• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

ABD enerjide İzmir'i pilot bölge seçti

ABD enerjide İzmir'i pilot bölge seçti
İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can ABD Enerji Bakanlığı yetkililerinden iki kişinin kendisini aradığını ve enerji verimliliği konusunda İzmir'in pilot bölge seçildiğini ifade ettiklerini söyledi.

ABD enerjide İzmir'i pilot bölge seçti

İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can ABD Enerji Bakanlığı yetkililerinden iki kişinin kendisini aradığını ve enerji verimliliği konusunda İzmir'in pilot bölge seçildiğini ifade ettiklerini söyledi.

ABD'li işadamları Türkiye ziyaretinin İzmir durağında İzmir Ticaret Odası'nın konuğu oldu. İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Amerikalı ticari heyetin yetkilileri iki ülke arasındaki ilişkilerin artırılması konusunda ziyaretin oldukça verimli geçtiğini ifade ederken İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can ABD Enerji Bakanlığı yetkililerinden iki kişinin kendisini aradığını ve enerji verimliliği konusunda İzmir'in pilot bölge seçildiğini ifade ettiklerini söyledi. Can, "Bu konudaki çalışmaların İzmir'de yapılacağını ifade ettiler. Zaten ABD Başkanı Obama da Türkiye ziyareti sırasında enerji yatırımları konusunda destek olduğunu ve teşvik ettiğini belirtmişti." diye konuştu.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ile ABD arasındaki ticaretin olması gerekenin çok gerisinde kaldığını ve geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "İZTO olarak, ABD ile ülkemizin ve kentimizin ilişkilerini geliştirmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız." dedi.

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) öncülüğünde Türkiye'ye gelen ABD'li çeşitli ticaret odalarının başkanları, eyalet siyasetçileri ve iş adamlarından oluşan 34 kişilik heyet, İZTO'yu ziyaret etti. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İZTO'da ilk kez ABD'li konukları ağırlamaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Osmanlı arşivlerine göre, İzmir ile ABD arasındaki ilişkilerin 1807'ye kadar uzandığına dikkati çeken Demirtaş, o dönemde ABD'ye ihracatın ithalattan fazla olduğunun dikkat çektiğini belirtti. Diplomasi, ticaret ve eğitim alanındaki geçmiş birikime karşın İzmir ile ABD arasındaki ticaretin bugün istenen düzeyde olmadığını belirten Demirtaş, ikii ülke arasındaki ticaret hacminin dengeli biçimde yukarılara taşınmasında iş adamları, ticaret odaları ve derneklere önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Demirtaş şöyle konuştu: ''Köklü ilişkilerimize rağmen, kentimiz ile ABD arasındaki ticaret bizleri tatmin etmiyor. 2009 yılında kentimizden ABD'ye yapılan ihracat 433 milyon dolar, ithalat ise 540 milyon dolar. Türkiye'deki bin 55 Amerikan sermayeli şirketten sadece 73'ü İzmir'de faaliyet gösteriyor. Bu rakamlar, Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir için kabul edilemez. Kentimiz her anlamda ticaret, yatırım ve turizm cenneti. İZTO olarak, ABD ile ülkemizin ve kentimizin ilişkilerini geliştirmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. İzmir'de yapacağınız yatırımlarda, ticarette, bürokrasinin aşılmasından arazi bulunmasına kadar her aşamada destek verebiliriz." Demirtaş, konuşmasının sonunda, Dünya Basketbol Şampiyonası finalinde Türk Milli Takımı'nı mağlup ederek şampiyonluğu elde eden ABD takımını da tebrik etti.

Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Uğur Terzioğlu da ABD heyetinin, İzmir'in ticaret, sanayi, turizm ve yatırım alanlarındaki öneminin bilincinde olduğunu, heyet vasıtasıyla İzmir'e yeni yatırımlar getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

İzmir'deki temaslarının ardından ABD'li konukları ile toplantı düzenleyeceklerini belirten Terzioğlu, toplantıda oluşturulacak raporu İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş'a ileteceğini sözlerine ekledi. Türk-ABD Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Seçilmiş de, kurumlararası işbirliğinin büyük önem taşıdığını, birlik içinde hareket edilmesi halinde büyük işler başarılabileceğini bildirdi.

Türkiye'nin Georgia Eyaleti Fahri Konsolosu Mona Tekin Diamond, iş köprüleri oluşturma amacıyla yola çıktıklarını belirterek, Türkiye'yi dünyaya açmak istediklerini aktardı.

ABD'nin Kentucky Bölgesi Ticaret Odaları Başkanı Joseph Reagan, çeşitli eyaletlerden 8 ticaret odası başkanı, oda temsilcileri ve iş adamlarından oluşan heyet ile ABD ve İzmir arasındaki işbirliği olanaklarını değerlendirmek amacıyla kenti ziyaret ettiklerini dile getirdi. Türkiye ziyareti sırasında ülkenin ekonomik temellerinden çok etkilendiklerini vurgulayan Reagan, ''Türkiye ekonomisi hızla büyüyor. Önemli fırsatlardan yararlanmak için hemen çalışmalara başlayacağız. Burada görüşmeler yapacağız ve ekonomik etki yaratacağız.'' diye konuştu.

Toplantının ardından, ABD heyetine İzmir'i tanıtıcı kitap ve CD'ler ile kahve kupaları hediye edildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim