• BIST 9596.83
  • Altın 2479.762
  • Dolar 32.503
  • Euro 34.6364
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Adnan Menderes,yolcu sayısı 6 milyona yaklaştı

Adnan Menderes,yolcu sayısı 6 milyona yaklaştı
Adnan Menderes İç Hatlar Terminali'nin yeniden yapılması ve işletilmesiyle ilgili 17 Kasım'da çıkılacak ihale için, dev gruplar ve sanayiciler harekete geçti
Devlet Havameydanları İşletmesi'nin 17 Kasım'da ihalesini yapacağı İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nin yıkılıp yeniden yapılması ve işletilmesi ile Dış Hatlar Terminali'nin 2015 yılından itibaren işletilmesi işine dev gruplar talip olurken, İzmir'in önde gelen işadamları ve sanayicileri de havalimanını işletmek için harekete geçti. 

Türkiye'de İstanbul Atatürk Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali, yurtdışında ise Üsküp'ten Batum'a kadar birçok yabancı havalimanını işleten TAV ihaleye teklif vereceğini açıklarken, Antalya Havalimanı'nı işleten, Kütahya'da yapılacak bölgesel havalimanı Zafer Havalimanı'nın ihalesini kazanan İbrahim Çeçen Holding ile Alman Frankfurt Airport ortaklığı da ihaleye gireceklerini açıkladı.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Priştina Uluslararası Havalimanı'nı işleten Fenerbahçe Başkan Vekili Nihat Özdemir'in sahibi olduğu Limak Holding'in de ihale ile ilgilendiği belirtiliyor. 
 
KONSORSİYUM FİKRİ

Öte yandan aralarında tanınmış işadamları Gürel Grubu Başkan vekili İlhan Gürel, TESPO Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Ayker, Megapol Grubu Başkanı Selim Gökdemir ve Dokay Oto Kiralama'nın sahibi Salih Özen, ihaleye girmek için "İzmir konsorsiyumu" kurmak üzere harekete geçti. Bu çerçevede Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay, Bakioğlu Holding Başkanı Cem Bakioğlu, İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, ENDA Enerji Holding Başkanı Samim Sivri gibi İzmir'in önde gelen işadamlarına konsorsiyuma katılmaları konusunda teklif götürme kararı alındı. 

İç hatlar terminalinin 4 milyon olan yolcu kapasitesini 6-7 milyon yolcuya çıkaracak ihalede son teklif verme tarihi 17 Kasım 2011 olarak belirlenirken, ihaleye dünyanın önde gelen havalimanı işletmecisi firmalarının da girebileceği ifade ediliyor. Son yıllarda yolcu sayısı hızla artan ve yıl sonunda 10 milyonu bulması beklenen Adnan Menderes için verilecek teklifin milyar dolarla ifade edilen rakamlara çıkması bekleniyor. 

TAV Havalimanları Holding CEO'su Sani Şener, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç, dış ve CIP terminalleri işletilmesi ihalesine çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, "İhaleye katılacağız ve almak için en iyi fiyatı vermeye çalışacağız" demişti. Adnan Menderes Havalimanı'nın Dış Hatlar Terminali'ni TAV Havalimanları Holding'in işlettiğini ifade eden Şener, "Biz tabii ki ihaleye katılacağız ve de almak için en iyi fiyatı vermeye çalışacağız. Mutlaka rakiplerimiz olacaktır. Ama dünyanın çeşitli kentlerinde havalimanı yatırımı ve işletmesi yaparken kendi evimizdeki bir ihaleyi kaybetmemek için gayret ederiz" dedi. 

Nisan 2007'de Antalya Havalimanı'nı yaklaşık 2.3 milyar euro vererek alan IC İçtaş Holding ile Alman Fraport konsorsiyumu da İzmir Adnan Menderes Havalimanı ihalesine girmeye hazırlanıyor. Holding yöneticileri Yeni Asır'a yaptıkları açıklamada, "Yeni ve potansiyeli olan bütün havalimanı yatırımlarıyla yakından ilgileniyoruz. Bunların arasında İzmir Adnan Menderes Havalimanı da var" dediler.
 
Yolcu sayısı 6 milyona yaklaştı

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nı bu yılın ilk 8 ayında 5 milyon 725 bin yolcu kullandı. İç hatlardan 4 milyon 33 bin, dış hatlardan ise 1 milyon 692 bin yolcu geçiş yaptı. Geçen yıl toplam yolcu sayısı 4 milyon 977 bindi. Yolcu sayısı iç hatlarda yüzde 14, dış hatlarda ise yüzde 18 oranında artış gösterdi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim