• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

AB, yolcuların uçuş bilgilerini paylaşacak

AB, yolcuların uçuş bilgilerini paylaşacak
Avrupa Birliği İçişleri Bakanları, Brüksel’de yaptıkları toplantıda, terör şüphelilerinin takip edilmesi ve yakalanması amacıyla yolcuların uçuş bilgilerine ilişkin verilerin paylaşılması kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB), Yolcu İsim Kaydı (PNR) yönetmeliği ile terör ve ciddi suçların önlenmesi, belirlenmesi, araştırılması ve adli takibatı için havayolu yolcularının bilgilerini toplayacak. Brüksel'de gerçekleştirilen, AB Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısının ardından yapılan açıklamada, AB Konseyi'nin Avrupa Parlamentosu'yla PNR yönetmelik teklifinde anlaşma sağladığı bildirildi.

Buna göre, PNR verileri, terör ve ciddi suçların önlenmesi, belirlenmesi, araştırılması ve adli takibatında kullanılabilecek.

AB Dönem Başkanı olan Lüksemburg'un Başbakan Yardımcısı Etienne Schneider, konuyla ilgili, "Bugün üzerinde uzlaşılan anlaşmayla, AB'nin temel haklar ve özgürlüklere tamamen saygılı bir biçimde etkili bir PNR sistemi kurmasına imkan sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni yönetmelik, uluslararası uçuşlardaki yolcuların PNR verilerinin, havayolu şirketlerinden üye ülkelere nakledilmesini düzenlemek ve bu verilerin yetkili kurumlarca  işlenmesi için yapılıyor.

Yeni yönetmelikle havayolu şirketleri, AB'de yapılan uçuşlardaki PNR verilerini, üye ülkelerin yetkililerine yasal olarak vermek zorunda olacak.

AB içindeki yolcuların verileri de toplanabilecek

Ayrıca, gerekli görülen AB içindeki uçuşlardaki yolcuların da PNR verileri toplanabilecek. Havayolu şirketlerinden PNR verilerinin toplanması için her AB üyesi ülke Yolcu Bilgi Birimi kuracak.

PNR verileri başlangıçta 6 ay için kayıt altında tutulacak. Bu dönemden sonra 4,5 yıl için bu veriler gizli şekilde saklanacak ve verilere ulaşım, katı bir prosedürle sağlanabilecek.

Ayrıca özel hayat ve kişisel verilerin korunması konusunda güçlü koruyucu tedbirler alınacak.

Öte yandan, AB'nde PNR sistemi 2011 yılında gündeme gelmiş, Avrupa Parlamentosu'nun kişisel verilerin gizliliği konusundaki kaygıları nedeniyle üzerinde uzlaşılamamıştı. PNR anlaşmasının yasallaşması için Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim