• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Ağaoğlu'ndan Gürcistan'a üç HES projesi

Ağaoğlu'ndan Gürcistan'a üç HES projesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ağaoğlu Grup tarafından Gürcistan'da yapılacak üç Hidroelektrik Santrali imza törenine katılmak için Batum'daydı.

Ağaoğlu'ndan Gürcistan'a üç HES projesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ağaoğlu Grup tarafından Gürcistan'da yapılacak üç Hidroelektrik Santrali (HES) imza törenine katılmak için Batum'daydı.

Hava yolu ile Gürcistan'a bağlı Acaristan Özerk Cumhuriyetine gelen Yıldız, Sheraton Otel'de düzenlenen imza törenine katıldı. Yıldız tören öncesi Gürcistan Enerji Bakanı Aleksander Khetasuri ile bir araya geldi. İkili görüşme basına kapalı yapıldı. İmza törenine, Acaristan Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşolamidze, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gürcistan Enerji Bakanı Aleksander Khetasuri, Ağaoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ve Gürcistan Türkiye Büyük Elçisi
Turgul Ercan Özten katıldı. İmzalar atılmadan önce Ağaoğlu Grup'un çalışmalarını anlatan bir film izlendi. Ardından karşılıklı olarak imzalar atıldı.

Burada konuşan Ağaoğlu, "Bu yaptığımız yatırımların iki ülke arasında ki ilişkileri daha iyi seviyelere getireceğine inanıyorum. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu Gürcistan'daki ilk yatırımımız olacak. Ancak biz sadece enerji sektöründe değil lokomotifimiz olan konut sektöründe de yatırımlar yapmayı düşünüyoruz. Sayın Başbakan Levan Bey'de bize bu konuda teşvik veriyor. Yapacağımız konutlarda Gürcistan'da insanların daha rahat ve huzurlu ortamlarda yaşamasını katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Yıldız ise konuşmasında Türkiye'nin yurt dışında ki eneri yatırımlarının süreceğini belirterek, "Gürcistan'da enerji sektöründe önemli yatırımlara imza atan iş adamlarımız var. HES'ler de ve enerji iletim hatlarında Gürcistan ile önemli ortaklıklar yapacağımızı düşünüyorum. Müteşebbislerimizin komsu ülkelerdeki ve diğer ülkelerde ki bu tip enerji yatırımlarının devam edeceğine inanıyorum." dedi. Bakan Yıldırım imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, "Gürcistan'ın zamanla karşılıklı enerji ihtiyaçlarının karşılanması açısından bir iletim sistemi kuruluyor ve genişletiliyor. Şuanda 80 MW civarında bir ticaret var. Bunu bin MW'ye kadar çıkarmayı düşünüyoruz. 2015 yılına kadar hem üretici firmalarımız projelerini bitirir, hem de iletim hatları biter. Her iki ülkenin de büyümesine yakışır kapasiteler oluşur. O açıdan güzel bir görüşmemiz oldu" dedi.

Bakan Yıldırım çevreci tepkilerinin kendisine hatırlatılması üzerine ise "Düşünce bazında bütün fikirlere açık ve saygılıyız. Bunların belli gerekçe ve sebepleri vardır. Ancak biz şunu yapmalıyız. Çevreye, kültür ve tabiat varlıklarımıza duyarlı, Türkiye'nin büyümesini karşılayacak enerji yatırımlarını yapmamız lazım. Büyüyen, değişen ve gelişen Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılıyor olmamız lazım. Çözümsüz ve alternatifsiz bir cümle yanlış tek başına yeterli değildir. Biz diyoruz ki hem yeşile hem tabiat ve kültür varlıklarımıza hem de çevremize saygılı olalım, bir yandan da Türkiye'nin büyümesini karşılayacak enerji arzını da sağlayalım. Bunların da öncelikle yerli ve yenilenebilir olmasına dikkat edelim. Bunları yaptıktan sonra gelişen Türkiye'ye hep beraber katkı koyalım" şeklinde konuştu. Bakan Yıldız ve beraberindekiler daha sonra Gürcü yetkililerle birlikte Türkiye'de ki HES projelerini incelemek için helikopterle Artvin'in Murgul ilçesine geçtiler.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim