• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

3. Havalimanını sabırsızlıkla bekliyoruz

3. Havalimanını sabırsızlıkla bekliyoruz
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü, Temel Kotil, 3. havalimanının 70 milyon yolcuya ulaşabileceğini söyledi.

Türk Havayolları Genel Müdürü Temel Kotil, 3. havalimanının, 80 milyon yolcu kapasitesi, 5 pisti ile yanında iş merkezi olan bir konseptte olacağını açıkladı. Kotil, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları'nın büyüme kapasitelerinin artık daha fazla olamayacağını bundan dolayı 3. havalimanını İstanbul'un ana havalimanı şeklinde yapılandıracaklarını belirtti.

''AFRİKA UÇUŞLARI İÇİN 10 YENİ UÇAK SİPARİŞİ VERDİK''

Türk Havayolları Paris Airshow'dan ''Avrupa'nın En İyi Havayolu'' ödülü ile döndü. Bundan sonra hedefte hangi ödüller var? Filosuna sürekli yeni uçaklar katan Türk Havayolları'nın yeni dönemde kaç yeni uçak siparişi var?

Temel Kotil: Bu ödülü daha önce ''Güney Avrupa'nın En İyi Havayolu'' olarak almıştık. Şimdi ''Avrupa'nın En İyi Havayolu'' seçildik. Sırada ''Dünyanın En İyi Havayolu'' olmak için çalışıyoruz. Havacılık sektöründe birçok ödül var ancak bu ödülün farkı sorulara yolcuların cevap veriyor olması. İngiltere merkezli araştırma şirketi Skytrax tarafından yapılan 18 milyon yolcuya kendi dillerinde sorular soruldu. Lufthansa ve Swiss International ile finale kaldık ve finalden de birincilikle çıktık.

Filoda şu an 180 uçağa geldik. 90 uçak siparişi vermiştik bunların teslimatları devam ediyor. Afrika uçuşları içinde 10 yeni uçak siparişi verdik.

''1.ÇEYREKTEKİ ZARARA KARŞIN YIL SONUNU KÂRLA KAPAYACAĞIZ''

Yeni açılacak hatlar nereleri olacak? Yıl sonuna kadar kaç yeni hat açılması planlanıyor?

Temel Kotil: Irak'taki 4. noktamız Necef'i başlatmış bulunuyoruz. Sırada Musul ve Süleymaniye var. Uzakdoğu'da ise uçmadığımız 4 ülke kaldı. Hedefimiz dünyanın heryerine uçmak. Turizme katkıda bulunma amacı ile İstanbul'u dünyanın ulaşılabilir en kolay şehri yapmak istiyoruz. Beraberinde yolcu sayımız arttığı için gelirlerimizde artacak. 1.çeyrekteki zarara rağmen yıl sonunu kârla kapamayı hedefliyoruz.

''3. HAVALİMANI 70 MİLYON YOLCUYA RAHAT ULAŞACAK''

Son dönemde uçak içerisinde beklemelerin arttığı yönünde eleştiriler var. Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanları İstanbul'un kapasitesini kaldırmaya yeterli olmuyor mu? Planlanan 3. havalimanı mevcut havalimanlarının ne kadarlık bir yük sırtlayacak?

Temel Kotil: İstanbul'un durumu Londra'ya çok benziyor. Orada ana havalimanı Heathrow ve kapasitesi 80 milyon yolcu. Eski Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın söylediği İstanbul'a 80 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapılacağı idi. Biliyorsunuz Atatürk Havalimanı 30 ile 35 milyon, Sabiha Gökçen ise 20 ile 25 milyon yolcu kapasitesine sahip. Her ikisi de aslında İstanbul'a merkez havalimanı olabilecek büyüklükte değil. Zaten büyüme kapasiteleri de artık çok zor. Dolayısıyla 3. havalimanını sabırsızlıkla bekliyoruz. Sadece 80 milyon yolcu kapasiteli, 5 pisti olan bir havalimanı değil aynı zamanda yanında işmerkezi olan bir havalimanı konsepti olacak.Bunun örnekleri olarak Dubai ve Cidde Havalimanları'nı gösterebiliriz.

''8 YILDA İÇ HATLARDA YOLCU SAYIMIZ 6 KAT ARTTI''

Yıl sonu yolcu hedefiniz nedir?

Temel Kotil: 2003 yılından 2011'e iç hatlarda yolcu sayımız tam 6 kat arttı. Dış hatlarda ise artış 5 kat oldu.Bu trend devam edecek. Bizim tüm hesaplarımız da bu trendin devam edeceği yönünde kurulu. Bugün bu büyüme trendi ile 3. havalimanı da 70 milyon yolcu kapasitesini çok rahat bulacaktır. Türkiye'nin ekonomik büyümesi, vizelerin kalkması ve özellikle Rusya ile gelişen ilişkiler nedeni ile Rusya'dan bugün ilave uçuş noktaları istiyoruz. Neden bugün Rusya, 220 sefer yaptığımız bir Almanya olmasın? Demek ki akıl almaz bir büyüme trendi var.

Kaynak: Hande Berktan - Bloomberght

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim