• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

AB'nin Türkiye ilerleme raporu

AB'nin Türkiye ilerleme raporu
Avrupa Birliği İlerleme raporu taslağı: Anayasa değişikliği olumlu bir adım. Taslakta şunlara dikkat çekiliyor:

AB'nin Türkiye ilerleme raporu

Avrupa Birliği İlerleme raporu taslağı: Anayasa değişikliği olumlu bir adım. Taslakta şunlara dikkat çekiliyor: Anayasa değişikliği için süreç katılımcı olmalı. Limanlar Rumlara açılmazsa müzakereler durabilir. Ruhban okulu açılmalı. Suriye ve Rusya ile vize anlaşmasına eleştiri.

NTV-Türkiye'nin Avrupa Birliği karnesi şekilleniyor. 9 Kasım'da açıklanacak 2010 Türkiye ilerleme raporunda anayasa değişiklikleri olumlu ifadelerle değerlendirilecek.

Ancak bundan sonra yapılacak tüm anayasa değişiklikleri için, daha saydam ve katılımcı bir süreç izlenmesi istenecek. İlerleme raporunda müzakere sürecinin durmaması için yapılması gerekenler de anlatılacak.

Raporda, kadın-erkek eşitliğinin güçlendirilmesi, Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolunun açık olması, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmeleri, bilgi edinme kanunu ve Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı gibi düzenlemeler olumlu gelişmeler olarak değerlendirilecek.

Ancak taslak raporda, yargı bağımsızlığına yönelik düzenlemelerin Avrupa Birliği tarafindan yakından takip edileceği hatırlatılacak ve bundan sonra yapılacak tüm anayasa değişiklikleri için daha saydam ve katılımcı bir süreç izlenmesi istenecek.

Raporda uyarılar da var. Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmek için daha fazla adım atması gerektiği vurgulanacak. Limanların bir an önce Rumlara açılmaması halinde, üyelik müzakerelerinin durma noktasına gelebileceği belirtilecek.

Türkiye'nin açılım politikalarıyla ilgili somut gelişme kaydetmesi gerektiği de vurgulanacak.

Ruhban okulunun açılması ve Patrikhane'nin 'ekümenik' statüsünün tanınması talebi bir kez daha hatırlatılacak.

Son olarak Türkiye'nin Rusya, Suriye gibi ülkelere vize uygulamasını kaldırmasının Avrupa Birliği'nin ortak vize politikasıyla bağdaşmadığı hatırlatılacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim