• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

ABD'li eski bakandan 'İsrail' itirafı

ABD'li eski bakandan 'İsrail' itirafı
ABD'de hem George W. Bush hem de Barack Obama döneminde Savunma Bakanı olarak görev yapan Robert Gates anılarını yazdığı “Görev” isimli kitabında Türkiye'ye de yer verdi.

İsrail'in İran'a düzenleyeceği olası bir saldırıda Türkiye'nin pozisyonu, Türkiye-İsrail ilişkileri, Ankara'nın Kuzey Irak'a düzenlediği sınır ötesi operasyonlar Gates'in kitapta değindiği konulardan bazıları oldu.
Robert Gates, kitabın "Zor düşmanlar, zor dostlar" bölümünde İsrail'den bahsederken Türkiye de gündeme geliyor. Gates "İsrail'in stratejik durumunun kötüye gittiğini, kendi eylemlerinin izole olmasına daha da katkı sağladığını düşünüyorum" yorumunu yapıyor.
Gates buna Mavi Marmara olayını örnek gösteriyor. Gates, "İsrail'in 31 Mayıs 2010'da, çatışması aktivistleri Gazze'ye taşıyan gemiye saldırması ve bunun sonucunda 8 Türk'ün ölmesi, İsrail'in takip eden boyun eğmez tavırla birleşince, İsrail'le sessizce iyi bir askeri ilişki kuran Türkiye ile kırılmaya neden oldu ve İsrail burada hata yaptı" yorumunu yapıyor.

İSRAİL'E TÜRKİYE UYARISI

Gates kitabın bir başka bölümünde Mart 2011'de İsrail'e yaptığı ziyarette dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ı Türkiye konusunda uyardığını anlatıyor.
Gates "Bir dost olarak, İsrail için şimdi geri gitme değil bölgede daha cesur adımlar atma -Filistin'le barış sürecinde ilerleme, Türkiye ile barışma, Ürdün'e yardım etme- zamanı olduğunu söyledim" diyor.

BARAK'A BARIŞ TELKİNİ

Gates bu ve benzeri olayların taktiksel olarak arzu edilir, hatta gerekli bile olsa stratejik etkilerinin negatif olduğu yorumunu yapıyor.
Gates "İsrail'in güçlü bir dostu ve destekçisi olarak Kudüs'ün, stratejik durumunu yeniden düşünmesi gerektiğine inanıyorum" diyor.

TOPLANTININ ORTASINDA EŞİYLE TELEFONLAŞTI

Robert Gates kitapta Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ilgili de ilginç bir anısını anlatıyor. Şubat 2010'da Gates ve Sarkozy, İran'ı konuşurken cumhurbaşkanın şahsi telefonu çalıyor.
Sarkozy telefonu açıp eşi Carla Bruni ile görüşüyor. Gates kitapta bunu "Daha önce bir hükümet liderinin toplantıyı şahsi telefon konuşması için böldüğünü ne görmüş, ne de işitmiştim. İtiraf etmeliyim, olay akşam ekibi ve benim aramda eğlenceli sohbetlere konu oldu" sözleriyle anlatıyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim