• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

'50 milyar euroluk fon oluşturulacak'

'50 milyar euroluk fon oluşturulacak'
Yunanistan krizinde anlaşmaya varılmasının ardından ilk kez konuşan Eurogroup Başkanı Dissjelboem, "Yunan kamu varlıklarından 50 milyar euro büyüklüğünde fon oluşturulacak"dedi.


Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan ile varılan anlaşma çerçevesinde, merkezi Atina'da olacak ve Avrupa tarafından da denetlenecek 50 milyar euro büyüklüğünde bir Yunan varlık fonu oluşturulmasının kararlaştırıldığını bildirdi. 

Dijsselbloem, Eurogroup toplantısının ardından AB Konseyi Başkanı Tusk, AB Komisyonu Başkanı Juncker ve Almanya Başbakanı Merkel ile düzenlediği basın toplantısında, varılan anlaşma çerçevesinde Yunan kamu varlıklarından 50 milyar euro büyüklüğünde bir fon oluşturulacağını bildirdi.

Dijsselbloem, bu varlıkların özelleştirilmesi ve kara geçirilmesi ile oluşturulacak fonun 25 milyar euroluk bölümünün Yunan bankalarının yeniden sermayelendirilmeleri, 12,5 milyar euroluk bölümünün Yunanistan'ın borcunun azaltılması ve 12,5 milyar euronun yatırım için kullanılacağını belirtti. 

Dijsselbloem, varılan anlaşma çerçevesinde ortaya konan şartların çarşamba günü Yunan parlamlentosunda onaylanması gerektiğini belirtirken, Eurogroup'un Yunan parlamentosu ve diğer ulusal paramentoların onayı sonrası biraraya gelerek kurtarma müzakelerinin başlamasına onay vermek için telekonferans aracılığıyla toplanacağını söyledi. 

Köprü finansman konusunun bugün ele alınacağını belirten Dijsselbloem,Eurogroup'un tüm üye ülkeleri içine alan köprü finansman seçeneklerini müzakere edeceğini vurguladı. 

"Birkaç saat uyuyup yeniden toplanacağız"

Dijsselbloem, "Birkaç saat uyuduktan sonra yine toplantıya gideceğiz. Yunan Meclisi’nin onayı gerekiyor bunun için. Ve bu gerçekleştikten sonra Çarşamba günü Eurogroup çağrısı olacak. Ulusal meclisler de bunu oylayacaklar." dedi.

Syriza'nın zıttı bir anlaşma

Dissjelboem, basından gelen soruları da yanıtladı.

Eurogroup Başkanı, "Yunan hükümetinin bu haliyle anlaşmayı onaylayamayacağı gibi yorumlar var buna ne diyorsunuz?" sorusuna, " SYRIZA’nın zıttı bir anlaşma gibi bu. Şu anda çok erken hangi yöne gider bilemiyoruz bu tartışma" yanıtını verdi.

Merkel: Olağanüstü bir toplantı yapacağız

Toplantı sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuştu.

Merkel, "Siyasi bir karar ortaya çıktı. Bu kararda da bir programdan söz ediyoruz. Yunanistan IMF programından sonra 2016’dan sonra Temmuz’un 15’ine kadar da önemli adımların atılması gerekiyor diye konuşuldu. Yunanistan’ın atması gereken adımlar var. Emeklilik sisteminin değiştirilmesi ve mevcut mali politikada yapılması gereken değişiklikler ve önümüzdeki süreçte bankaların çalışmala devam edebilmesi için bunun yanısıra Çarşamba gününe kadar Yunanistan parlamentosunun onaylaması gereken adımlar var. Bundan sonra da kendi meclislerimiz süreci başlatacaklar. Bundan sonraki süreçte de Eurogroup bunu ele alacak. Resmi anlaşma o zaman yürürlüğe girecek. Biz de o zaman Alman Parlamentosunu olağanüstü toplantıya çağıracağız. Bundan sonraki süreçte önemli değişiklikler yapmak gerekiyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim