• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Aka: Hedef güçlü devlet, güçlü denizcilik

Aka: Hedef güçlü devlet, güçlü denizcilik
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, "Yaşanmakta olan küresel krizin etkileri geçince denizciliğe olan talep orta ve uzun vadede giderek artacaktır" dedi.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, "Yaşanmakta olan küresel krizin etkileri geçince denizciliğe olan talep orta ve uzun vadede giderek artacaktır" dedi. 
 
5.Ulusal Denizcilik Kongresi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) ev sahipliğinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı. 5.Ulusal Denizcilik Kongresine; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, İstanbul  Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Fuat Aydın, TOBB Denizcilik Meclis Başkanı ve Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Erol Yücel, Denizcilik Federasyonu Başkanı Bülend Temur, Uzmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Altay Altuğ’un yanı sıra sektörden temsilciler ve akademisyenler katıldı.
 
Ev sahibi olarak ilk konuşmayı Prof. Dr. Nil Güler, “İTÜ Denizcilik Fakültesi olarak birçok Uluslararası kongreye ev sahipliği yaptık bu kongrelerle ve proje odaklı çalışmalarla üniversitemizin gelişimini destekliyoruz. Ayrıca tüm İTÜ fakülteleriyle ortaklaşa öğrenci kurultayları gerçekleştiriyoruz.” dedi. Uluslararası atılımlarla eğitimde fark yaratmayı planladıklarını belirten Güler, bu amaca ulaşmak için eğitimi her zaman için ön planda tuttuklarından bahsetti.
 
İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı ardından söz alan GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, “Denizler toplumları birbirine bağlar bizde bu ışıkta hareket etmeli çevreyi kirletmeyen ve koruyan gelişimlerle bu süreci hızlandırmalıyız” dedi. Ayrıca bu kongrenin , sektör bilim konularının bir araya gelip tartışıldığı, önerilerin sunulduğu önemli bir organizasyon olduğuna değinen Aşkın, denizcilik eğitimine gerekli önemin verilmesi gerektiğini ve alt yapıları oluşturmadan denizcilik eğitimi veren okullarının sayılarının arttırmanın faydası olmadığını sözlerine ekledi.
 
Aşkın’ından sonra kürsüye çıkan İTÜ Rektör Vekili Ali Fuat Aydın, “İTÜ’nün köklü bir tarihi vardır ve bu tarihin en önemli kaynağını denizcilik ve gemi inşa bölümleri oluşturmaktadır.”dedi. Ardından İTÜ’nün gelecekte denizcilik adına yapacağı yatırımlarıdan bahseden Rektör Yardımcısı Aydın,,”İTÜ Arıkent araştırma geliştirme labarotuvarına benzer Denizcilik Teknokenti oluşturacaklarının müjdesini verdi. Ayrıca Aydın,Tuzla’da açılması hedeflenen teknokentin denizcilik teknolojisine ve gelişimlerine öncülük edeceğini belirtti.
 
Son konuşmacı olarak kürsüye çıkan Ulaştırma ,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka son zamanlarda bu yönde yapılan toplantıları, Türk denizciliğindeki dönüşüm ve gelişmenin zorunlu bir göstergesi olarak gördüğünü söyledi. Türkiye'nin gerçek anlamda giderek bir denizci ülkesi olmaya başladığını ifade eden Aka, bunun hem dünya ekonomisi hem de Türk ekonomisi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Denizciliğin sadece taşımacılık olarak değerlendirilemeyeceğini, denizde, spor, balıkçılık, turizm, fiber optik kablolar, tüp geçit gibi birçok unsurun bulunduğunu dile getiren Aka, "Son 40 yılda dünya deniz ticaret filosu, hem donanma hem de gemi sayısı açısından iki, taşımacılık miktarında da 4 kat büyüdü. Yaşanmakta olan küresel krizin etkileri geçince denizciliğe olan talep orta ve uzun vadede giderek artacaktır. Denizcilik sektöründe önemli gelişim ve değişimler yaşanmaktadır" diye konuştu.
 
Türkiye’nin denizci bir ülke olma yolunda ilerlediğini, aynı zamanda denizin  hayatımızı giderek kapsar hale geldiğini belirten Aka, “Dünya devi firmaları arasında Türkiye tonaj büyüklüğü açısından 2 kat, taşınan yük miktarı açısından 4 kat büyümüştür. Denizcilik ve gemi inşa bilimindeki her gelişim sektörde maliyeti azaltıyor, aynı zamanda gemi kaynaklı hava kirliliği adına da büyük ölçüde yarar sağlıyor. Bildiğiniz üzere hava kirliliği etkilerinden dolayı atmosferde yaşanan değişikliklerin sonucunu buzulların erimesiyle görebiliyoruz. Oluşan bu coğrafi değişiklikler yeni rotalar ortaya çıkartıyor. Mesafelerin artık daha da kısalıyor böylece denizcilik için yeni bir çağ başlıyor” dedi.
 
Hedeflerinin “Güçlü Devlet, Güçlü Denizcilik İdaresi” olduğunu belirten Suat Hayri Aka, Denizcilik Bakanlığı adına iki yıldır çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Aka, son günlerde bazı denizcilerin, yabancı bayrak taşıyan gemilerin Türk deniz ticaret filosu içinde sayılıp sayılmaması kosunuda farklı değerlendirmelerde bulunduğunu hatırlatarak, "Bazı denizci arkadaşlarımız sayılmaması gerektiğini düşünüyorlar. Tabiki sayacağız. Bütün dünya böyle yapıyor. '49 milyona aşkın Yunan filosu' dediğinizin tamamı Yunan bayrağı taşımıyor" dedi. 
 
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. İdris Bostan, “500.Yılında Piri Reis Dünya Haritası ve Türk Denizcilik Tarihi” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunun sonrası düzenlenen törenle Denizcilik Kongresi Onur Kurulu’na plaket taktimi yapıldı.
 
Plaket töreni sonrasında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka başkanlığında “Rota Antarktika” paneli yapıldı. “Rota Antarktika” panelinde, küresel ve coğrafi değişimlerin buzulları eritmesi sonucunda ortaya çıkan yeni Antarktika rotaları konuşuldu.
 
img_4869.jpg
 
img_4874.jpg
 
img_4881.jpg
 
img_4892.20131111174335.jpg
 
img_4894.jpg
 
img_4918.jpg
 
img_4926.jpg
 
img_4941.jpg
 
img_4943.jpg
 
img_4947.jpg
 
img_4952.20131111174537.jpg
 
img_4957.jpg
 
Haber ve Fotoğraflar - Çağlar Kılıç - Onur Ömer Bilgi - Deniz Haber Ajansı
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim