• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

3. Havalimanı dünyanın en büyüğü olacak

3. Havalimanı dünyanın en büyüğü olacak
3. Havalimanı 100 milyon yolcuyla en yoğun havalimanı olan Atlanta’daki Hartsfield Jackson'ı geride bırakacak.

3. Havalimanı için yarın ihale ilanı çıkılıyor.Mayıs'ın 3'ünde de ihalesi var. Başbakan, yeni havalimanının yıllık 150 milyon yolcuya kadar çıkacağını söyledi. Bu durumda Atlanta'daki Hartsfield Jackson Havalimanı geride kalmış olacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul’a üçüncü havalimanı yapımı için gerçekleştirilecek ihalenin ilanına yarın çıkılacağını, toplam 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşması beklenen havalimanının ilk etabının 3 - 4 yıl içinde bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Erdoğan, “Karadeniz’de yapılacak havalimanın ilanını perşembe günü yayınlıyoruz. 100 milyon yolcuyla başlayacak olan havalimanının kapasitesi, alan itibariyle 150 milyona kadar çıkabilecek. Ümit ederim ki, güçlü bir konsorsiyumun alması suretiyle, kademe kademe en kısa zamanda geçekleştirmek, 3 ila 4 yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Fatura 10 milyar dolar

Başbakan Erdoğan Ak Parti’nin TBMM’deki grup toplantısında İstanbul’a yapılması planlanan 3. havalimanıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Havalimanın ardından hemen akabinde Kanal İstanbul projesini başlatacaklarını da belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Avrupa ve Anadolu yakalarında 1 milyonluk şehirlerimizi kurmaya başlayacağız. Önemli bir adımımızda geçmişte yassı ve Yaslı Ada olarak anılan adaları da özgürlük ve demokrasi adasına çeviriyoruz bunun da çalışmaları devam ediyor” dedi.

Son teklif tarihi henüz netlik kazanmamakla birlikte ihalenin nisan ayında yapılması bekleniyor. Havalimanının 1. etabının 70 milyon yolcu kapasitesiyle başlayarak nihai olarak 90 milyona ulaşması, diğer etapların da toplam 120 ve 150 milyon yolcuya ulaşacak şekilde kademelendirilmesi gündemde. Projenin toplam büyüklüğünün 8-10 milyar dolar arasında olacağı hesaplanıyor.

90 milyon metrekare!

ABD’nin Atlanta şehrindeki Hartsfield Jackson Havalimanı yıllık 100 milyona yakın yolcuyla şu an dünyanın en yoğun havalimanı konumunda. İstanbul’daki 3. havalimanın kapasitesiyle süreç içinde en büyük koltuğuna oturması bekleniyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 2 ay önce yaptığı bir açıklamada 3. havalimanının, Karadeniz kıyısında, Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki eski kömür ocaklarının bulunduğu yere inşa edileceğini söylemişti. Yıldırım, 90 milyon metrekare (90 kilometrekare) alana yayılacak havalimanının, dünyanın en büyük projelerinden birisi olacağını belirtti. Böylece yeni havalimanı 12 kilometrekarelik Atatürk Havalimanı’nın 7.5 katı büyüklüğünde bir alan kaplayacak. Bakan Yıldırım, bugün Ankara’da İstanbul’a yapılacak yeni havaalanı konusunda bir basın toplantısı düzenleyecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim