• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

3. havalimanı şartnamesine rekabet ayarı

3. havalimanı şartnamesine rekabet ayarı
İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde rekabetin artırılması için şartnamedeki bazı maddeler değiştirildi.

 

Buna göre, ortak girişim grubu olarak ihaleye katılacaklara yönelik "3 firma" şartı kaldırıldı, "yüzde 51 hisse" şartı ise esnetildi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, üçüncü havalimanı ihalesinde katılımın ve rekabetin artması için bazı değişiklikler yapıldı.
 
Buna göre, ortak girişim grubu (OGG) olarak katılımlarda OGG'nin en çok 3 ortaklı olması gerekiyorken, değişiklikle bu sınır ortadan kaldırıldı. İhaleye katılacak OGG'lerde istenilen sayıda firma yer alabilecek.
 
Öte yandan "OGG'de iş deneyim belgesine sahip bir ortak bulunacak; bu ortağın (pilot ortak) payı en az yüzde 51 olacak" maddesinde ise yüzde 51 şartı esnetildi. Bu oran, OGG'deki firma sayısına göre bazı teknik hesaplamalarla belirlenecek.
 
Şartnamedeki bu değişikliklerin, çok sayıda firmanın yoğun talepleri ve "ihaleye katılımın ve rekabetin artırılması" için gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, firmaların "Hazine garantisi sunulması ve ihale tarihinin ertelenmesine" yönelik taleplerinin ise kabul edilmediğini kaydetti.
 
Bu arada ihale için bugüne kadar 17 firma şartname satın alırken, bunlardan 2'si yabancı firmalar oldu. Ancak şartnameyi bizzat alan 15 yerli firmanın ihaleye yalnız mı, yabancı/yerli bir ortakla mı katılacağı henüz bilinmiyor.
 
-Yolcu kapasitesinde dünyanın en büyüğü-
 
Yap-İşlet-Devret yöntemiyle inşa edilecek ve ihalesi 3 Mayıs'ta saat 10.00'da gerçekleştirilecek havalimanı için istekliler, 25 yıllık işletme süresi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğüne ödeyecekleri toplam kira bedelinde yarışacak.
 
Tam kapasiteye ulaştığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak tesisin 4 etapta yapılması planlanırken, ilk etabın, ihalenin karara bağlanması ve yer teslimi yapılmasından itibaren 42 ayda bitirilmesi hedefleniyor.
 
Havalimanı tamamlandığında, yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik kapalı alan, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi, 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislere sahip olacak.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim