• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

3. Havalimanı ÇED raporu yayımladı

3. Havalimanı ÇED raporu yayımladı
İstanbul'da yapılacak 3. havaalanıyla ilgili ÇED raporunda deniz dolgusu ve heyelan tehlikesine dikkat çekiliyor.

 

İstanbul'un kuzeyinde, Karadeniz'in kıyısında yapılması planlanan üçüncü havalimanının Çevresel Etki Değerlendirme raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde de yayımlanmaya başladı.
 
Havalimanının çevreye etkisi, alanın projeye uygunluğu ve gelecekte yol açabileceği zararların ele alındığı raporda ormanların yok olacağı, su kaynaklarının kurutulacağı belirtilirken bölgenin heyelan alanı olduğu ifade edildi. Raporda, tabiat katliamı ortaya konmasına rağmen 'daha iyi bir yer yoktu' denildi.
 
850 yolcu kapasiteli Airbus A380 ve 150 yolcu kapasiteli Boeing 737 gibi dev uçakların da inebileceği boyutlarda yapılması planlanan havalimanı için 2 milyar 900 milyon Avro harcanması ön görülüyor.
 
ÇED Raporu'nun en önemli ifadelerinden biri proje alanının orman, göl ve mera alanlarından oluşması. Proje için belirlenen 7650 hektarlık alanın 6172 hektarı (yüzde 80) orman alanı, 660 hektarı göl alanı (yüzde 9), 236 hektarı ise mera alanında kalıyor. Bu üç kritik alan havalimanını için kullanılacak alanın yüzde 90'ına karşılık geliyor. Diğer bir anlatımla proje başlangıcında yüzde 90'ı göl ve orman olan bu özel bölge proje gerçekleştiğinde yüzde 90'ı beton olan bir alana dönüşmüş olacak. 3. havalimanının kurulması planlanan alanın önemli bir kısmında Arnavutköy Kuzey ormanları yer alıyor. Belgrat Ormanları'nın en batı ucu olan bu ormanlar Arnavutköy'ün doğudaki açık alan yüzünü oluşturan ve içerisinde maden ocakları göllerinde bulundu geniş alanı oluşturuyor.
 
HEYELAN TEHLİKESİ VAR
 
Raporda, "Proje alanı sınırları içerisinde ve alanın güney batısında yer alan hafriyat döküm alanı ve çevresinde toprak kayması ve heyelan hareketleri görülmektedir. Özellikle Tayakadın-İhsaniye yolunun hafriyat depolama alanına denk gelen kısmında heyelana bağlı kaymalar ve yol bozulması söz konusudur. Ayrıca alanda madencilik faaliyetleri sonucu bozulmuş arazilerde zeminde kaymalar söz konusudur." denilerek heyelan riskine dikkat çekiliyor.
 
SU KAYNAKLARI YOK OLACAK
 
İstanbul'un önemli su ihtiyacını karşılayan su havzaları arasında yer alan Terkos Gölü'ne 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanının yapımı için Terkos barajı ve Alibey barajı havzasını besleyen çok sayıda derenin kurutulması planlanıyor. Proje alanında yer alan 70 adet göl ve gölet ise hafriyat yapılarak doldurulacak. 660 hektarlık bir alan kaplayan göller proje alanının yüzde 9'unu oluşturuyor.
 
2.20130413114905.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim