• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Ahmet Nazif Zorlu, nikel yatırımı yapacak

Ahmet Nazif Zorlu, nikel yatırımı yapacak
Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, grup bünyesindeki Meta Nikel Kobalt AŞ'nin, Manisa'nın Gördes ilçesindeki maden alanında Türkiye'nin ilk nikel rafinerisini kuracağını bildirdi.
Ahmet Nazif Zorlu, nikel yatırımı yapacak
 
Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, grup bünyesindeki Meta Nikel Kobalt AŞ'nin, Manisa'nın Gördes ilçesindeki maden alanında Türkiye'nin ilk nikel rafinerisini kuracağını bildirdi.

Zorlu, yapılan tespitlerde Gördes işletme sahasında tahmini 500 bin ton nikel kapasitesinin bulunduğunu, bu rezervin 10 milyar dolar değerinde olduğunu ifade etti. 2011 yılının Ocak ayında nikel rafinerisinin yatırımına başlayacaklarını belirten Zorlu, tesisin 2013 yılı başında faaliyete geçmiş olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Zorlu, “Bu tesis, Türkiye'nin ilk nikel işleme tesisi olacak ve katma değerin Türkiye'de kalmasını sağlayacak. Tesis 10 bin ton kapasiteli olacak. Nikel işleme tesisi, grup içinde gelecekte önemli bir ihracat ve gelir kalemi yaratacak. Karlılık olarak da çok yüksek bir alan olacak” diye konuştu.

Grup olarak enerji ve madencilik sektöründe önemli yatırımlar yapacaklarını vurgulayan Zorlu, yer altında toprak altında kalmış büyük miktarda kaynakların olduğunu bildirdi.

META MADENCİLİK

Manisa'nın Akhisar ve Gördes ilçeleri arasındaki Fundacık-Çiçekli-Kabakoz ve Kalemoğlu köyleri civarında 2003 yılından itibaren açılan iki maden ocağıyla nikel üretimi yapan Meta, 2007 yılında Vestel Grubu iştirakleri arasına girdi. Bu yıllarda ürettiği 230 bin ton nikel cevherinin, 150 bin tonunu Yunanistan, Makedonya ve Çin'e ihraç eden şirket, arama çalışmalarının devam etmesi ve yeni rezervlerin bulunmasıyla nikel cevherinin Türkiye'de işlenerek satılması için nikel rafinerisi yatırımı planladı.

2009 yılında yurtdışı teknolojik testler de tamamlanarak yatırım fizibilitesi tamamlanan proje kapsamında ÇED olumlu kararının alındığı, yatırımın 2011 yılında başlamasının beklendiği belirtiliyor.

Çevreye etkisi en az yöntem olan kapalı liç yöntemiyle üretim yapılacak madende 350 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Öte yandan rafineri projesi nedeniyle ihracatın 2008 yılından itibaren durdurulduğu da belirtildi. 7'si nikel olmak üzere bölgede 15 maden arama ruhsatına sahip Meta şirketinin, Gördes'te yıllık 500 bin ton cevher üretimini sağlayabileceği makine parkına sahip olduğu ifade ediliyor. Paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikel, elektronik eşyaların pillerinin imalatı ve bozuk para üretiminde de yaygın olarak kullanılıyor. Şirketin Eskişehir Yunuseli'de de nikel madeni işletmesi bulunuyor.

Güncel haberler için AksiyonHaber'i takip edin.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim