• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

3. havalimanı projesinde hesaplar tutmadı

3. havalimanı projesinde hesaplar tutmadı
İstanbul’a yapılması planlanan 3. havalimanı projesi başbakanın ve bakanın açıklamalarına rağmen karınca hızı ile yürüyor. Havalimanı ile ilgili karar henüz alınamadı. Peki neden? Proje kimlere takıldı?

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 genel seçimleri kampanya döneminde açıkladığı projelerden biri olan İstanbul 3. havalimanı projesi hazine ve maliyeye takıldı. Havalimanı ile ilgili görüş belirtmesi gereken hazine ve maliye henüz görüşünü bildirmedi.
 
Hazine ile maliyenin görüş belirtmesinden sonra konu YPK’ ya gidecek. YPK’nın ne zaman onaylayacağı ise bilinmiyor.
 
Uzun süredir gündemi meşgul eden 3. havalimanı projesi bazı kaynaklara göre 28 eylül 2012 tarihinde ihale ilanı ile start alacaktı. Ancak hesaplar tutmadı ve havalimanı ile ilgili devletin ilgili kurumları bile görüş belirtmedi.
 
Hazine, maliye ve YPK ayağının tamamlanmasının ardından Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ihale ilanına çıkacak. Projenin büyük olması nedeniyle en az iki aylık bir süre tanınacağı ve bu iki aylık sürenin ardından ihale yapılacağı bildiriliyor.
 
Hukuki ve fiziki şartlar da 3. havalimanını zorlayacak gibi görünüyor. Havalimanının yapılacağı noktanın zemin etütleri iç açıcı değil. Sürekli kaygan bir zemini bulunan arazide yapılan incelemelerde haftada bir yapılan ölçümlerde zeminde kod farkları oluştuğu kaydediliyor.
 
Bu durum yatırımcıları ürkütüyor ve nasıl bir inşaat tekniği kullanılacağı üzerinde planlar yapılıyor. Binlerce ton uçağın iniş-kalkış yapacağı havalimanının zemininin kaygan olması en büyük olumsuzluk olarak gösterilirken bu sorunun aşılma yöntemi olarak fore kazık çakılması öngörülüyor. Onbinlerce fore kazık çakılması düşünülen 3. havalimanı inşaat alanında dolgu çalışmasının da aylarca sürmesi bekleniyor.
 
Gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından yapılacak ihalenin ilk şartının ne olacağı da belli oldu. AirportHaber’e gelen bilgilere göre diğer ihalelerden farklı bir ihale olacak. İhaleyi kazanan firmanın ihaleyi kazanmasına onay gelir gelmez yer teslimi yapılacak ve şartnamenin mecburi maddesi olarak hazırlanan şarta göre havalimanı inşaatı öz kaynak ile başlanacak. Böylelikle diğer ihaleler gibi ek süre ile birlikte topla altı ayı bulan kredi bulma süresi kazanılmış olacak.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim