• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

3. köprüde son 55 metre

3. köprüde son 55 metre
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde kıtaların birleşmesine 55 metre kaldı. Son 3 tabliyenin üretimiyle bağlantı yolları, tünel ve kavşak çıkışları için çalışmalar sürüyor.

Cumhuriyet tarihinin en önemli altyapı projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmalar aralıksız sürüyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, ağustos ayında bağlantı yolları ve kavşaklarıyla beraber açılışa hazır hale geleceğini açıkladığı köprüde, kıtaların birleşmesine 55 metre kaldı. Kalan son 3 tabliyenin üretimiyle bağlantı yolları, tünel ve kavşak çıkışları için çalışmalar devam ediyor.

Dünyada "kuleler arası açıklığı en fazla" köprü özelliğine sahip mega proje, açılışı öngörülen sürede tamamlanırsa "en kısa sürede tamamlanan köprü" unvanını da elinde bulunduracak.

"Kuleler içerisinde kullanılacak erişim ekipmanları kuruluyor"

Karayolları Genel Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, köprünün her iki yakasındaki kuleler ile betonarme tabliyelerin imalatı tamamlanırken, kuleler içerisinde işletme döneminde kullanılacak erişim ekipmanlarının kurulum işleri sürüyor.

Avrupa ve Asya yakalarında 27’şer olmak üzere 54 standart çelik tabliye segmenti ve 2 geçiş segmenti ile toplam 56 çelik tabliye segmenti yerleştirildi, bin 408 metre uzunluktaki ana açıklığın bin 353 metresi bitirildi, geriye 55 metre kaldı. 3 çelik tabliye segmentinin üretimi ise devam ediyor.

Son yerleştirilen segmentlerde kaynaklı birleşim ve geçici askı halatlarının montaj işleri, hava kurutucu nem alma sisteminin kurulumu ve kule ayakları arasına inşa ediliyor, kule üst bağlantı kirişi panellerinde montaj işleri sürüyor.

Toplam 68 askı halatının montajı devam ediyor. Avrupa ve Asya yakalarında 8’er olmak üzere 16 askı halatının montaj ve germe işlemleri tamamlandı. Askı halatların gerilmesinde yüzde 23 ilerleme sağlandı. Kalan askı halatlarının montaj ve montaja hazırlık işleri uzmanlar nezaretinde yapılıyor.

Ana kablo çekimi ve sıkıştırma işlemleri, eğik askı kabloların montajı, ankraj blokundaki betonarme imalat ve kablo bileziklerinin montajı başarıyla bitirildi. Eğik askı kablolarının sönümleyicilerinin kurulumu için çalışmalara başlandı.

Köprü çağdaş Türkiye'nin simgelerinden olacak

İstanbul’un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunu azaltarak güvenli ve konforlu trafik akışı sağlamak amacıyla inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu’nun 60 kilometresi otoyol, 35 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 95 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak. 4,5 milyar lira yatırım maliyeti bulunan proje, Güney Koreli ve Türk mühendislerin gayretiyle yükseliyor.

3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'yi, bu hedefine daha da yaklaştıracak ve çağdaş Türkiye'nin simgelerinden biri olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim