• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

ABS Karadeniz Teknik İşbirliği Toplantısı yapıldı

ABS Karadeniz Teknik İşbirliği Toplantısı yapıldı
ABS Karadeniz Teknik İşbirliği Komite Toplantısı’nda katılımcılar gemi inşaa sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.

ABS Karadeniz Teknik İşbirliği Toplantısı yapıldı

ABS Karadeniz Teknik İşbirliği Komite Toplantısı’nda katılımcılar gemi inşaa sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.

2006 yılından bu yana Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerden (Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna) denizcilik firmalari, tersaneler, dizaynerler, bayrak devletleri ve üniversitelerin teknik temsilcilerinin katılımlarıyla gercekleştirilen, ABS Karadeniz Teknik İşbirliği Komite Toplantısı’nın 5’ncisi 13 Aralık 2010 tarihinde Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı’nda gercekleştirildi. Teknik işbirliği yanında tecrübe ve tavsiyelerin de paylaşıldığı, ABS Türkiye Ofisi’nin ev sahipliğini yaptığı toplantı, yurt içi ve yurt dışından yüksek sayıda katılımcı sayısına ulaştı.

Mevcut Kapasite Artacak

Toplantı’nın başkanlığını yürütmek üzere ABS Houston Merkez Ofisi’nden katılan ABS Başkanı Christopher J. Wiernicki yapmis oldugu sunumunda şu noktalara dikkat çekti.

Wiernicki: “ABS’in dünyadaki mevcut 11 bin adet ve toplam tonaji 170 milyon grosston’u bulan klaslı gemi filosuna önümüzdeki yıllarda Kore, Çin, Türkiye, Tayvan, Singapur, Japonya, Hindistan ve Brezilya’daki devam etmekte olan projelerin tamamlanması ile 51 milyon gross ton daha ilave olacak. Dünyadaki sipariş payı tankerlerde yüzde 29, dökme yük gemilerinde yüzde 19, konteyner gemilerinde yüzde 11 ve LPG/LNG gemilerinde ise yüzde 37 gibi bir oranı ABS tarafindan sahipleniliyor” dedi. Ayrıca Wiernicki, 2008 krizinden bu yana genel olarak siparişlerde yüzde 48 bir daralma olmasına rağmen 2010 yılında özellikle dökme yük gemi siparişlerinde bir artış yaşandığını dile getirdi.

LNG Kullanımıyla Kirlilik Azaltılacak

ABS Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Karel Van Campenhout tarafından sunumu yapılan çevre ve deniz kirliliğini önleyici tedbirler, Water Ballast Management ve bu konuda IMO’nun yürürlüğe koyduğu yeni kuralların yanında çevre kirliliği oluşturmadan enerji üreten açık deniz rüzgar platformları ve alternatif yakıt sistemleriyle ilgili sunumu ilgiyle karşılanmakla birlikte özellikle ABS Güney Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Penco tarafindan sunulan gemi ve deniz yapılarında yakın gelecekte kullanılmaya başlanacak olan alternatif enerji kaynakları olarak yakıt hücreleri (fue cells), doğal yakıt (bio fuel), güneş enerjisi, nükleer enerji ve sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) gemi sevk sistemlerinde kullanılmasıyla birlikte dünyamızı kirletmeden gemi taşımacılığı yapılabileceğine dikkat çekilmiştir. Özellikle gemi makinalarinda LNG kullanımına geçilmesiyle atmosfere salınan tehlikeli gazların azalma oranları SOx için yüzde 100 olarak belirtilirken NOx için yüzde 85 ve CO2 için ise yüzde 30 olarak belirtilmiştir.

Denizcilik ve Gemi İnşaatı’nda Dikkat Çekiyoruz

Son yıllarda Karadeniz’deki petrol arama faaliyetlerinin ve buna bağlı olarak bölgedeki firsatların tartışıldığı toplantı sonunda görüşlerini aldığımız ABS Türkiye Ülke Müdürü Seyfettin Tatlı, bu tür toplantılara ABS Türkiye olarak ev sahipliği yapmaktan çok memnun olmakla birlikte, Türkiye’nin hem yükselen ekonomisi ve hem de bölgesel gücünü hissettirmesi açısından denizcilik ve gemi inşaatı alanında da dikkat çekici olduğunu belirtti.

’En Önemli Yatırım Öğrencilere Yapılandır’

Son yıllarda Türk firmalarının Uzak Doğu’da vermiş oldukları siparişlerin çok dikkate değer olduğunu belirten Tatlı, ”Sadece ABS klaslı handysize dökme yük gemisinden cap size dökme yük ve suezmax tankerlere kadar 2011 yılı içinde ve bazılarıda 2012 ’in ortalarına kadar 35 adet civarı 2,5 milyon GT’yi bulan bir tonajın kendi klaslarında Türk Deniz Ticaret filosuna katılacak” dedi. Krizin etkileri bazı firmalar üzerinde sürerken bazı yeni firmalarda bunu fırsat haline getirip yatırım girişimlerine girmiştir diyen Tatlı şöyle devam etti: ”Bana kalırsa son yıllardaki en önemli yatırım Türkiye denizciliğini daha yükseklere taşıyacak olan denizcilik fakülte ve yüksek okullarındaki ögrencilere yapılan yatırımdır.”

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim