• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Akaryakıt vergisinde Avrupa birincisiyiz

Akaryakıt vergisinde Avrupa birincisiyiz
Petrol fiyatlarındaki yükseliş gözleri akaryakıt üzerinden alınan vergilere çevirdi. Petrol Sanayi Derneği verilerine göre, Türkiye'de benzinden alınan vergide Avrupa birincisi...

Akaryakıt vergisinde Avrupa birincisiyiz

Petrol fiyatlarındaki yükseliş gözleri akaryakıt üzerinden alınan vergilere çevirdi. Petrol Sanayi Derneği verilerine göre, Türkiye'de benzinden alınan vergide Avrupa birincisi...

Petrol fiyatlarındaki yükseliş gözleri akaryakıt üzerinden alınan vergilere çevirdi. Petrol Sanayi Derneği verilerine göre, Türkiye'de benzinden litre başına 1,14 Euro vergi alınıyor.

Bu rakam AB ülkelerinin hepsinden daha fazla. Motorinde ise 0,84 Euro'luk vergiyle İngiltere'nin ardından ikinci en çok vergi alınan ülke konumunda.

Türkiye, benzindeki dolaylı vergide (KDV ve ÖTV), üyesi olmak istediği Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Motorinde ise İngiltere'den sonra ikinci sırada bulunuyor.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) verilerinden yapılan derlemeye göre, benzinde litre başına 1,14 Euro vergi alınan Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en yüksek verginin bulunduğu ülke.

Benzinde vergi miktarı bakımından Türkiye'yi 0,99 Euro ile Yunanistan ve Hollanda, 0,93 Euro ile İngiltere ve İsveç, 0,90 Euro ile Almanya ve Finlandiya takip ediyor.

Benzindeki vergi yükü litre başına, Danimarka'da 0,89 Euro, Belçika'da 0,88 Euro, Portekiz'de 0,87 Euro, Fransa'da 0,86 Euro, İtalya ve İrlanda'da 0,82 Euro düzeyinde bulunuyor. Avrupa ülkeleri içerisinde benzindeki vergi yükü en düşük ülke litrede 0,51 Euro ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. KKTC'yi 0,56 Euro vergi düzeyi ile Bulgaristan, 0,60 Euro ile Romanya, 0,61 Euro ile de Litvanya takip ediyor.

Motorindeki vergilere bakıldığı zaman ise AB ülkeleri arasında litrede 0,94 Euro ile motorindeki en yüksek dolaylı verginin bulunduğu ülke İngiltere. Bu ülkeyi 0,84 Euro ile Türkiye, 0,81 Euro ile İsveç, 0,71 Euro ile İrlanda, 0,70 Euro ile Yunanistan takip ediyor. Motorinde en düşük verginin bulunduğu ülke ise 0,43 Euro ile Lüksemburg. Lüksemburg'u 0,49 Euro ile İspanya, 0,50 Euro ile KKTC, 0,51 Euro ile Bulgaristan ve Letonya izliyor.

PETDER'in raporunda, dolaylı vergilerin sektör üzerindeki etkisinin oluşan yüksek fiyat sebebiyle tüketimin azalması gibi istenmeyen bir sonucu doğurmasının yanı sıra dağıtıcılar üzerinde oluşan ve giderek artan bir finansman yükü olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, Türkiye'de dağıtım sektörünün yüksek olan dolaylı vergileri peşin ödediği, bunun geri ödemesinin ise pompa satışları üzerinden (kredi kartı, taşıt tanıma, taksitlendirme ve vadeli satışlar gibi nedenlerle) daha uzun bir süreç içerisinde tahsil edildiği, bu sebeple verginin finansman maliyetinin yanı sıra finansman riskini de üzerinde taşıdığı kaydedildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim