• BIST 9767.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

3. Havalimanın temeli yakında atılacak

3. Havalimanın temeli yakında atılacak
İstanbul 3. havalimanında yer teslimi 1 Mayıs itibarıyla resmen yapıldı. Havalimanının temeli de yakın zamanda atılacak.


Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanında yer tesliminin 1 Mayıs itibarıyla resmen yapıldığını belirterek, "Havalimanının temeli de yakın zamanda atılacak" dedi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, 3. havalimanında projenin master planının, zemin problemleri nedeniyle küçük değişikliklere uğradığını ifade etti.

Havalimanında yakın zamanda temel atma çalışmalarının başlayacağını anlatan Yıldırım, "Tarih verilmedi, bunu şirket belirleyecek. Ben, önümüzdeki hafta dedim ama son tarih henüz netleşmedi. Önemli olan yer teslimidir. Yatırım süresi çalışmaya başladı. İş planı, bizim onayımızdan geçmek kaydıyla şirketin kontrolünde ve sorumluluğunda. Önemli olan adım adım ve doğru bir şekilde yürümesi" diye konuştu.

Kredi sözleşmesiyle ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını dile getiren Yıldırım, sözleşmenin bu ay içinde imzalanacağını söyledi. DHMİ olarak kredi sözleşmesine kısmen garanti verdiklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Sözleşmemizde yatırım miktarının belli bir kısmı, öz kaynaklarla karşılanmak zorunda, bir kısmı da kredilendirilecek. Kredilendirilme kısmına belli şartlarda bizim garanti vermemiz söz konusu. Borç üstlenim anlaşması diye geçiyor. Çünkü DHMİ işin asıl sahibidir.

Alınacak kredinin belli bir yüzdesine biz, borç üstlenim anlaşmasıyla kefil olmuş oluyoruz. Sözleşme şartlarıyla bellidir, rakam olarak söylemek gerekirse bizim üstleneceğimiz kısım 5 milyar avro civarında. Sözleşme netleşip imzalandıktan sonra kesin rakamlar ortaya çıkacak."

Havalimanının ilk etabının daha önce 29 Ekim 2017'de açılacağının açıklandığını anımsatan Yıldırım, "İnşallah yetişir. Firma yetkilileri, 2017 sonu 2018'in başına yetiştireceklerini söylüyorlar. Biz de öyle olacağını umuyoruz. Ama ilk etap için süreleri yer tesliminin ardından 42 aydır. Ne kadar erken biterse kendilerinin lehine olur. O süreyi işletme süresi olarak kullanma şansını elde ederler" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, son teknolojinin kullanılacağı havalimanında 5 uçağın birbirini etkilemeden aynı anda iniş ve kalkış yapabileceği 5 paralel bağımsız pistin bulunacağını söyledi.

Hava durumuna bağlı olarak beklenmedik şiddetli rüzgarlara karşı da 6. pistin dikey olarak yapılacağını anlatan Yıldırım, 3. havalimanının dünyada örnek bir proje olduğunu bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim