• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

AB Suriye gemilerini denetleyecek

AB Suriye gemilerini denetleyecek
AB Suriye'ye silah ambargosunu sertleştirmek için gemi ve uçakları denetlemeye başlayacak. AB'nin Suriye'ye en etkili yaptırımı ise silah taşıdığından şüphelenilen gemi ve uçakların denetlenmesi olacak.

Brüksel’de toplanan AB dışişleri bakanlarının onay verdiği ilave yaptırımlarla AB karasularını ya da limanlarını kullanan gemilerin silah taşıyıp taşımadıkları denetlenecek. Uluslararası sulardaki gemilerin aranması için ise ilgili ülkenin izni istenecek. Aynı şekilde Suriye’ye giden uçaklar AB havalimanlarında aranabilecek.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptırımların AB’nin Esed rejimi üzerindeki baskıyı artırma politikasının önemli bir unsuru olduğunu belirterek, gemilerin aranmaya başlamasıyla Suriye’ye silah sevkiyatının sona ereceğini umduğunu söyledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal ise Suriye’de son görüntünün Esed rejiminin içerden çatladığı yönünde olduğunu kaydederek, daha önceki örneklere bakıldığında rejimin devrilmesi yönünde kritik eşiğin aşıldığını söyledi.

Esed rejimine saldırı helikopterleri ve hava savunma sistemleri taşıyan MV Alaed adlı Rus gemisi, İngiliz sigorta şirketi Standard Club’ın poliçesini iptal etmesi üzerine geçen ay İskoçya açıklarından geri dönmek zorunda kalmıştı.

Ocak ayında ise Suriye’ye giden bir başka Rus gemisi Chariot, Kıbrıs Rum kesiminin limanlarını kullanırken AB’nin uyarısıyla denetlenince silah yüklü olduğu ortaya çıkmıştı. Hedefinin İskenderun Limanı olduğu konusunda Rum makamlarına "güvence" vererek yoluna devam eden geminin hedefine ulaşması AB içinde Rum yönetiminin sorgulanmasına neden olmuştu.

AB dışişleri bakanlarının onayladığı yeni yaptırımlarla ayrıca Esed rejiminin halka şiddet politikasında sorumluluğu bulunan çoğunluğu üst düzey asker 26 yetkiliye mal varlıklarını dondurma ve vize yasağı getirildi. Daha önceki yaptırım kararlarıyla birlikte Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve yakınları dahil kara listeye alınanların sayısı 155’e ulaştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim