• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

3. havalimanında kredi için imzalar atılıyor

3. havalimanında kredi için imzalar atılıyor
Üçüncü havalimanının proje finansman kredisini imzalamak için taraflar Ekim ayında masaya oturacak.

İstanbul’un üçüncü havalimanının ilk etap yatırımı için hazırlanan finansman paketinde sona yaklaşıldı. Paketin bayramdan sonra, ekim ayı ortası gibi açıklanması bekleniyor. Aslan payını Ziraat Bankası’nın vereceği finansman paketi A’dan Z’ye ‘made in Türkiye’ damgalı olacak. 3. Havalimanı’nın ilk etap yatırımı için hazırlanan proje finansmanı İngiliz hukuku yerine Türk hukuk tercih edilerek yapıldı. Kredi Türk kanunlarıyla yazılan bu büyüklükteki ‘ilk’ proje unvanını alacak.

Dünya Gazetesi'nden Ece Ceyhun'un haberine göre, Cengiz-Limak-Kolin-Kalyon- Mapa konsorsiyumu İstanbul üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013’te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22.152 milyar euro+KDV teklif ederek kazanmış ve İGA Havalimanı İşlemesi AŞ’yi kurmuştu. 29 Ekim 2017’de açılması hedefl enen havaalanının ilk aşamada 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olması planlanırken nihayetinde yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı, İstanbul’un Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon m2 alan üzerine yapılıyor.

Kamu ve özel bankaların üzerinde uzun zamandır çalıştığı ve krediyle ilgili detayların zaman zaman kamuoyuyla paylaşıldığı üçüncü havalimanı projesi hem Türk bankaları tarafından verilen en büyük proje finansmanı kredisi özelliğini taşırken hem de Türk hukukuna göre düzenlenen ilk anlaşma oldu. Finansman paketine kaynak aktaran tüm kurumlar yerli bankalardan oluşurken inşaatın her aşamasında krediyi hep Türk finans kurumlarının verdiği belirtildi.

Bugüne kadar yapılan proje finansmanlarında İngiliz hukuku tercihi yapılırken bu defa proje Türk hukukuna göre hazırlandı. Arada finansman açısından hukuki boşluk oluşmaması için dikkatle çalışılan projenin bayramdan sonra ekim ayı ortası gibi açıklanması bekleniyor

En yüksek kredi Ziraat’ten gelecek

Kamu, bu yatırımdan, herhangi bir harcama yapmadan 25 yılda 22,2 milyar euro+KDV gelir elde edecek. Doğrudan 100 bin kişiye, yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye sağlanacak istihdam sağlayan projenin ilk etap yatırımının finansman büyüklüğü 7-7.5 milyar euro olacak. Bu finansmanın yarısı 3 kamu bankası tarafından paylaşılacak. Kamuların payına düşen 3.5 milyar euroluk dilimde de aslan payını Ziraat Bankası verecek. Ziraat Bankası’nın 1.5 milyar euro, Halkbank ile Vakıfb ank’ın da 1’er milyar euro ile katılacağı finansmanda kalan kısım yüklenici şirket ile bu defa özel bankalar tarafından sağlanacak. Özel bankalar tarafında da aslan payını DenizBank verecek. DenizBank’ın 500 milyon euro, Garanti ve Finansbank 300’er milyon euro ile kredi 4 yılı ana para ödemesiz toplam 16 yıl vadeli olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim