• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

3. havalimanı: Mahkeme bilirkişi için uçtu!

3. havalimanı: Mahkeme bilirkişi için uçtu!
Meslek odaları 3. Havalimanı için verilen ÇED olumlu raporuna 2014 yılında dava açtı. Bilirkişi incelemesi isteyen İstanbul 4. İdare Mahkemesi davacı odalardan 20 bin lira keşif ve bilirkişi ücreti istedi.
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası, Orman Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ile Çevre Mühendisleri Odası 2014 yılında 3. Havalimanı için verilen ÇED olumlu raporuna dava açtı. Davanın görüldüğü İstanbul 4. İdare Mahkemesi, ÇED olumlu raporu ile ilgili bilirkişi keşfi ve bilirkişi incelemesi istedi. Ancak mahkeme davacı odalardan bilirkişi keşif ve inceleme bedeli olarak 20 bin lira istedi. Bilirkişi incelemesinin vaktinde yapılması için meslek odalarının 20 bin lirayı bir ay içerisinde yatırması lazım. 
 
‘EN YÜKSEK RAKAM İSTENİYOR’
 
Mahkemenin istediği 20 bin liralık bilirkişi ücretinin çevre davalarında talep edilmiş en yüksek rakam olduğunu söyleyen Ankara Jeoloji Mühendisleri Odası Avukatı Mehmet Horuş sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu paranın bir ay içinde yatırılması lazım. İstenilen ücretin nasıl temin edileceği üzerinde düşünüyoruz. Bu dava Anayasa ’nın 56. Maddesi'ndeki 'çevreyi koruma' ödevi kapsamında açılmış davadır. Dolayısıyla hem kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, hem de yurttaşlar Anayasal bir ödevin gereği olarak çevre haklarını korumak adına bu davayı açtılar. Bu kadar yüksek bir keşif ve bilirkişi ücreti talep edilmesi hak arama özgürlüğünü ve adalete erişim hakkını da kısıtlayıcı niteliktedir."
 
BİLİRKİŞİ ÜCRETİ KAMPANYA İLE TOPLANMIŞTI
 
Danıştay 14. Dairesi, 2013 yılında 'riskli alan' ilan edilen Gaziosmanpaşa'daki Yenidoğan ve Sarıgöl mahalleleri için bilirkişi incelemesi isteyerek yürütmeyi durdurma kararı verince, 5 bin 200 liralık bilirkişi ücretini toplamak için mahalleliler kapı kapı dolaşarak para toplamıştı. Ancak para toplanamayınca Sarıgöl için istenilen bilirkişi ücreti bağış yoluyla toplanmıştı.
 
RADİKAL
www.ulastirma.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim