• BIST 9530.47
  • Altın 2476.698
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7852
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Ağaoğlu'ndan İTÜ'ye elektrikli oto bağışı

Ağaoğlu'ndan İTÜ'ye elektrikli oto bağışı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Türkiye'nin ilk elektrikli minibüsü, ilk insansız elektrikli aracının İTÜ'de tasarlandığını belirtti.

 Ağaoğlu'ndan İTÜ'ye elektrikli oto bağışı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Türkiye'nin ilk elektrikli minibüsü, ilk insansız elektrikli aracının İTÜ'de tasarlandığını belirterek, ''Üniversitemize hediye edilen Tesla Roadster'ın elektrikli araçlar üzerine yapılacak Ar-Ge çalışmalarına büyük katkılar sağlayacağı inancındayım'' dedi.

İş adamı Ali Ağaoğlu'nun, elektrikli araçlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 2010'da Türkiye'ye getirttiği ilk elektrikli otomobili Tesla Roadster'ın İTÜ Makine Fakültesine bağışlaması dolayısıyla İTÜ'nün Ayazağa'daki Yerleşkesi'nde tören düzenlendi.

Törende konuşan Prof. Dr. Şahin, bağışlanan otomobilin, fakültenin elektrikli araç araştırmalarında kullanılacağını belirterek, Ağaoğlu'nun, bu bağışla geleceğin teminatı gençlere ne kadar güvendiğini bir kez daha kanıtladığını söyledi.

Prof. Dr. Şahin, İTÜ'nün Türkiye'nin ilk helikopteri, ilk hidrojen teknesi, ilk küp uydusu, ilk güneş teknesi gibi birçok ilke imza attığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Üniversitemiz elektrikli araç çalışmaları konusunda da haklı bir üne sahip. Türkiye'nin ilk elektrikli minibüsü, ilk insansız elektrikli aracı yine Makine Fakültemize bağlı Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi'nde tasarlandı. Üniversitemize hediye edilen Tesla Roadster'ın elektrikli araçlar üzerine yapılacak Ar-Ge çalışmalarına büyük katkılar sağlayacağı inancındayım. Tüm uluslararası yüksek öğretim ağlarında başarıyla temsil edilen, Türkiye'nin teknoloji üssü olma yolunda emin adımlarla ilerleyen İTÜ, bugüne kadar üniversiteye maddi ve manevi destek veren hiç kimseyi yanıltmadı.''

-''Amacım dikkatleri elektrikli araçlara çekmek''-

Törende konuşan İş adamı Ali Ağaoğlu da, Tesla Roadster'ı çok önemsediği elektrikli araçlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla satın aldığını vurgulayarak, ''Tesla'yı almaya karar verdiğimde amacım dikkatleri elektrikli araçlara çekmekti. Yakın gelecekte herkes bu tip araçlar kullanacak. Temiz enerjiyle çalışan her türlü teknolojinin desteklenmesini ve teşvik edilmesini istiyoruz. Makine Fakültesi Dekanı arayarak Tesla Roadster'ı okulda incelemek amacıyla 3 günlüğüne istedi. Ben de bunun mümkün olmadığını ancak okula hediye edebileceğimi söyledim'' dedi.

Elektrikli araçlarda yerli üretimin gelişmesi için en önemli rolün, üniversitelere ve araştırmacılara düştüğünü ifade eden Ağaoğlu, gerekli imkanların sağlanması konusunda kendisine düşen görevi yaptığını ve yapacağını kaydetti.

Ağaoğlu, Türkiye'de yerli elektrikli otomobil üretimi yapılması halinde, şirketler grubuna 500 adet araç siparişi vereceğini belirterek, Türkiye'nin her alanda kendi üretimini yapabilecek bilgi ve teknolojiye sahip olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Şahin, araba koleksiyonu yapan Ağaoğlu'na, Ferrari'nin maket arabasını hediye etti.

Ağaoğlu da, koleksiyonunda, Ferrari marka bir araba bulunduğunu ancak Tesla Roadster'dan ayrıldığı için çok üzgün olduğunu belirterek, ''İnsan sevgilisinden ayrılır gibi oluyor. Ama çok hayırlı bir işe gittiği için bir o kadar da mutluyum''dedi.

Teslim törenin ardından Şahin ve Ağaoğlu araca binerek, gazetecilere görüntü verdi.

Bu arada, iki üniversite öğrencisi, ''Ali Ağaoğlu'nu üniversitemizde istemiyoruz'' şeklinde bağırarak, protesto gösterisinde bulundu.

-Tesla Roadster-

Tesla Roadster, 100 kilometreye 3,7 saniyede çıkıyor. Sıfır karbon emisyonuna sahip araç, 450 kilogramlık lityum-iyon pillerle 288 beygirlik güç üretimi gerçekleştiriyor. Tesla, kilometrede 2,5 kuruşluk elektrik tüketiyor.

İki kapılı ve üstü açılabilen aracın, bataryaları 3,5 saatte şarj ediliyor ve 365 kilometrelik menzile kadar çıkabiliyor. Tesla Roadster, yavaşladığında ise elektrik enerjisini bataryaya çevirerek tasarruf sağlıyor. 450 bin TL değerindeki aracın, motor yağı, egzoz ve şanzıman gibi tipik araç özellikleri bulunmazken, çalıştığı sırada motor sesi de duyulmuyor.

Tesla Roadster dünyada, George Clooney, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Arnold Schwarzenegger, Cameron Diaz, Larry Page ve Sergey Brin gibi ünlü isimler tarafından çevreci özelliği nedeniyle tercih ediliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim