• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

AHL'den bir günde 108 ton altın gönderildi

AHL'den bir günde 108 ton altın gönderildi
Atatürk Havalimanı Yolcu Terminali’nden 1 günde 108 ton yani 5.6 milyar dolarlık altın transfer edildi. Altınların varacağı adres ise İran’ın başkenti Tahran idi.

Atatürk Havalimanı Yolcu Terminali’nden 1 günde 108 ton yani 5.6 milyar dolarlık altın transfer edildi. Altınların varacağı adres ise İran’ın başkenti Tahran idi.

İran’a altın ihracatıyla ilgili CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun verdiği soru önergesi ilginç bir bilginin ortaya çıkmasını sağladı. Erdoğdu’nun sorularına yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye’den ihraç edilen altınların havalimanı ve ülke bazında dağılımını paylaştı.

6.4 milyarlık altın sattık

Bu verilere göre Türkiye’nin altın ihracatı 2008-2012 döneminde yüzde 273 artışla 5 milyar 210 dolardan 19 milyar 447 milyon dolara fırladı. Bu artışın en önemli nedeni ise İran’a yapılan altın ihracatıydı. 2008 yılında 30 bin dolar altın ihracatı ertesi sene 83 bin dolara yükseldi. 2010 yılında 82 milyon 686 bin dolara ulaşan altın ihracatı bir sonraki yılda bir miktar geriledi ve 57 milyon 500 bin dolara düştü. Asıl dikkat çekici patlama ise 2012’de yaşandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre İstanbul Atatürk Havalimanı Yolcu Salonu’ndan bir günde 5.6 milyar dolarlık altın transfer edildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük transferi olarak kayıtlara geçen bu ihracatın hangi gün ve saat yapıldığı ise açıklanmadı. Bakanlık verilerine göre geçtiğimiz yıl toplam 19 milyar 447 milyon dolarlık altın ihraç edildi. Bunun yüzde 33’ü yani üçte biri İran’a yapıldı. İran’a geçtiğimiz yıl sınır kapıları ve gümrüklerden toplam 6 milyar 433 milyon dolarlık altın ihraç edildi.

Türkiye ile İran ticaretinin bu denli hızlı artmasının nedeni Tahran yönetimini hedef alan uluslararası yaptırımlar. Yılda 12 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz satan İran, bunun parasını uluslararası bankacılık sistemi üzerinden transfer edemiyor. Bu nedenle bir ödeme aracı olarak altın kullanılıyor.

İhracat neden patladı?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, daha önce yaptığı açıklamalarda bu konuda şunları söylemişti: “Türkiye olarak İran’dan aldığımız gazın parasını biz TL olarak İran’ın Türkiye’deki hesabına yatırıyoruz. Dolayısıyla İran bunu döviz olarak kendi ülkesine götüremeyince, o TL’yi kendi hesabından çekiyor, altın alıyor piyasadan.

Altını kendi ülkesine götürüyor. Bunu nasıl götürüyor bilmiyorum ama işin özü bu. Oraya altın ihracatı aslında bizim doğalgazı almak için ödediğimiz karşılık gibi bir şey oluyor.”

Gerçek rakamlar çok daha büyük

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, İran’a yapılan altın ticaretinin resmi rakamların çok üzerinde olduğunu öne sürdü. Erdoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerini incelediğimiz zaman Serbest Bölgeler üzerinden yapılan ihracatın ülkelere göre dağılımının verilmediğini görüyoruz. Bizim hesaplarımıza göre İran’a yapılan altın ticaretinin boyutları resmi rakamların çok üzerinde. Ayrıca bize ulaşan bilgilere göre, altın ticareti yapan bazı kişi ve kurumlar ‘biz bu işi devlet adına yapıyoruz’ diyerek Gümrük ve Emniyet görevlilerini tehdit etmiş. Gerçekten altın ihracatı petrol ve doğalgaz parasını ödemek için mi yapıldı? Yoksa bu ticaret bir takım imtiyazlı kişi ve kurumlara kaynak yaratmak için mi kullanıldı? Bu soruya da cevap aramaya devam ediyoruz.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim