• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

ABD, Hazar Denizi'nde karışıklık yaratıyor

ABD, Hazar Denizi'nde karışıklık yaratıyor
Zengin enerji kaynaklarına sahip Hazar Denizi’nin statüsü konusunda kıyı ülkelerin hala bir anlaşmaya varamamış olması gerginlik yaratırken, Moskova’dan önemli bir uyarı geldi.

ABD, Hazar Denizi'nde karışıklık yaratıyor

Zengin enerji kaynaklarına sahip Hazar Denizi’nin statüsü konusunda kıyı ülkelerin hala bir anlaşmaya varamamış olması gerginlik yaratırken, Moskova’dan önemli bir uyarı geldi.

Devletin yayın organlarından Rusya’nın Sesi radyosunun yorumunda, “ABD, petrol ve gaz bakımından zengin Hazar Denizi’nin artan güvenlik ihtiyacını gerekçe göstererek komşu ülkelerin militarizasyonuna yardımcı olarak Hazar Denizi bölgesinde Rusya’yı durdurmak niyetindedir” denildi.

Radyoda yayınlanan yorum şöyle:

“ABD, petrol ve gaz bakımından zengin Hazar Denizi’nin artan güvenlik ihtiyacını gerekçe göstererek komşu ülkelerin militarizasyonuna yardımcı olarak Hazar Denizi bölgesinde Rusya’yı durdurmak niyetindedir. Bu husus, ABD Devlet Departmanı’ndaki kaynaklara dayanan Amerikan yayın organı EurasiaNet’de açık bir şekilde ifade edilmektedir.

Söz konusu olan Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan’a yapılan deniz kuvvetleri yardımıdır.

Yayın organı Bakü, Astana ve Aşhabad’ın Hazar’da ciddi filoları olmasına rağmen deniz kuvvetlerini sıfırdan inşa etmeyi planladıklarına dikkat çekiyor. Dahası bölgedeki ülkelerin deniz kuvvetlerinin karşılaştırılması halinde ortaya çıkacağı üzere Azerbaycan askeri güç bakımından sadece Rusya’nın gerisinde kalmaktadır. Bu bakımdan Azerbaycan İran’ı bile geçmektedir. Böylece amerikalılar gelecekte Azerbaycan’ı Kuzey Atlantik paktına çekmek ve çıkarları doğrultusunda kullanmak istiyor.

Geri kalan ülkelere daha az önem verilmektedir. Bu etapta Türkmenistan’ın NATO’ya girmesi ya da ortak barış hareketlerine katılması söz konusu edilmiyor. Şimdilik Amerikalıların Türkmenistan konusunda istekleri IMET programı çerçevesinde deniz kuvvetlerinde ingilizce eğitim ile sınırlı kalıyor. Kazakistan yine Amerikalılar için ikinci derecede önem taşıyor. Devlet Departmanı bu ülkenin hava kuvvetlerini modernize etme niyetini açıklıyor. Şu anda Amerikan yapımı helikopterler bu ülkenin ordusunda görev yapıyor.

Pekala bu durumda neden Amerikalılar Hazar Denizi havzasında militarizasyona devam etmek niyetinde? İnsanın aklına gelen ilk düşünce bölge petrogaz zenginlikleri etrafında dönen oyunlar. White House’da kabul edildiği üzere Hazar petrol ve gaz alt yapısına indirilecek bir darbe Dünya ekonomisine indirilecek bir darbe anlamına gelir. Büyük bir ihtimal ile Nabucco projesi ima ediliyor. Bu projeye göre bölgenin enerji kaynakları batı pazarına ulaşacak ve Rusya’ya olan enerji bağımlılığı azalacaktır.

ABD yukarıda adı geçen ülkelerin deniz kuvvetlerine yardım konusunda daha önce de girişimleri olduğunu gizlemiyor. Bundan önce Washinton ‘Hazar Güvenlik’ inisiyatifi çerçevesinde bu ülkelere devriye tekneleri vermiş idi. Ancak şimdi, anlaşıldığı üzere Hazar ABD için uyguladığı jeopolitika açısından son derece önemli bir rol oynamaktadır. Şimdi ABD her ne pahasına olursa olsun bölgeye yerleşmeye çalışıyor. Artık söz konusu olan sadece yerel enerji kaynaklarının güvenliği de değil. Birleşik Devletler için bu girişim Çin, Rusya ve İran’a karşı saldırgan planların uygulanması için gerekli. Bu amaçla özel önem Azerbaycan’a veriliyor. ABD bu ülkenin politik elit tabakası ile son derece iyi ilişkiler yürütmektedir. Bu ve diğer ülkeleri askeri-teknik işbirliğine çeken ABD politikalarına etki etmek açısından da büyük bir imkana sahip olmaktadır. Eğer ABD bu ülkelerin deniz kuvvetlerinin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak olursa askeri güçlerinin kontrolünü de eline geçirecektir. Eğer herhangi birisi White House’in dediğinden farklı davranacak olursa orduya yedek parça ve mühimmat sevkiyatı durdurulacaktır. Şimdilik ise Rusya dışında Hazar Denizi’ne kıyısı olan tüm ülkeler deniz filolarını güçlendirme çabası içinde bulunmaktadırlar. Bu çaba Rusya’nın Hazar Filosu için yapılanlardan çok daha hızlı tempolarda gerçekleşmektedir. Hazar Denizi’ne kıyıs olan ülkelerin silahlanma planlarına göre 2015 yılına doğru bazılarında askeri gemi sayıları artmış olacak. Militarizasyon eğilimi açıkça ortadadır. Buradaki ülkelerin askeri açıdan tehdit görerek birbirlerine karşı silahlanacakları gün gibi ortadadır. Böylesi bir politikanın bölgeye huzur getireceğini söylemek oldukça zordur.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim