• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

ABD mahkemesinden düşündürücü karar

ABD mahkemesinden düşündürücü karar
Ispartada 57 kişinin hayatını kaybettiği Atlasjet uçak kazası davasının Türkiye'de görülmesini ABD mahkemesi ilginç gerekçelerle reddetti.

 

İşte ‘Davanın Türkiye’de görülmesi gerektiği’ talebinin reddilme gerekçeleri.

Isparta’da 57 kişinin hayatını kaybettiği Atlasjet uçak kazasına ilişkin ABD’de devam eden davada ‘davanın Türkiye’de görülmesi gerektiği’ yönündeki talep, “Uçaktaki cihazlar ve uçak burada üretildi. Ayrıca Türk mahkemelerinin bizden daha hızlı çalıştığını kanıtlayamadınız” diye reddedildi.
 
Amerikan Temyiz Mahkemesi, Atlasjet uçak kazasının ABD’de görülmesi gerektiğine dair gerekçeli kararında kazaya ilişkin çoğu belge, doküman, teknik rapor ve şahitlik ifadelerinin Amerika’da olduğunu ve kazaya sebebiyet veren cihazların güvenliğinin Amerikalıları da ilgilendirdiğini ifade edip davanın ABD’de görülmesine karar verdi. İşte mahkeme kararındaki önemli gerekçeler:
 
Davalı uçuş firmaları Amerikan şirketleri olup kazaya neden olduğu iddia edilen Yere Yaklaşım Sistemi (EGPWS) Amerika’da üretildi.
 
 
Türk mahkemeleri Amerika’daki soruşturma kendi yetki sınırlarının ötesinde olduğu için davalılar üzerinde bir yargılamayı reddedebilir. Türkiye’de tazminatın yüzde 5,4’ünü mahkeme masrafı olarak yatırma zorunluluğu davacılar için ciddi bir bariyer. Diğer yandan Türkiye tanık ifadeleri ve davaya ilişkin raporlara kolayca erişim sağlamamakla birlikte davaya ilişkin dosyalar farklı ülkelere de dağılmış durumda.
 
EGPWS cihazının üretim ve test raporlarının tamamı ABD’de. Ayrıca EGPWS cihazının yanı sıra uçak kontrol paneli ve kokpit ses data kayıt cihazı gibi bir çok cihaz Türkiye ya da Almanya’da değil ABD’de test ve analiz edildi. Bu cihazın neden olduğu kazada kusurlu cihaza ilişkin görüş beyan etmek için Jürinin Türkiye’deki kaza yerini görmeye ihtiyacı yok.
 
Davaya ilişkin bazı dosyalar Türkiye’de olsa bile Amerikan kuruluşlarının Türk kuruluşlarla ortak çalışması sonucu davanın gerçek kanıtları, şahit tutanakları ve ifadeleri ve kaza raporları, dokümanlar ve Amerikan şirketlerinin ihmali olduğunu yönündeki çoğu belge ABD’de olduğu için davanın Türkiye’nin transferine gerek yok.
 
Davacılar Türk mahkemelerinin Amerikan mahkemelerinden daha hızlı işlediğini ispatlayamadı.Bu cihazların güvenliği Türkleri olduğu kadar Amerikalıları da ilgilendirir.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim