• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

AB ile Türkiye göçmen krizinde anlaştı

AB ile Türkiye göçmen krizinde anlaştı
Brüksel'de Suriyeli göçmen akınının ele alındığı AB liderler zirvesinde, Türkiye ile iş birliği konusunda bir eylem planı üzerinde anlaşıldığı açıklandı.

Türkiye göçmen akınının kontrol altına alınması için göstereceği iş birliği karşılığında AB'den 3 milyar euro mali yardım, vatandaşlarına Schengen vizesi kolaylığı ve AB üyelik müzakerelerinde yeni başlıklar açılmasını istemişti.

Brüksel'de yapılan ve gece geç saatlerde son bulan AB liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Türk yetkililerle son haftalarda yaptığımız görüşmelerin tek bir amacı vardı: Türkiye üzerinden Avrupa'ya yapılan göçmen akınını kontrol altına almak. Eylem planı bu yönde çok büyük bir adım" dedi.

Ancak planda Türkiye'nin şartlarının ne ölçüde kabul edildiği net şekilde belirtilmiyor.  Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde bazı yeni başlıkların açılması konusunda uzlaşıldığını doğruladı. Ancak hangi müzakere başlıklarının açılacağını belirtmedi.

Merkel pazar günü Türkiye'yi ziyaret edip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker da, yapılacak toplam yardım miktarına dair müzakerelerin ilerleyen günlerde Türk yetkililerle devam edeceğini belirtti.

Vize serbestliği konusunda nasıl bir yol izleneceği ise tartışmalı. Junker, AB'nin vize kolaylığı konusunda çalışmalarını hızlandıracağını, ancak bunun "Ankara'ya bedava bilet anlamına gelmediğini" belirtti.

AB üyesi bazı ülkeler vize serbestliği başta olmak üzere Türkiye'nin bazı taleplerine karşı çıkıyor. Kıbrıs, Fransa ve Yunanistan, Türkiye ile anlaşma konusunda acele edilmemesinden yana olduklarını belirtmişti.

Anlaşma karşılığında Türkiye'den sınır güvenliğini artırması ve AB'ye yasadışı yollardan giren göçmenleri geri kabulü gibi bir dizi önlemi hayata geçirmesi bekleniyor.

AB Liderler Zirvesi öncesi Avrupa Komisyonu'ndan yetkililer Ankara'ya gelmiş ve Perşembe sabahı erken saatlere kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere Türk yetkililerle görüşmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın heyetten ayrıca AB zirvelerine davet talebinde bulunduğu ve Türkiye'nin iltica talebi reddedilen mültecilerin sınır dışı edilebilecekleri 'güvenli ülkeler' listesinde olmasını istediği bildirilmişti.

Davutoğlu: Vize libarelleşmesi gerçekleşmeden anlaşma imzalamayız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Perşembe akşamı TGRT televizyonunda yaptığı açıklamalarda, Schengen vizesi konusunda adım atılmadan "Geri kabul anlaşmasını" imzalamayacaklarını belirtti.

Davutoğlu, "Kesinlikle Schengen konusunda adım atılmadan, vize liberalleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize olmadan Avrupa’ya seyahatleri mümkün olmadan Geri Kabul Anlaşması imzalamayız. Geri Kabul Anlaşması imzalamadan da mültecilerin geçişleri ve geri iadesi bağlamında da adım atılması mümkün olmaz. Biz bunu Suriye krizi yokken söyledik" dedi.

2015'te Avrupa'ya giriş yapan göçmen sayısı 600 binin üzerinde. Göçmenlerin çoğu Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor. Türkiye'de 2 milyonun üzerinde Suriyeli göçmen bulunuyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim