• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

3. Havalimanı İstanbul'un 10 katı olacak

3. Havalimanı İstanbul'un 10 katı olacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. havalimanının İstanbul’un hava trafiğini çözecek büyüklükte olduğunu ve İstanbul’un nüfusunun 10 katı kapasiteye sahip olacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Esenler Belediyesi tarafından oluşturulan yaşlı ve kimsesiz vatandaşların tek buton ile acil arama yapabileceği Esenler Toplumsal İletişim Merkezi’nin (ESTİM) açılışına katıldı. Yıldırım, buara 3. Boğaz Köprüsü ve 3. Havalimanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Garipçe ile Poyrazköy arasında yapılacak olan 3. Boğaz Köprüsü’nün Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte İstanbul’un üçüncü çevre yolu olacağını söyleyen Yıldırım, şunları söyledi: “Bu köprüde bir ilki de gerçekleştiriyoruz, 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş ve ortasında iki şerit de demiryolu olacak. Dünyada bu kadar genişlikte yapılan ilk köprü olacak. 2015 yılında bu proje tamamlanacak. Bu sene köprü ayaklarının yükseldiğini göreceksiniz. 3. havalimanını İstanbul’a kazandırıyoruz. İstanbul’un nüfusunun 10 katı kapasitesine sahip bir havalimanı olacak. Dünyanın en büyük üçüncü havalimanı, İstanbul’un hava trafiğini çözecek büyük bir havalimanı. Yedi tepeli İstanbul’a yedi proje. Bunların tutarı 65 kattrilyon. İstanbul için helali hoş olsun.”
 
PROJE TUTARI 60 MİLYAR DOLAR

Bakan Yıldırım, bu yılki proje tutarının 60 milyar doları bulacağını belirterek, "Marmaray ile Hızlı Tren hizmete girecek ve 3. köprünün ayakları yükselecek." dedi. 3 Mayıs'ta ihalesi yapılacak olan ve 25 Ocak'ta ihale ilanına çıkılan 3'üncü havaalanına ilgininin büyük olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Şartname alan 14 şirketin hepsi de ihaleye girmeyebilir. Ama endişe taşımıyoruz. Sonucu çok merak ediyoruz." dedi. Üçüncü havaalanında ihale sonucunu merakla bekledikleri 3. havaalanının koskoca bir şehir olacağını belirten Yıldırım "En büyük toprak hareketi olacak." dedi.

"25 YIL SONRASINI HAYAL ETTİK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayını bekleyen köprü ve otoyol ihalelerinin iptal edilebileceğini açıklamasına ilişkin olarak da Bakan Yıldırım şunları söyledi: "Başbakanımızın dediğinden anladığım şudur: 'Bunlar tekrar değerlendirmeden geçecek.' Zaten şu anda ihalenin ilk aşaması bitti. Şimdi ÖYK'nın kararı gerekiyor. Onay çıkmadığı için süreç tamamlanmadı." Bakan Yıldırım, ihale öncesi fiyatla ilgili çeşitli beklentiler olduğunu belirterek, ihale sonrası da farklı görüşlerin ortaya çıktığını söyledi. Bakan Yıldırım "Bizim beklentimiz, ihalede fiyat biraz fazla olmasıydı." dedi. İhale sürecinin şeffaf olduğunu da anlatan Bakan Yıldırım, yatırımcının da kendisine göre 25 yıl sonrasını hesap ederek bu işe girdiğini anlattı.

PROJELERİ BİTİRMEYE BAKIYORUZ

Köprü ve otoyolların 25 yıllığına işletme hakkının özelleştirildiği ihalede en yüksek teklifi 5.7 milyar dolara Koç, Gözde Girişim (Ülker) ve Malezyalı UEM ortaklığı vermişti. Başbakan Erdoğan, köprü ve otoyol ihalesinin iptal edilebileceğini belirterek, "Geliri düşük geldi. Daha yüksek beklentilerimiz var" demişti.

Bakan Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylık konusundaki bir soru üzerine "Şu anda İstanbul'un Başkanı var. Karıştırmaya gerek yok." dedi. Bu tür şeylere Başbakan'ın karar vereceğini söyleyen Yıldırım "Biz önümüzdeki projeleri bitirmeye bakıyoruz" diye konuştu. 

3. KÖPRÜ DE BU YIL YÜKSELECEK

Bu yıl 102 projeyi başlatmayı, 11 projeyi de hizmete açmayı planlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım "2013'te inşaatına başlanan veya bitecek olan projelerin toplamı 55-60 milyarı doları bulacak" dedi. Bu yıl Kanalİstanbul'a da başlanabileceğini anlatan Bakan Yıldırım "Bu rakama bu proje dahil değil" diye konuştu. Bakan Yıldırım "Bu yıl Marmaray'ı açacağız. Hızlı Tren Projesi de hizmete girecek" diye konuştu.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi ve 3. köprüde de somut adımların atılacağını anlatan Bakan Yıldırım "3. köprünün ayaklarının yükseldiğini de bu yıl görebileceğiz" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geciktiği için bir süre önce uyardIğı Körfez Geçişi Projesi'nin de devam ettiğini, şu an herhangi bir gecikme olmadığını da belirtti.

 

bakan_yildirim-2.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim