• BIST 9698.85
  • Altın 2494.436
  • Dolar 32.5851
  • Euro 34.8562
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

5 gemi ve 1 denizaltı göreve başladı

5 gemi ve 1 denizaltı göreve başladı
Türk askerine Libya vizesi veren tezkere TBMM’de kabul edildi. Beş gemi ve 1 denizaltı dün resmen uluslararası göreve başladı. 1028 asker Libya yolcusu. Türk askeri kara harekâtına katılmayacak, komuta NATO’ya geçecek.

5 gemi ve 1 denizaltı resmen göreve başladı

Türk askerine Libya vizesi veren tezkere TBMM’de kabul edildi. Beş gemi ve 1 denizaltı dün resmen uluslararası göreve başladı. 1028 asker Libya yolcusu. Türk askeri kara harekâtına katılmayacak, komuta NATO’ya geçecek.

NATO’nun Libya operasyonuna Türk askeri gönderilmesine izin veren tezkere dün TBMM’de 3 saatlik gizli görüşmenin ardından kabul edildi. El kaldırma usulüyle oylama sonucunda kabul ve ret oylarının sayısı açıklanmadı. Tezkere ile Türk askeri Trablusgarp savaşı sonrası 1912’de çekildiği bölgeye, 99 yıl sonra bu kez NATO görevi için dönecek. Tezkere Meclis’e sabah saatlerinde gönderilirken iki sayfalık gerekçesinin öğleden sonra dağıtılması ve başlığının “Türk Silahlı Kuvvetlerinin Yabancı Ülkelere Gönderilmesine İzin Verilmesine İlişkin TBMM Kararı” yazılması karışıklığa yol açtı. Gerekçede, Türkiye’nin başından beri “kararlı ve tutarlı” bir politika izlediği aktarılırken, 25 bin vatandaşın Libya’dan tahliye edildiğine dikkat çekildi. Libya yönetimi, Bingazi’deki Ulusal Konsey ve uluslararası taraflarla yapılan diplomatik temaslar anımsatıldı.

TEZKEREDE KARA HAREKATI YOK

Libya’ya ilişkin BM kararlarında “kara harekatı” seçeneğinin açıkça hariç tutulduğunun vurgulandığı gerekçede, “NATO’nun Libya bağlamında üstlenmesi muhtemel rolde, ittifakın mümtaz konuma sahip bir üyesi olarak ülkemizin de ulusal strateji ve çıkarlarımız doğrultusunda üzerine düşen sorumlulukları üstlenmesi ve gerekli katkıları yapması öngörülmektedir” denildi.

"TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ KABUL GÖRDÜ"

Libya Tezkeresi Meclis’ten geçerken, Türkiye’nin operasyonun NATO komutasında olması gerektiği yönündeki haklı talebi de kabul edildi. ABD, İngiltere, Fransa ve Türk Dışişleri Bakanları dün gerçekleştirdikleri telekonferansla anlaşmaya vardı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yaptığı açıklamada, “Şu anda prensipte mutabakat sağlandı.

‘SÖZ VERİLDİ’

En kısa zamanda Paris Zirvesi sonrası oluşan koalisyon bu misyonu bırakıp tamamiyle operasyonu NATO’ya devredecek. Türkiye’nin bu konudaki kaygı ve talepleri kabul gördü” dedi. Davutoğlu, BM kararı sınırları içerisinde kalınarak ve ateşkes sağlama hedefiyle komutanın NATO’ya devredilmesi kararı alındığını, teknik çalışmaların en kısa zamanda tamamlanması yönünde de Türkiye’ye söz verildiğini vurguladı. Davutoğlu Türkiye‘nin NATO operasyonundaki rolü ve desteğinin belli olduğunu da belirterek, “İnsani yardım ve silah ambargosunun denizden uygulanması yönünde desteğimiz olacak. Bu konuda da mutabakat sağlandı” diye konuştu. Diplomatik kaynaklar Türkiye’nin herhangi bir kara veya hava operasyonuna katılmayacağını belirtti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim