayollarına değil, hızlı demir yolları projeleri gerçekleştirildiğini, demir yollarına gelecek 10 yılda yaklaşık 50 milyar dolar yatırım yapılacağını aktardı. 
Havacılık sektöründe Türkiye'nin sınıf atladığını, havalimanı sayısının ikiye katlandığını, yolcu sayısının 3 kat arttığını söyleyen Şimşek, Türkiye'nin son yıllarda çok büyük ölçekte projeleri hayata geçirdiğini ve bazılarının da devam ettiğini belirtti. 

"Türkiye, sağlık ihracatçıları arasına girecek"

Bakan Şimşek, sağlık alanında da harcamaları ciddi oranda artırdıklarını, Türkiye'deki her vatandaşın sağlık sigortası olduğunu söyledi. Dünyanın diğer ülkelerinden farklı olarak Türkiye'de vatandaşların hem devlet hem özel hastanelere gidebildiklerini ve bir rekabet sağlandığını anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu rekabet sonunda inanıyorum ki önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde Türkiye, dünyanın önemli sağlık ihracatçıları arasına girecek. 2012 yılında Türkiye'nin sağlık hizmeti ihracatı 2,5 milyar dolardı, biz bunu 10'a katlamayı ümit ediyoruz, önümüzdeki 10-15 yıllık sürede. Bunu yapabileceğimize inanıyorum."

"Kadınların iş gücüne katılımı arttı"

İş gücü piyasasının da önemli bir reform alanı olduğuna işaret eden Bakan Şimşek, son 10 yılda kadınların iş gücüne katılım oranının çok hızlı şekilde arttığını vurguladı. Şimşek, eğitim seviyesi arttıkça iş gücüne katılımın da artacağını belirtti. 
Türkiye'nin iş gücü kullanımı alanında çok önemli bir noktada olduğunu dile getiren Şimşek, gelecek 20 yılda bu alanda yüzde 5-6 oranında büyüme potansiyelinin bulunduğunu kaydetti. 

Küresel finansal gelişmişlik endeksinde ilk 30'a yerleştirmek hedefleniyor

Hükümetin en önemli hedeflerinden birinin sermaye piyasalarını geliştirmek olduğunu söyleyen Şimşek, bunun için önemli adımlar attıklarını ve teşvikler getirdiklerini bildirdi. Bakan Şimşek, İstanbul'u dünyada ilk 25 finans merkezi arasına sokmayı hedeflediklerini, Türkiye'yi küresel finansal gelişmişlik endeksinde ilk 30'a yerleştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Yerli ve yenilenebilir enerjiler devrede

Enerjiyi Türkiye'de "çok önemli bir ayak bağı" olarak gördüğüne değinen Bakan Şimşek, şöyle devam etti:
"Enerjide, önemli oranda dışa bağımlıyız. Birincil enerji kaynaklarında toplamda yüzde 74 dışa bağımlıyız. Tabii ki bu da bize büyük bir dış ticaret açığı olarak dönüyor. 2002 yılında 9 milyar dolarlık enerji ithalatına karşılık bugün 56 milyar dolardan bahsediyorsunuz." 
Bakan Şimşek, şu anda petrol ve doğalgaz fiyatlarının düştüğünü belirterek, bunu Türkiye açısından güzel bir gelişme olarak değerlendirdi. 

Araştırma geliştirme harcamaları

Yüksek teknoloji ürünleri üretim ve ihracatında Türkiye'nin arzuladığı noktada olmadığını belirten Bakan Şimşek, daha çok araştırma geliştirme yapılması gerektiğini söyledi. Araştırma ve geliştirme harcamalarının milli gelire oranının son 10 yılda ikiye katlandığına işaret eden Şimşek, 2018 yılına kadar bu rakamı tekrar ikiye katlamayı düşündüklerini ve bunun çok iddialı bir hedef olduğunu kaydetti. 

Şimşek, "Kamu Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranıyla Avrupa'dan çok uzak değiliz. Esas burada uzak olan özel sektör ama biz özel sektöre son yıllarda çok ciddi teşvikler verdik ve bu teşvikler yeni yeni sonuç doğruyor" diye konuştu. 

Ar-Ge çalışmaları neticesinde patent başvurularının 6 kattan fazla arttığını, endüstriyel tasarımda 2 kattan fazla artış olduğunu bildiren Şimşek, bu alanda Almanya ile Fransa'dan sonra Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığını vurguladı.

Kayıt dışılıkla mücadele

Kayıt dışılıkla mücadele konusuna da değinen ve kayıt dışı istihdamı önemli ölçüde azalttıklarını ifade eden Şimşek, kayıt dışı ekonominin milli gelire oranının da ciddi şekilde azaltılmasına rağmen henüz arzulanan noktaya ulaşmadıklarını, yeni bir orta vadeli plan üzerinde çalıştıklarını bildirdi. 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları söyledi:

"1990 yılında 200 milyar dolar olan milli gelirimiz 2002 yılında 230 milyar dolardı, biz bunu 820 milyar doların üzerine taşıdık. Bu yıl da 800 doların üzerinde olacağız liradaki ciddi değer kaybına rağmen. Hedefimiz tabii ki büyük. Biz 2050, 2060'lı yıllarda Avrupa'da ilk ikiye oynuyoruz, dünyada da ilk 10 olmayı ümit ediyoruz. Türkiye bu reformları yaparak bu noktaya gelebilir."
Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Ercan Uygur da kurum ve konferans hakkında bilgi verdi. 23 ülkeden yaklaşık 300 katılımcının yer aldığı konferans pazartesi gününe kadar devam edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim