• BIST 9693.46
  • Altın 2511.683
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7761
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Airbus hava trafiğini 4. boyuta taşıyor

Airbus hava trafiğini 4. boyuta taşıyor
Dünyanın ilk 4 boyuta uygun hale getirilmiş ve geliştirilmiş Hava Trafik Yönetim teknolojisi kullanılarak yapılan uçuşu Airbus’ın özel A320 test uçağı ile...

Airbus Hava Trafiğini 4. Boyuta Taşıyor

Dünyanın ilk 4 boyuta uygun hale getirilmiş ve geliştirilmiş Hava Trafik Yönetim teknolojisi kullanılarak yapılan uçuşu Airbus’ın özel A320 test uçağı ile...

Avrupa hava sahasının daha verimli kullanılmasını destekliyor.

Dünyanın ilk 4 boyuta uygun hale getirilmiş ve geliştirilmiş Hava Trafik Yönetim teknolojisi kullanılarak yapılan uçuşu Airbus’ın özel A320 test uçağı ile Toulouse – Kopenhag ve Stockholm arasında gerçekleştirildi. Projenin adı I-4D konuldu (Initial-4D/İlk 4D). 

I-4D’nin ana avantajları, SESAR’ın uçuşların çevre üzerindeki etkisini uçuş başına yüzde 10 azaltma hedefine uygun olarak, yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunda önemli ölçüde azalma sağlaması ve rötar sayısını azaltarak yolculara daha rahat ve kısa uçuşlar sunması. 

Bu test uçuşu şu anda var olan ve kapasitesinin limitlerini zorlamakta olan Avrupa sistemini iyileştirecek çözümler sunuyor. Bu uçuş ayrıca var olan Hava Trafik Yönetimi sistemlerini geliştirme çabalarının dünya galası olarak da nitelendiriliyor.

Testler sonuçlanıp endüstride uygulanmaya başladığı zaman sistem uçakların optimize ve verimli bir profilde uçuşları planlamalarını ve uçmalarını sağlayarak kontrolörlerin herhangi bir vektörel komut vermelerine gerek bırakmayacak. Böylece trafik akışı daha kolay öngörülebilecek ve havalimanlarında Devam Eden Alçalma Operasyonları rahatlatılmış olacak. Bunların sonucunda da havada bekleme sırasında atılan tur sayısında ciddi oranda bir azalma görülecek. 

I-4D uçuş rotası yönetim sistemi, uçak üzerinde yer alan ve yere gönderdiği bilgi doğrultusunda yer sistemleri ile koordineli olarak uçağın belirlenen rotada uçmasına imkan sağlıyor. Bu sisteme 4D-uçuş rotası denmesinin sebebi ise 3 boyutlu sistemlere (yanal, boylamsal ve dikey) 4. boyut olarak zamanı da eklemesi. 

I-4D, SESAR programının temel taşlarından biri olan artan trafik yoğunluğunu uçuş verimliliğini artırarak yatıştırma hedefindeki ilk adım ve SESAR ortakları arasında aylardır gerçekleştirilen çalışmanın sonucu.  

 

Bu yolda Airbus’ın önemli rollerinden bir tanesi de geliştirilmiş uçuş yönetim ve iletişim sistemlerini test etmek ve bu sistemleri uçak mimarisine entegre etmek oldu. 

2012 ve 2013 yılları içerisinde daha fazla uçuş testleri ve simülasyonlar gerçekleştirilecek. Avrupa’daki ilk I-4D uçuşunun ise 2018 ve sonrasında gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim