• BIST 9722.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

ABD: Türkiye'nin Mavi Marmara raporu güvenilir

ABD: Türkiye'nin Mavi Marmara raporu güvenilir
Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, Türkiye tarafından İsrail'in Mavi Marmara saldırısına ilişkin raporunun "bağımsız ve güvenilir" olduğunu söyledi.

ABD: Türkiye'nin Mavi Marmara raporu güvenilir

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, Türkiye tarafından İsrail'in Mavi Marmara saldırısına ilişkin raporunun "bağımsız ve güvenilir" olduğunu söyledi.

Günlük olağan basın toplantısında konuşan Crowley, "Hem Türkiye hem de İsrail geçen yılki bu olay sırasında ne yaşandığını tam olarak anlamak için katkı sağlama konusunda ellerinden gelen yardımı yapıyorlar. Türkiye'nin raporunun bağımsız ve güvenilir olduğunu söylüyorum. İki rapora da karşı değilim" dedi. Crowley, geçtiğimiz pazartesi günü de İsrail raporu için "bağımsız ve şeffaf" ifadelerini kullanmıştı.

Türk komisyonunun olay hakkındaki raporunu Birleşmiş Milletler'e geçtiğimiz Eylül ayında sunduğunu hatırlatan Crowley, "hem İsrail'in hem de Türkiye'nin gerçeklere ulaşmak için ciddi ve sorumlu bir şekilde çalıştığını" ifade etti. Amerikalı sözcü ayrıca iki ülkenin de BM'de Mavi Marmara saldırısını soruşturmak üzere kurulan komisyona çok önemli katkılar yaptığını aktardı. Philip Crowley, "Birleşmiş Milletler'de Genel Sekreter'in Soruşturma Paneli'ndeki devam eden, uluslararası topluma bu olay etrafında yaşananları tamamen anlama fırsatı verecek süreci bekleyeceğiz. Ayrıca tüm taraflardan gerçeklerin ve yaklaşımların tam bir değerlendirmesini bekleyeceğiz." diye ekledi.

Hem İsrail'in hem de Türkiye'nin ABD için "eşit derecede önemli" olduğunu ifade eden Crowley, şöyle devam etti: "İkisi de ABD'nin dostu ülkelerdir. Hem birbirleri için hem de bölge için önemli olan bir ikili ilişkileri var. Her iki ülkenin de ilişkilerindeki gerilmeyi aşmak için fırsatlar aramaya devam etmelerini umuyoruz." ABD'nin, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin önemini kabul ettiğini belirten Crowley, her iki ülkenin de sorunları çözmenin yolunu bulmak için gayret sarf ettiğini kaydetti.

ABD'li sözcü, "Umarız bu yapılabilir, çünkü bu ilişkinin çok önemli bir anlamı var. Hem bu ülkelerle karşılıklı ilişkiler açısından, daha da önemlisi Türkiye, Ortadoğu barışını sağlama girişimlerine ilişkin bölgedeki sorunları çözme konusunda önemli bir oyuncudur. Gelecekte bu çabaların devam edeceğini umuyoruz. Olay ve şartlar göz önüne alındığında, meydana gelen hadiseler konusunda farklı görüşlerin olmasına şaşırdığımızı düşünmüyorum. Bu yüzden BM panelini destekliyoruz ki Türkiye'nin yaklaşımını görelim, ki geçerli bir yaklaşım, İsrail'in yaklaşımını görelim, o da geçerli bir yaklaşım ve birlikte ne olduğunu anlamaya çalışalım. Bu yüzden, sadece BM paneli üzerinden desteklemek amacıyla, hala yapılması gerekenler var, geçen yıl ne olduğunun tam olarak anlaşılması için gösterilmesi gereken çaba var." dedi.

Yeni Zelanda Eski Başbakanı Geoffrey Palmer'in başkanlık ettiği BM Paneli'nde hem İsrail'den hem de Türkiye'den temsilciler bulunuyor. Türkiye, söz konusu komisyona kendi raporunu Eylül ayıdna sunmuştu. Ancak komisyon, nihai kararını açıklamak için İsrail'in raporunu bekliyordu. İsrail'de soruşturmayı, yaş ortalaması 85 olan bir Turkel Komisyonu gerçekleştirmiş ve raporunu geçtiğimiz Pazartesi günü hem BM'ye sunmuş hem de kamuoyuna açıklamıştı. Özgür Gazze Filosu, 600'e yakın eylemciyle beraber Gazze ablukasını kırmaya çalışırken, uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına uğramıştı. Gemidekiler, İsrail askerlerinin saldırdığını açıkça dile getirirken, İsrail ise askerlerin kendilerini savunduklarını öne sürmüştü.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim