• BIST 8719.9
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

3'ncü havalimanı yatırımcıya ilham olacak

3'ncü havalimanı yatırımcıya ilham olacak
Ekonomistler ve finans çevreleri, İstanbul'a yapılacak 3'ncü havalimanının, Türkiye'nin ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını belirtiyor.

 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, sermaye piyasalarının özü itibarıyla portföy yatırımlarını içermesine karşın sanayi yatırımlarının ülkenin ciddi anlamda ihtiyaç duyduğu yatırımlar sınıfında yer aldığını söyledi.
 
Türkiye'nin son 10 yılda yüksek büyüme oranları yakaladığını dile getiren Ünver, "Çok önemli olarak Türkiye sürdürülebilir bir büyüme ivmesi yakaladı. Türkiye, diğer gelişmekte olan ülkelerden bankacılık sistemi 2001 krizinden sonra son derece sıkı inşa edildiği için ayrıştı" dedi. 
 
İstanbul'a yapılacak 3'ncü havalimanının önemine değinen Ünver, havalimanının İstanbul Finans Merkezi projesinin önemli bir destekleyicisi olduğunu belirtti.
 
Yeni yapılacak havalimanının yatırımcıların Türkiye'ye gelişleri açısından önemli kolaylıklar sağlayacağına dikkati çeken Ünver, "Dünya ile fiziksel entegrasyon olmadan, finansal entegrasyon olmaz. Sonuçta finans piyasalarında insanlar işlem yapıyor. Bu insanların Türkiye'ye geliş gidişleri önemli. Dolayısıyla fiziksel entegrasyonu sağlamadıktan sonra, finansal entegrasyon sağlanamaz. Bu açıdan bakıldığında 3'ncü havalimanının öneminini iyi anlaşılması lazım" diye konuştu. 
 
"Cari açıkla ilgili eleştirilere katkı yapacak"
 
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomisti Prof. Dr. Muhsin Kar da yabancıların gözünde Türkiye'nin imrenilecek bir ülke konumuna geldiğini belirterek, yurt dışı gezilerinde bunu gördüklerini söyledi.
 
Türkiye'ye son yıllarda yapılan yatırımlarda mali disiplin, yatırım ortamının iyileştirilmesi, istihdam gibi konularda yaşanan gelişmelerin önemli olduğunu dile getiren Kar, "İnsanlar geleceğe yatırım yaparlar. Sinop ve 3'ncü havalimanı ihalesi konuları gösteriyor ki yatırımcıların gelecekten beklentileri ile Türkiye'nin geleceğine dair bakışları örtüşüyor" dedi.
 
Kar, söz konusu yatırımların Türkiye'ye yönelik "cari açıkta kırılganlık var" eleştirilerini azaltmak adına olumlu katkı sağlayacağını kaydederek, "Bu tip yatırımlar cari açığın finansman kalitesini artıracaktır" diye konuştu.
 
"Yatırımlar daha da artacak"
 
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban da Türkiye'nin şu anda "dünyanın parlayan yıldızı" olarak nitelenebilecek bir ülke olduğunu belirtti.
 
Türkiye'nin bundan sonraki dönemde dünyada daha önemli bir hale geleceğini anlatan Ban, "Japonya Başbakanı nükleer santral anlaşmasına geliyor, Borsa İstanbul rekor seviyelerde, faiz yüzde 5 gibi Türk insanının asla inanamayacağı düzeylere indi. Bütün bunlar ileride yatırımların artacağının göstergesi" ifadesini kullandı. 
 
Ban, 2000'li yıllardan önce kendi kabuğuna çekilmiş olan Türkiye'nin artık dünyada söz sahibi olduğunu dile getirerek, çözüm sürecinin başarıya ulaşması ile Güneydoğu Anadolu'ya yönelik yatırımların daha artacağını kaydetti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim