• BIST 9706.07
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Acarer:YouTube.com.tr yayına başlasın

Acarer:YouTube.com.tr yayına başlasın
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Google'dan, Türkiye'de daha fazla data center ve IXP (internet dönüşüm noktaları) görmek istiyoruz" dedi.

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Google'dan, Türkiye'de daha fazla data center ve IXP (internet dönüşüm noktaları) görmek istiyoruz" dedi.
 
YouTube'un yerelleşme yönünde attığı adımların çok önemli olduğunu ifade eden Acarer, youtube.com.tr'nin de bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. 
 
Google Kıdemli Başkan Yardımcısı Vint Cerf'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen, internetin geleceğinin ve sunduğu fırsatların masaya yatırıldığı Big Tent etkinliğinin açılış konuşmasını yapan BTK Başkanı Acarer, Türkiye'de geçen yıl ICT sektörünün cirosunun yaklaşık 44 milyar dolar olduğunu belirtti.
 
Türkiye'de bulunan 19 milyon hanenin yüzde 49'unun internete bağlı olduğunu ifade eden Acarer, son iki üç yıldır genişbantta tahminlerinin üzerinde artış gerçekleştiğini kaydetti.
 
Türkiye'de genişbant abone sayısının 34 milyonu aştığını, kullanıcı sayısının 56 milyon civarında olduğunu belirten Acarer, şöyle konuştu: "Türkiye gerçekten yoğun bir şekilde sosyal paylaşım sitelerini kullanan bir ülke. Dünyada Brezilya'dan (yüzde 75) sonra yüzde 69 oranıyla sosyal paylaşım sitelerini kullanan ikinci ülke. Türkiye'de 77 milyon nüfus var ama 33 milyon facebook, 10 milyon twitter abonemiz var. Türkiye'de ortalama internet kullanım oranı, Avrupa ve dünya ortalamasının üzerinde, yaklaşık ayda 32 saat. Bu oranın önümüzdeki süreçte çok daha fazla artacağını düşünüyorum. Türkiye'de internet kullanımıyla beraber internet kapasitesi de arttı. Son 6 yılda Türkiye'nin internet kapasitesi 63 kat arttı. Fiber yatırımlar bu süreç içinde iki kat arttı, 230 bin kilometreye ulaştı fiber miktarımız."
 
Mobil internet gelirlerinin Türkiye'de son dönemlerde hızlı arttığını dile getiren Acarer, Türkiye'ye gelen her 100 telefondan 56'sının smart olduğunu, bu oranın yıl sonunda yüzde 58'e çıkabileceğini bildirdi.
 
İnternet reklamcılığının ortalama yüzde 16 ile hızla büyüyen bir alan olduğuna dikkati çeken Acarer, 2012 sonunda 600 milyon dolar civarında olan internet reklamcılığı cirosunun, 2016'da 1.3 milyar dolara çıkacağını kaydetti.
 
Mobil internet gelirlerinin her yıl yaklaşık yüzde 38 büyüdüğünü anlatan Acarer, "Bu oran devam ederse oradaki rakam da yaklaşık 4 milyar dolara ulaşacak" dedi.
 
Data trafiğinin Türkiye'de son dört yılda 15 kat arttığını ifade eden Acarer, hızlı bir şekilde alt yapıya ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye'nin konuşmada Avrupa'da açık ara ilk sırada yer aldığını anlatan Acarer, 2012 yılında aylık konuşma süresi 288 iken, bu yılın ikinci çeyrek verileri itibariyle aylık konuşma süresinin 323 dakikaya yükseldiğini, Türkiye'nin en yakın rakibi Fransa'nın 260 dakikada kaldığını bildirdi.
 
Konuşmadaki artış devam etmesine rağmen işletmelerin ciroları içinde ses gelirlerinin oranının son iki yılda yüzde 75'ten 65'e gerilediğini dile getiren Acarer, buna karşılık işletmelerin data ve servis gelirlerinin yüzde 14'ten 21'e çıktığını, dataya daha çok önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Ankara-İstanbul YHT yolcuları da internet kullanacak
 
İnternetin çok geniş bir şekilde yaygınlaştırılmasının teşvik edilmesini istediklerini vurgulayan Acarer, nüfusu 500'ün altındaki mobil haberleşmenin olmadığı 1799 yerleşim yerini mobil kapsama altına alınması için başlatılan proje hakkında bilgi verdi. Bu projenin hayata geçirilmesi için alt yapı ve işletme bedelinin Evrensel Hizmet Fonundan karşılandığını ifade eden Acarer, Türkiye'de en ücra noktada bile mobil haberleşmenin olacağını, dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şeyin olmadığını söyledi.
 
Acarer, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattı çalışmaya başladığında, yolcuların kesintisiz genişbant internet hizmeti alacaklarını bildirdi.
 
Google'dan beklentiler
 
Google'dan, Türkiye'de daha fazla "data center" ve IXP (internet dönüşüm noktaları) görmek istediklerini dile getiren Acarer, "torba kanun"da bu konuda teşvik edici düzenlemeler yapıldığını anlattı. Türkiye'de daha fazla hosting hizmeti vermek istediklerini ifade eden Acarer, şunları kaydetti: "Yani size özellikle bakarak konuşuyorum. Diğerleri dinleyici. YouTube'un Türkçe arayüzü kullanması gibi yerelleşme yönünde attığı adımları çok önemli, teşekkür ediyoruz bu konuda. Ama youtube.com.tr'nin de bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz. Buna hakkımız var çünkü youtube.com birçok ülkede var. Türkiye ufak tefek bir ülke değil. Türkiye ile her zaman övünmemiz lazım.
 
Sosyal paylaşım sitelerini nüfusuna rağmen dünyada en çok kullanan ülkelerden birisiyiz. İnterneti çok yoğun kullanıyoruz. Çok genç bir nüfusuz, kıvrak bir zekamız var. Ar-Ge'de bizden daha ideal ülke yok. Bugün Uzak Doğu'da birçok Türk Ar-Ge mühendisinin çalıştığını biliyor muydunuz? Çünkü hala Türkiye'deki Ar-Ge mühendislerinin ücreti Uzak Doğu'dakilerden daha az. Biz Google'ı, Türkiye'de çok daha büyük boyutlu olarak görmek istiyoruz."
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim