• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Aden Limanı yeniden hareketlenmeye başladı

Aden Limanı yeniden hareketlenmeye başladı
Yemen'deki iç çatışmalar sırasında ağır hasar gören Aden limanında hükümet güçlerinin kontrolü yeniden ele geçirmesinin ardından hareketlilik başladı.


Aden Körfezi Liman İdaresinden yapılan açıklamada, Aden limanının kentte aylarca süren çatışmalarda büyük zarar gördüğü ve tekrar faaliyete geçmesi için kapsamlı bir bakıma ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. Açıklamada, limanın, Yemen'e askeri ve insani yardımların ulaştırılmasında kritik rol oynayacağına işaret edilerek, limanın, Husilerin muhtemel saldırılarından korunması için güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiği kaydedildi. 

Yemen hükümeti önceki günlerde Aden limanına birkaç geminin yanaştığını açıklamış, Dünya Gıda Programı (WFP) Bölge Direktörü Muhanned Hadi de 3 bin ton gıda taşıyan bir geminin Aden limanına demir attığını duyurmuştu. Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de limana gemilerin demirlemesini ülkedeki insani ihtiyaçların karşılanması konusunda büyük bir adım olarak nitelendirmişti.

Dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından biri olan Babu'l Mendeb boğazına yakınlığı nedeniyle Yemen'de çatışan tüm taraflar için önem arzeden Aden limanının onarımı ve güvenliği, ülkeye askeri ve insani yardımların girişi için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ile Yemen hükümetinin öncelikleri arasında yer alıyor.

Süveyş Kanalı'nın güney kapısı Bab'ul Mendeb, Kızıldeniz ve Aden Körfezi ile Hint Okyanusu arasında bir deniz koridoru oluşturuyor. Bu da boğazın, boğaza yakın Aden kentinin ve dünyadaki en büyük doğal limanlardan olan Aden limanının önemini arttırıyor.

Yemen hükümetine bağlı güçlerin, 17 Temmuz'da ülkenin güneyindeki Aden kentinin kontrolünü tamamen ele geçirdiği bildirilmişti.

Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Halid Mahfuz Bahhah, yaptığı açıklamada, "Aden kentinin kontrolünün sağlanmasının diğer kentlerin de Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlısı milislerden kurtarılmasının ilk adımı olduğuna" işaret etmişti. Bahhah, Uluslararası Aden Havaalanı ve kentteki limanların kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmaların hızla yürütüleceğini ve kentin, ülkeye gelen yardımların kabul merkezi olacağını belirtmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim