• BIST 9631.59
  • Altın 2475.941
  • Dolar 32.4479
  • Euro 34.4714
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

2700 yıllık kayıp liman kenti Bathonea

2700 yıllık kayıp liman kenti Bathonea
"Küçükçekmece Göl Havzası Arkeolojik Kazıları" İle İstanbul'un tarih öncesi antik kenti "Bathonea" olduğu sanılan bir yerleşim" bulundu.

2700 yıllık kayıp liman kenti Bathonea

"Küçükçekmece Göl Havzası Arkeolojik Kazıları" İle İstanbul'un tarih öncesi antik kenti "Bathonea" olduğu sanılan bir yerleşim" bulundu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaeli Üniversitesi, Bristol Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi, Küçükçekmece Belediyesi ve Avcılar Belediyesi tarafından desteklenen proje ile Küçükçekmece Göl Havzası'nda keşfedilen alanda yüzey araştırmaları ile birlikte kara ve su altı arkeolojik kazılarının yürütülmesi, kazı sonuçlarının bilimsel bir yayına dönüştürülmesi ve alanın arkeolojik park haline getirilmesi amaçlanıyor.

Yerleşim Kalıntıları Gün Yüzüne Çıkıyor…

İstanbul'un tarih öncesi çağlarını araştırmak için oluşturulan bilim heyeti kaynaklarda söz edildiği halde bugüne kadar yeri tespit edilemeyen Küçükçekmece'de ki, 2700 yıllık 'Bathonea' antik kentin deniz feneri ve surlarını gün yüzüne çıkarmayı başardılar.

Liman Kenti Bathonea…

Su altında yapılan çalışmalar sonucunda 2,5 km. uzunluğunda, 1.5 metre yüksekliğindeki surlarla çevrili yerleşim yerinin olduğu tespit edilirken, denize uzanan 60 metrelik mendirek ve antik fener, bölgenin önemli bir liman kenti olduğunu ortaya koydu. Yerleşimin MÖ 7. yüzyılda kurulan Byzantion ile çağdaş olabileceği sanılıyor. 2 antik liman ve 100 metrenin üzerinde genişliğe sahip Roma hamam yapısı ise dikkati çeken bir diğer buluntu.

Dünyanın En Önemli 10 Keşfi Arasında…

Birçok keşfe kaynaklık etme potansiyeli nedeniyle Bathonea, dünya arkeoloji camiasının önemli bir ilgi odağı haline geldi. Geçtiğimiz yıl itibariyle National Geographic, New York Times, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü, İngiltere Heritage Key gibi çeşitli ülkelerin çok sayıda kültürel miras, tarih ve arkeoloji kurumu tarafından dünyanın en önemli 10 keşfi arasında gösteriliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim