• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

ABD raporu da sızıntıda BP'yi suçladı

ABD raporu da sızıntıda BP'yi suçladı
ABD, Meksika Körfezi'nde Amerikan tarihinin en büyük petrol kirliliğine yol açan BP sızıntısına ilişkin son raporunda şirketi, kilit önem taşıyan noktalarda yanlış adımlar atmakla ve kötü yönetimle suçladı.

ABD raporu da petrol sızıntısında BP'yi suçladı

ABD, Meksika Körfezi'nde Amerikan tarihinin en büyük petrol kirliliğine yol açan BP sızıntısına ilişkin son raporunda şirketi, kilit önem taşıyan noktalarda yanlış adımlar atmakla ve kötü yönetimle suçladı.

Raporda, petrol çıkarma platformunun güvenliğinde asıl sorumluluğun petrol devi BP'de olduğu, Transocean firmasının da operasyonların güvenli şekilde yapılmasından ve çalışanların güvenliğinden sorumlu olduğu belirtildi.

Rapora göre BP, platformun güvenliğini tehlikeye atmak pahasına hem zamandan hem paradan tasarruf etmeye çalıştı, Transocean şirketi de mevcut tehlikelere rağmen, faaliyetlerini olağan şekliyle sürdürdü.

Meksika Körfezi'ndeki Deepwater Horizon adlı petrol platformunda geçen Nisan ayında meydana gelen patlamada 11 işçi hayatını kaybetmiş, sızan petrol ABD'nin yüzlerce kilometre uzaktaki kıyılarını vurmuştu.

Kuyu ancak beş milyon varil civarında petrolün sızmasının ve üç ay süren çalışmaların ardından tıkanabilmiş, Eylül ayında da bir daha açılmamak üzere kapatılmıştı.

Felaketin ardından oluşan hasarın BP'ye maliyeti ise 41 milyar dolara yaklaştı.

AMERİKALI SİYASETÇİLERİN DURUMU

Bu rapor, geçen yılki kazadan bu yanan hazırlanan bir dizi raporun sonuncusu.

Ancak BBC'nin Washington'daki muhabiri Rajesh Mirchandani, bunun ABD hükümetinin kararını temsil etmesi bakımından Amerikalı politikacılar tarafından ciddiye alınmasının muhtemel olduğuna dikkat çekti.

Mirchandani'ye göre rapor, suçu büyük ölçüde BP'nin üstüne atsa da petrol kuyusunda faaliyet gösteren diğer şirketler, özellikle Transocean ve Halliburton da eleştiriliyor.

BP de, rapor sonrasında yaptığı açıklamada, Deepwater Horizon'daki kazanın "birden fazla tarafı ilgilendirdiği ve bir çok sebebi olduğu" görüşüne katıldı.

Bu üç şirketin adı, felakete ilişkin önceki soruşturmalarda sıklıkla duyuldu.

Son rapor, ileride açılabilecek başka davalarda söz konusu şirketlerin işini zorlaştırabilir.

Olası zararlar milyarlarca doları bulabilir ve nihai bir anlaşmaya varılması da yıllar alabilir.

Meksika Körfezi'ndeki felakete kadar, ABD tarihinin en büyük çevre kirliliği olarak görülen 1989 yılındaki Exxon Valdez petrol sızıntısı nedeniyle, Amerikan mahkemelerinde açılan davalar yaklaşık 20 yıl sürmüştü.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim