• BIST 9474.94
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

700 TIR Suriye'ye giriş için kapıda bekliyor

700 TIR Suriye'ye giriş için kapıda bekliyor
Türkiye ve Suriye arasındaki karşılıklı restleşmeler TIR sürücülerini vurdu. Cilvegözü sınır kapısında 700 kadar TIR günlerdir Suriye'ye geçmeyi bekliyor.

700 TIR Suriye'ye giriş için bekliyor

Türkiye ve Suriye arasındaki karşılıklı restleşmeler TIR sürücülerini vurdu. Cilvegözü sınır kapısında 700 kadar TIR günlerdir Suriye'ye geçmeyi bekliyor.

Şam'a TIR girişlerinin durmasının ardından Cilvegözü sınır kapısında TIR kuyruğu oluştu. Suriye'den Türkiye'ye giriş yapan Türk TIR Şoförleri Suriye'nin aldığı karar ile Türk TIR'larına kapıların kapandığını söylerken yetkililer Suriye'deki kapılarda sistemde yapılan değişiklik nedeniyle bir süreliğine buradan girişlerin yapılamayacağını açıkladı. 
 
Suriye hükümetinin Şam'a olan tüm araç giriş çıkışlarını durdurmasının ardından, Suriye'ye geçişte kullanılan Cilvegözü sınır kapısında yaklaşık 3 kilometrelik TIR kuyruğu oluştu. 
 
Sabah saatlerinde Suriye yönetiminin Şam' a olan tüm araç girişlerini bilinmeyen bir sebeple durdurmasının ardından Hatay üzerinden Suriye ve Ortadoğu ülkelerine giden tüm TIRlar Cilvegözü sınır kapısında uzun kuyruklar oluştu. Sabahın erken saatlerinden itibaren Suriye'ye olan girişlerin durdurulması, birçok TIR şoförünü mağdur ederken, saatlerce süren bekleyiş sonucunda yaklaşık 3 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. 
 
Saat 07.00'den bu yana Suriye'ye geçiş yapmak için beklediklerini söyleyen TIR şoförleri, Suriye'ye geçtikten sonra can güvenliklerinin de olmadığını anlatarak, bu duruma biran önce çözüm bulunmasını istediler. 
 
TAMPON BÖLGE DOLDU TIR
 
Şoförlerinden Ercan Dağpisik Suriye'ye araç girişinin durdurulduğunu yeni öğrendiklerini belirterek, "Biz de öyle duyduk, alınmıyor. Tampon bölge de dolduğu için araç alımı durduruldu." dedi. 
 
Saat 11.00'den beri beklediğini anlatan TIR şoförü Mehmet Yumuşak ise "Haber geldi, araç alımı kapatılmış. Bizde bekliyoruz, zaten can güvenliğimiz de hiç yok" diyerek, zor durumda olduklarını söyledi. 
 
Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "Suriye kapılarını kapatırsa, ortadoğuya geçişi İran ve Irak üzerinden sağlarız" açıklamasını da olumlu bulduklarını söyleyen TIR şoförleri, "Can güvenliğimiz her şeyden önemli, eğer böyle bir yol bulunursa tabii ki de o güzergâhı kullanırız" dediler. Suriye'den yurda yeni giriş yapan araç şoförleri ise Suriye'de artık düşman olarak görüldüklerini, her kontrol noktasında durdurulup arandıklarını ve hakaretlere maruz kaldıklarını belirterek, artık bu güzergâhın kendileri için güvenli bir yol olmadığını söylediler. 
 
TIR ŞOFÖRLERİ TEDİRGİN 
 
Suriye'de çok zorluklarla karşılaştıklarını söyleyen ve yurda yeni giriş yapan TIR şoförü Hüseyin Özyurt, "Sürekli tehdit altındayız, can güvenliğimiz yok" dedi. 
 
Suriye'den yeni giriş yapan şoförlerden Hasan Kılıç ise "Bize söylenen yukarıya araç girişi yasaklanmış, geçiş yasaklanmış şuan geçiş hiç yok" dedi. Suriye'de karışıklığın hala devam ettiğini belirten Kılıç, sürekli taşlandıklarını belirtti. 
 
Sürekli rüşvet vermek zorunda kaldıklarını anlatan şoförlerden Hasan Kılıç, "Hemen her noktada durdurulup aranıyoruz, sürekli rüşvet vermek zorunda kalıyoruz, 200 Dolar rüşvet verirsek x-ray cihazından geçmiyoruz, eğer vermezsek en az 10 gün Suriye'de kalmak zorunda bırakılıyoruz ve hakaretlere uğruyoruz" diyerek artık Suriye'nin kendileri için güvenli olmadığını dile getirdi. 
 
Suriye'de artık Türk TIRlarının taşlandığını ve her an ölümle burun buruna olduklarının altını çizen Kılıç, "Her 100 metrede bir durduruluyoruz ve bu şekilde yolumuz çok uzuyor, aynı zamanda sürekli araçlarımız taşlanıyor, kurşunun nereden geleceğini bilemiyoruz, can güvenliğimiz olmadan araç kullanıyoruz" diyerek zor şartlar altında olduklarını söyledi. 
 
Suriye giriş yapamayan Türk TIRları halen Cilvegözü Sınır Kapısındaki tampon bölgede bekletiliyor. Sorunun kaynağının Suriye'nin Türkiye'ye karşı aldığını tavır mı yoksa kaynakların belirttiği gibi değişikliğe gidilen sistemden dolayı mı olduğu net olarak açıklanmadı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim