• BIST 9548.09
  • Altın 2491.264
  • Dolar 32.4781
  • Euro 34.5109
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

400 Milyon dolar'lık AVM'nin kapısına kilit

400 Milyon dolar'lık AVM'nin kapısına kilit
Kapalı gösteri merkezi, temalı park, otel, outlet, fuar ve sergi alanından oluşan Ora, kapısına kilit vurmak üzere

400 Milyon dolar'lık AVM'nin kapısına kilit

Kapalı gösteri merkezi, temalı park, otel, outlet, fuar ve sergi alanından oluşan Ora, kapısına kilit vurmak üzere

Aralarında Darty, Vodafone, Beko’nun da olduğu birçok markanın mağazalarını kapattığı Ora’nın kapanmasında en büyük etkenin hava durumuna uygun olmayan mimari yapı ile yanlış zamanda açılması olduğu vurgulandı. 400 milyon dolarlık projenin yıllık 60 milyon dolar ciro etmesi hedefleniyordu.

Türkiye’nin ilk en büyük kapalı gösteri merkezi, temalı park, otel, outlet, fuar ve sergi alanından oluşan karma projesi olarak lanse edilen ve 29 Ekim 2011’de açılan Ora, daha 1 yılını doldurmadan kapısına kilit vurmak üzere... Aralarında Darty, Vodafone, Beko’nun da olduğu birçok markanın mağazalarını kapattığı Ora’nın kapanmasında en büyük etkenin hava durumuna uygun olmayan mimari yapı ile yanlış zamanda açılması olduğu vurgulanıyor. Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş.’nin yatırımı olan ve Atelier d’Art Urbain Architects’ın konsept mimarlığını yaptığı Ora’nın yöneticileri suskun kalmayı tercih ederken kışın soğuktan, yazın sıcaktan müşteri gelmediği için sıkıntı yaşayan diğer markaların da mağazalarını kapatacakları ifade ediliyor. Ora’da farklı kategorilerden 235 mağaza yer alıyor.

 Sektör temsilcileri, Ora’nın ciddi sıkıntı yaşadığını belirtirken, “Mağazaların çoğu kapandı. Tüm dekorasyonunun bitirip açmayanlar var. Proje tam kışa girerken ve doluluk sağlanamadan açıldı. Kuzeye baktığı ve üstü açık olduğu için rüzgarı doğrudan alıyor. Sokak konsepti yaratıldığı için kışın çok soğuktu, şimdi de çok sıcak. Bu yüzden ziyaretçi gelmez oldu. Çocuk alanının bile kapanması durumun ciddiyetini gösteriyor” değerlendirmesini yaptılar.

 Projenin bir Arap grup tarafından alındığına dair iddiaları da sorduğumuz sektör temsilcileri, “Kim alırsa alsın oraya perakendecileri tekrar çekmeleri çok zor” yorumunu yaptı.

Bayrampaşa’da Ferhatpaşa Çiftliği arazisinde 70 bin metrekarelik alanda konumlanan, toplam inşaat alanı 360 bin metrekare olan Ora, 24 saat yaşayan bir şehir kesiti hayal edilerek hayata geçirildi. Ora Convention, Ora Arena, Ora Temalı Park, Ora Outlet ve Ora Otel konsepti gibi birbirinden farklı fonksiyonları aynı mimari anlatımda birleştiren Ora projesinde restoran ve kafeler, 500 kişilik açık hava tiyatrosu, 4 bin metrekarelik büyük meydan ve 3 bin araçlık kapalı otopark da bulunuyor. Projenin 400 milyon dolara mal olduğu belirtilmişti.

 Bünyesinde 4 yıldızlı Crowne Plaza ve 3 yıldızlı Holiday Inn Express otellerinin de yer aldığı Ora, büyük hedeflerle yola çıktı. Türkiye ekonomisine yılda 750 milyonluk bir hareket getirmeyi planlayan projenin yılda yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlaması, yılda 13.5 milyon ziyaretçi ve 60 milyon dolar ciro öngörülüyordu.

Tente kurmak işe yaramadı

Gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden elde edinilen bazı bilgilere göre, Ora İstanbul Alışveriş ve Eğlence Merkezi’nin ziyaretçi sayısının beklenenin altında kalmasının en büyük nedenlerinden biri, rüzgar ölçümlerinin sağlıklı yapılamaması. Merkezde yer alan mağazalar, ortamdaki aşırı rüzgar nedeniyle müşterilerin çok rahat dolaşamadığını, rahat oturamadığını, bunun da oldukça iyi bir biçimde tasarlanmasına rağmen merkeze olan ilgiyi düşük kıldığını belirtiyor. Bunun cirolara olumsuz yansımaya başladığını gören bazı mağaza yöneticilerinin çözümü ‘tente’ kurarak aşmaya çalıştığı ancak genel bir çözüm bulunamadığı için bunun da yeterli olmadığı kaydediliyor.

 Türkiye’de sadece alışveriş merkezlerinde değil tüm gökdelen projelerinde rüzgar ölçümlerinin aslında kritik önem taşıdığını belirten bir gayrimenkul danışmanlık şirketi yöneticisi, “Türkiye’de konunun önemi yeterince fark edilemedi. Yurtdışında başta İngiltere olmak üzere pek çok ülkede özel olarak bu ölçümleri yapmak için kurulmuş ‘rüzgar mühendisliği şirketleri’ var.

 Türkiye’de Kanyon bu iş için İngiltere’den bir şirketten defalarca analiz raporları istedi, malzeme için numuneler gönderildi. Bazı firmalar ise bunu öngörerek analizi yapmıyor, ya da yeterince sağlıklı yapılamıyor. Proje, aktif hale geçtiğinde ise öngörülemeyen bu tür problemler çıkabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim