• BIST 9524.59
  • Altın 2486.75
  • Dolar 32.5537
  • Euro 34.7023
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

ABD ve İngiliz belgeleri komşuyu yalanlıyor

ABD ve İngiliz belgeleri komşuyu yalanlıyor
Didim açıklarındaki Bulamaç ile Eşek adaları, İngiliz ve ABD haritalarında Yunanistan’ın dışında gösteriliyor. Komşu adaları sahiplenirken, MHP Manisa Milletvekili Akçay, “Topraklarımızı işgalden kurtarmalıyız” dedi.

Didim açıklarındaki Bulamaç ile Eşek adaları, İngiliz ve ABD haritalarında Yunanistan’ın dışında gösteriliyor. Komşu adaları sahiplenirken, MHP Manisa Milletvekili Akçay, “Topraklarımızı işgalden kurtarmalıyız” dedi

Türkiye ile Yunanistan arasında ikinci bir Kardak krizi kapıda. Yeni Asır'ın haberine göre Yunanistan'ın kendi toprağı ilan ederek iskana açtığı Didim açıklarındaki Eşek ve Bulamaç adaları, 2. Dünya Savaşı ve sonrasına ait İngiliz ve ABD resmi haritalarında Yunan topraklarının dışında gösteriliyor.

Yunanistan'ın Lozan ve Paris Barış antlaşmalarına aykırı olarak 2004 yılında yerleşime açtığı iki ada, bu anlaşmaların tarafı olan ABD ve İngiltere'nin askeri haritalarında kırmızı çizgiyle Yunan adalarından ayrılıyor ve Türkçe isimleriyle gösteriliyor. Bu belgelere ve 1998 tarihli Eritre-Yemen Uluslararası Sürekli Hakem Mahkemesi esaslarına göre, Eşek ve Bulamaç adaları halen 'ismen belirtilerek herhangi bir anlaşmayla hiçbir ülkeye devredilmemiş Osmanlı adası' hüviyetini koruyor.

Ege Denizi'nde bu adalar dışında Girit'in güneyindeki Gavdos adası da dahil 152 adacık ve kayalık henüz anlaşma sağlanmamış olduğundan "egemenliği belirsiz" statüde kabul ediliyor.

KANUNİ ALDI

1549 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Türk egemenliğine geçen Eşek Adası İstanbul'daki Büyükada'nın 3 misli büyüklüğünde. İki adanın aidiyet sorunu Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir tartışma başlattı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın soru önergesine verdiği cevapta, "Doğu Ege adalarının aidiyeti ve silahsızlandırılmış statülerine ilişkin temel belgeler 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış antlaşmalarıdır.

Ülkemiz ve Yunanistan arasında Ege Denizi ile alakalı olarak bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti dahil bir dizi sorun bulunmaktadır. Bu sorunların tümü mevcut diyalog kanalları çerçevesinde bu ülkeyle ele alınmaktadır. Ülkemiz, bu sorunların tümüne hakkaniyete uygun olarak ve ülkemizin temel hak ve menfaatleri dikkate alınarak kalıcı çözümler getirilmesini arzulamaktadır" dedi.

YUNAN TEPKİSİ

Davutoğlu'nun bu açıklamasına cevap veren Yunan Dışişleri Sözcüsü Gregory Delavekouras ise Ege'de herhangi bir ada veya adacığın egemenlik statüsü ile ilgili hiçbir sorun olmadığını öne sürdü. Yunan gazetecilerin Ege'deki adacık ve kayalıkların statüsü ile ilgili sorularını cevaplandıran Delavekouras, "Türk Dışişleri Bakanlığı'nın cevabını gördük. Ege'deki ada ve adacıkların hepsi uluslararası anlaşmalar tarafından yönetilmektedir ve bundan ötürü herhangi bir şüphe veya anlaşmazlık yoktur" diye konuştu.

'BELGELER AÇIK'

Adaların durumuna ilişkin sorunu Meclis gündemine taşıyan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise Lozan Barış Antlaşması'nın 15. maddesine göre Eşek ve Bulamaç adalarının Türk toprağı olduğunu söyledi. Lozan'da Türkiye'nin İtalya'ya 12 ada ile Rodos ve Meis adalarını bıraktığı bilgisini veren Akçay "2. Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan Paris Barış Antlaşması'na taraf olan ABD'nin 1951 ve 1957 tarihli haritalarına bakıldığında kıyılarımıza 9 mil uzaklıktaki Eşek Adası ile 5.9 mil uzaklıktaki Bulamaç Adası'nın Türkiye'ye ait olduğu açıkça görülüyor. Bu haritalar resmi belgedir, çünkü ABD antlaşmanın bir tarafıdır. Lozan'ın 12 ve 15. maddelerinde İtalya'ya verilen adalar ve Paris Antlaşması'nın 14. maddesinde İtalya'dan Yunanistan'a devredilen adaların ismi tek tek sayılmış. Bu adalar arasında Eşek ve Bulamaç adaları yok. Eşek Adası, Yunanistan'ın egemenliğinde olan Batnoz Adası'na 18 mil, Lipso Adası'na ise 12 mil mesafede. Bulamaç Adası, Lipso'ya 14, İleriye Adası'na 13 mil mesafede. Kısacası bu adalar ne Yunan adalarına bağlı, ne de bitişik. Ayrıca her iki adanın payına düşen Osmanlı'dan kalan genel borç, Lozan'ın 46. maddesi gereği Türkiye Cumhuriyeti tarafından ödenmiş. Bu adalar resmen Türkiye'nin. Hükümeti bir an önce topraklarımızı Yunan işgalinden kurtarmaya davet ediyorum" dedi.

PROF.DR. YAVUZ: KİMSENİN DEĞİL

Ege'de Türkiye ile Yunanistan'ı bir kez daha karşı karşıya getiren ada krizini değerlendiren Türksam Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Celalettin Yavuz, iki adanın şu anda ne Yunanistan'a ne de Türkiye'ye ait olmadığını söyledi. Adaların ismen belirtilerek herhangi bir anlaşmayla hiçbir ülkeye devredilmemiş Osmanlı adası hüviyetini koruduğunu kaydeden Yavuz, Ege'de bu durumda olan 152 kayacık ve adacık bulunduğu bilgisini verdi. Yavuz, "İki ada iddia edildiği gibi Yunan adaları değildir. Yani adaların hangi ülke ya da vatandaşlar tarafından kullanılmış olduğuna, bu yoksa coğrafi yakınlığa bakılır" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim